Уроки для фельдшера

03.04.2007
Уроки для фельдшера

Цей малюк iз донецького дитбудинку ще не знає про свою хворобу. (Фото з сайту www.webxplore.oskol.ru.)

      Міністерство охорони здоров'я України та Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) запроваджують нову навчальну програму, покликану забезпечити допомогу ВІЛ-позитивним дітям на належному рівні. Вже восени цього року батьки та вчителі таких діток, лікарі, психологи та соціальні працівники зможуть дізнатися про особливості лікування маленьких пацієнтів відповідно до національних стандартів.

      П'ятиденну програму, яка містить відомі лише фахівцям ситуативні завдання, тестові завдання і вправи для закріплення знань, розробили спеціалісти Одеського державного медичного університету. Один із розробників — доцент Наталія Котова — розповідає, для чого було запроваджено навчальний модуль. «Міський мешканець зможе доїхати до Центру СНІДу, — каже вона. — Але якщо пацієнт живе за триста кілометрів від цього осередку, його другом, товаришем та братом стає лікар поліклініки. А знань iз консультування у такого медика зовсім немає... — засмучується пані Наталія. — Також на жодній кафедрі медичних ВНЗ лікарів не вчать спілкуватися з пацієнтами. Але саме розмова тут є дуже важливим моментом! Тому основною метою цього курсу є здобуття знань, навичок та досвіду для проведення консультування, а також допомога батькам чи опікунам у прийнятті рішень про початок або продовження антиретровірусної терапії».

      На доцільності функціонування такої програми наголошує і директор Українського центру СНІДу Алла Щербинська: «Програма вкрай необхідна для того, щоб підвищити рівень обізнаності спеціалістів у сфері охорони здоров'я та інших людей, залучених до лікування й догляду за ВІЛ-інфікованими дітьми». Чому це так важливо? Нині не всі спеціалісти мають необхідні знання щодо призначення хворим антиретровірусної терапії. Так, Український центр СНІДу зафіксував випадки зініційованого медиками припинення лікування, які несли серйозну загрозу здоров'ю й навіть життю дітей. Тому інформування українців iз питань ВІЛ/СНІД стає осо-бливо актуальним.

      Кажуть, нова навчальна програма встигла викликати неабияке зацікавлення в наших сусідів. Росіяни, дізнавшись про інновацію, запропонували українській стороні співробітництво. Українці ж, у свою чергу, сподіваються на здобуття своїм дітищем національного статусу і мріють залучити до участі в освітній кампанії вітчизняні медичні й соціальні університети.

 

ДОВIДКА «УМ»

      Сьогодні в Україні живуть понад 12 тисяч дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями. З них 6 тисяч малюків мають негативний ВІЛ-статус, 1 тисяча 367 дітей визнані ВІЛ-позитивними, а 4 тисячі 600 малят ще не досягли 18-місячного віку, коли статус визначається остаточно. Лише у 2006 році СНІД було вперше виявлено у 119 дітей. За два останні роки від цієї хвороби померло 190 маленьких пацієнтів.