Витягніть голову з піску!

03.04.2007
Витягніть голову з піску!

Пацієнти дитячого відділення інституту онкології АМНУ вірять, що рак виліковний, тому й одужують швидше від дорослих.

      Якби громадяни не лінувалися проходити профілактичне обстеження і вчасно виявляли злоякісні пухлини, смертність від цієї недуги в нашій державі була б меншою на 15 — 20 відсотків, переконаний головний онколог України Ігор Щепотін. При своєчасному виявленні онкологічних захворювань українці можуть повністю вилікуватися й повернутися до нормального життя, незважаючи на те, що можливості вітчизняних медиків є на порядок нижчими, ніж у закордонних колег. А для того, щоб заохотити українців іти до лікаря на обстеження, навіть якщо підозри на онкопатологію мінімальні, МОЗ започаткував акцію «Рак — не вирок».

 

А ви записалися на прийом до онколога?

      До кінця цього тижня онкологи, кінематографісти й громадські організації намагатимуться зламати стереотип, який склався в українців про рак як смертельну хворобу. Як уже писала «УМ», від завтрашнього дня в кінотеатрах демонструватимуть фільм «Гриффін та Фелікс. На краю щастя». Стрічка про двох смертельно хворих закоханих людей має донести до глядача саме той «месидж», про який говорять у МОЗ, — звертайтеся по допомогу до лікаря вчасно. Згодом фільм буде доступним і для широкого кола глядачів — після кінотеатрів його показуватимуть на якомусь із вітчизняних телеканалів.

      Акція «Рак — не вирок», перш за все, має ідеологічне спрямування. Отримати безплатну консультацію у лікаря українці мають змогу повсякдень. Тому її мета — створити у людей алгоритм: «Здоров'ям не можна нехтувати». Днями у Києві в рамках благодійної акції Ігор Щепотін оглянув персонал кінотеатру «Жовтень». Однак, незважаючи на те, що більшість мешканців України не матимуть змоги за цей час пройти обстеження у провідного спеціаліста столиці, рекомендує і після завершення акції звертатися до спеціалізованих медичних установ для профілактичного обстеження. У майбутньому головний онколог сподівається на створення у нашій державі Національного інституту раку. Тільки тоді, на його переконання, в українських медиків з'явиться можливість ділитися досвідом із закордонними колегами, а наша медицина зможе нормально функціонувати і ефективно боротися з онкозахворюваннями. Наразі ця програма чекає на затвердження у кабінетах уряду.

І до ворожки не ходи!

      Ігор Щепотін переконаний: якщо владі вдасться втілити у життя задумані реформи у вигляді Концепції державної програми з боротьби з онкозахворюваннями на 2007—2016 роки, вітчизняні медики зможуть рятувати від раку на пізніх стадіях 60—70 відсотків людей. Держава щороку потроху намагається збільшити видатки на закупівлю спеціального обладнання й обстеження пацієнтів. На 2007 рік ця сума зросте до 28 мільйонів гривень. Однак і це — лише маленька частинка від необхідного. «У розвинених європейських країнах, де медикам вдається рятувати на пізніх стадіях захворювання понад 70 відсотків громадян, рівень фінансування галузі з боротьби з онкозахворюваннями складає 3—5 відсотків від ВВП країни. У нас цей показник на рівні 0,003 відсотка», — каже головний онколог України.

      Ігор Щепотін спеціалізується на проблемах раку вже понад 25 років. Каже, що науці відомо понад двісті різновидів ракових пухлин. Однак, на його думку, причиною смертності від раку є непоінформованість наших громадян про можливості сучасної медицини. Часто це призводить до того, що хворі звертаються по допомогу не до спеціалізованих закладів, а до так званих «народних цілителів», але ні до чого доброго це не призводить... «За багаторічну практику я стикався з величезною кількістю людей, які переконували, що можуть допомогти при онкозахворюваннях без внутрішнього втручання в організм людини — народними методами. Але мені не відомо жодного випадку, коли б ці знахарі прийшли і на конкретному прикладі довели ефективність такої методики. Тому стверджую, що це є не більше, ніж шарлатанство».