Пристрілка з прицілом на Пекін

29.03.2007

Півтора десятка медалей із берегів Ла-Маншу...

      У передолімпійський рік кожен міжнародний старт має велике значення, тим більше, якщо це чемпіонат Європи. У французькому Довілі серед кращих стрільців континенту з пневматичної зброї українські снайпери не загубилися. У загальному заліку наші співвітчизники поступилися лише росіянам, у яких 5 золотих, 10 срібних та 6 бронзових медалей. «Синьо-жовта» команда настріляла, відповідно, 2 «золота», 6 срібних відзнак та 7 «бронз».

      На думку фахівців із профільного міністерства, результат, який показали українці у невеличкому курортному містечку в Нормандії, на березі Ла-Маншу, звісно, успішний, але за потенціалом наші «збірники» здатні на більше. Найліпшу свою стрільбу показав лише Владислав Прянишников, який став дворазовим чемпіоном Європи. Він був першим в індивідуальній стрільбі з 10 метрів по рухомій мішені, а також разом із двома Олександрами — Зіненком та Ульваком — здобув «золото» у такому ж виді програми, але в командному заліку. Це наше тріо, набравши 1722 очки, випередило росіян на 11 балів.

      Сильними у командних змаганнях були й наші жінки — Вікторія Заболотна, Галина Авраменко та Катерина Самохіна, які по рухомій мішені настріляли на «срібло». Ще одну медаль такого ж гатунку ці ж дівчата здобули й у стрільбі по рухомій змішаній мішені. До речі, і вже згадуване чоловіче тріо також стало у змішаному варіанті стрільби другим. Такий самий результат підкорився і юніоркам Людмилі Василюк, Катерині Циганенко та Анастасії Савельєвій. Настя здобула ще й індивідуальну «бронзу».

      Така тенденція, коли один стрілець із команди сходить на п'єдестал в індивідуальному заліку та бере медаль разом із партнерами, збереглася і в іншому виді програми. Єгор Чирва став «бронзовим» персонально, а ще одну медаль такої проби здобув із партнерами Олексієм Виливаном та Михайлом Небесним.

      Прянишников і Авраменко одночасно розташувалися на п'єдесталі за підсумками індивідуальної стрільби по рухомій змішаній мішені, пропустивши вперед лише росіянина. Можливо, саме надмір других місць і мали на увазі наші тренери, коли казали, що українські снайпери здатні на більше? Хай там як, а на світовій арені їм доведеться сперечатися ще і з азіатами та американцями, тож, справді, аби претендувати на щось суттєве «на світі» та на Олімпійських іграх, потрібно ставати першими у Європі.

      Поки що за такою «схемою» виграють росіяни. Наші північні сусіди у Довілі прагнули перемагати по максимуму, завдяки чому і встановили командний світовий рекорд у стрільбі з пневматичного пістолета — 1759 очок. Цей результат засвідчує, що у російських стрільців кожен із команди здатен боротися за медалі в індивідуальній програмі.

...та постріли в «молоко» в Домінікані

      У місті Санто-Домінго (Домініканська Республіка) позавчора мав завершитися Кубок світу зі стендової стрільби. Ця екзотична країна на Карибах, відома своїми курортами, все частіше приймає елітні змагання. Минулого року з медалями чемпіонату світу звідси повернулися наші важкоатлети Артем Удачин та Ольга Коробка. Їхнім одноклубникам-стрільцям із донецького СК «ІСД», які захищали честь збірної України на Кубку світу, пощастило менше. Очевидно, на олімпійського чемпіона Миколу Мільчева, дворазову чемпіонку світу Вікторію Чуйко, чемпіона світу в командних змаганнях Сергія Охотського та призера юніорської першості Юрія Никандрова негативно вплинув 14-годинний переліт за маршрутом «Бориспіль—Париж—Домінікана».

      Вікторія Чуйко боротьбу з суперницями вела на рівних, і їй не вистачило лише одного влучного пострілу, щоб потрапити до фіналу. Результат — десяте місце. Фахівці, втім, задоволені і таким результом Віки, адже він виявився найкращим за останні два роки, а пік форми досвідченої спортсменки ще попереду.

      Мільчев ще мав шанс здобути медаль в останній день змагань, які завершилися вчора пізно ввечері, а ось двоє інших наших збірників достроково отримали підстави бути незадоволеними далекими мандрами. У дабл-трапі досвідчений Охотський та юніор Никандров показали однаково невдалий результат, вибивши 112 мішеней із 125 і розташувавшись на 52—53-му місцях. Для порівняння: американець Лейнс Бейд вийшов у фінал із показником 123 мішені.