Мільйони в поліетиленових пакунках

03.04.2007

      Звичайна «Волга», чергова з багатьох авто, що мала переїхати міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Юнаківка», вийшла на смугу спрощеного контролю. Та ситуація, що виникла за кілька хвилин, виявилася зовсім не спрощеною — непростою. У машині за внутрішньою обшивкою салону було виявлено два пакети, наповнені грошовими купюрами.

      Упереджувальну інформацію про ймовірну спробу вивезення за кордон великої суми грошей або ж наркотичної сировини прикордонники отримали від податківців. Точних даних не було, єдине — зловмисники ніби мають пересуватися на «легковушці». Але ж скільки таких переїздить кордон щодня! ВАЗ, за кермом якого сидів 58-річний українець та його пасажирка, теж спочатку не привернув уваги. Як належить, мандрівники заповнили декларацію, сподівалися на легку процедуру перетинання кордону. Але спеціальна оглядова група вирішила провести поглиблений огляд автомобіля.

      «Оскільки не було відомо, що саме незаконно перевозитиметься через кордон, — розповідає прес-секретар Сумського прикордонного загону Олександр Шишка, — до роботи були залучені собаки, навчені знаходити наркотики. Таку ж запустили й до салону «Волги», вона нічого не знайшла. І тут, певно, вступив у дію той фактор, що наші співробітники з набуттям досвіду стають справжніми психологами. За якимись непримітними сторонньому оку ознаками, особливостями поведінки вони бачать, що об'єкт потребує пильнішої уваги».

      Так і було знайдено банальні поліетиленові пакети з досить небанальним вмістом: понад 2,2 мільйона російських рублів та більше 150 тисяч євро. Валюту та автомобіль у власника вилучено й передано співробітникам митниці. ВАЗ, до речі, новенький — 2005 року випуску й коштує також немало — майже 40 тисяч гривень. Поки вирішується питання щодо порушення кримінальної справи, жодних уточнень про «валютних» порушників кордону не повідомляють, як не говорять і про походження такої апетитної суми. Лишається сподіватися, що подальшу інформацію про реальне розкриття справи правоохоронці повідомлять незабаром.