Найкращий друг інвесторів

29.03.2007

      Під завісу минулого року Віктор Янукович розігнав Раду підприємців при Кабміні — громадський орган, який мав завдання аналізувати всі головні кроки уряду. Рада складалася переважно з дрібних та середніх підприємців, і їхні серця чомусь уперто не бажали битися в унісон із Партією регіонів та іншими представниками великого українського капіталу.

      Вже тоді, коментуючи своє рішення, Кабмін заявив, що замість чужорідної для всіх донецьких керівників Ради підприємців вони невдовзі являть народові дуже серйозний і впливовий орган. Причому вже і гучну назву для нього придумали — Рада інвесторів. Не минуло й трьох місяців, як ось — сталося! Список потенційних «грошодавців» поклали на стіл Прем'єру, аби Віктор Федорович особисто поставив чи не поставив каліграфічну галочку своїм чорнилом напроти кожного прізвища.

      Експерти, які уважно стежили за підготовкою чергової урядової ініціативи, були щонайменше дещо здивовані. Насамперед тим, що головою Ради інвесторів, тобто, за логікою, найбільшим та найвпливовішим бізнесменом є... Правильно — сам Віктор Федорович Янукович! Саме він, і ніхто інший, затверджує персональний склад нового органу і навіть пропонує зміни до нього. Якщо, треба розуміти, товариш «нє справілся» і почав радити щось не те.

       Нині Мінекономіки склало перелік сорока компаній, які претендують на почесну роль. «Ми тільки відібрали претендентів і передали список Прем'єру, — повідомив газеті «Дєло» директор департаменту інвестицій цього міністерства. — Проте остаточне рішення залишається за керівником уряду».

      Потенційні «грошові мішки», яким довірили почесне право шептати на прем'єрське вушко, поділили на два табори: українського та неукраїнського походження. Яка з груп матиме зручніший доступ «до тіла», у законі, на жаль, не вказується. Але громадськість знає уже принаймні одного бізнесмена, якого Прем'єр, за його словами, запросив до Ради. Це новий власник «Криворіжсталі», підприємець із далеко не ідеальною репутацією Лакшмі Міттал. «Прем'єр-міністр розповів про своє бачення подальшого розвитку країни і нашої ролі в цьому процесі», — найбагатший індус, сам не бажаючи цього, привідкрив широкому загалу схему співпраці нового українського уряду та його закордонних донорів. Тобто ініціатива наша, гроші ваші, прибуток ділимо по-чесному.

      Мінекономіки так і не змогло пояснити, за яким принципом його керівництво відбирало сорок найвизначніших інвесторів. Кажуть, на підставі рейтингу їхніх вкладень в економіку України — поняття більше, ніж розмите.

      Але найцікавіше, що до складу Ради ввійдуть також... високі державні чиновники. Ми, звичайно, знаємо, що українські урядовці — люди не бідні, але навіщо ж так відверто? Хоча, якщо вдуматися у слова екс-міністра Володимира Макухи, що головне завдання Ради — діалог між владою та інвесторами, ще раз переконуєшся, хто в цьому тандемі гратиме першу роль. І слово «корупція», яке так не люблять в урядових колах, зазвучить у цих стінах по-новому.

      «Якщо до складу ради ввійдуть тільки «дружні» уряду компанії, а половину місць займуть чиновники, буде очевидно, що з'явився ще один формальний орган», — сказав інформаційній агенції «РБК-Україна» директор департаменту економічних досліджень Олексій Блінов. Ще один мінус — надто велика чисельність ради, а за таких умов ухвалити рішення буває дуже важко. Але найголовніше — великий бізнес зазвичай лобіює тільки власні інтереси.