Містер Брас озолотився

29.03.2007
Містер Брас озолотився

      Більше тижня ми чекали першу українську золоту медаль на чемпіонаті світу в Мельбурні, і вчора нарешті дочекалися. «Спливла» вона там, де, власне, була найбільша ймовірність: броварчанин Олег Лісогор виграв свою коронну дистанцію — 50-метрівку брасом.

      За підсумками півфінальних запливів лідер української збірної з часом 27,53 сек. iшов на другому місці, лише трохи поступаючись американцеві Брендану Хансену. Відчувалося, що Лісогор може додати, тим більше, саме він є чинним володарем світового рекорду в цій дисципліні (27,18 сек.). Але, як виявилося, для «золота» вчора було достатньо пропливти навіть повільніше, аніж у вівторок. Переможний час Олега — 27,66, Хансен відстав лише на 0,3 секунди. Оскільки на такій короткій дистанції не йдеться про якусь психологічну боротьбу (басейн — 50-метровий, тобто немає жодного розвороту), то можна вважати, що Лісогорові пощастило. Якби основний суперник проплив принаймні так само, як напередодні, ця золота нагорода поїхала б до США. Утім, як кажуть, щастить сильнішим.

      У цьому фіналі плив ще один українець — Валерій Димо, але він замкнув вісімку, програвши партнерові по збірній 0,61 сек. Нагадаємо, що в підсумковому протоколі удвічі довшої дистанції — 100 м — Димо випередив Лісогора: там Валерій був четвертим, а Олег — п'ятим. Очевидно, 28-річний броварчанин мав чіткий приціл саме на свою улюблену дистанцію.

      А взагалі вчорашній плавальний день на світовій першості продовжив тенденцію вівторка: бити якнайбільше більше рекордів. Якщо 27 березня увійде в історію плавання як день, коли за півтори години було побито чотири вищі світові досягнення, то 28-го впало три рекорди планети. Особливо варто відзначити американського унікума Майкла Фелпса, який установив другий рекорд світу за два дні: напередодні — кролем, а вчора — батерфляєм, і одразу — аж на 1,71 сек. Порівняно зi своїм же попереднім досягненням. Крім того, Фелпс упевнено лідирує за підсумками півфіналів на 200-метрівці комплексом.

      А от Франческа Пеллегріні має всі підстави скидати гумову шапочку і рвати на собі волосся. У середу вона побила світовий рекорд у півфіналі 200-метрівки кролем і, здавалося, наступного дня здобуде золоту медаль. Але... Італійка вчора пливла не набагато повільніше, аніж у вівторок, натомість суперниці загрібали, аж гай шумів! І француженка Лор Манауду, і німкеня Анніка Лурц майже на секунду перевершили досягнення Пеллегріні, яке протрималося лише добу.

      А ще один рекорд світу перевершила американка Лейла Вазірі у півфіналі 50-метрівки на спині, її час — 28,16 сек. Натомість українка Ірина Амшеннікова до фіналу не пробилася: із результатом 28,91 вона посіла тільки десяте місце.

      Нарешті, Сергій Фесенко фінішував шостим у фінальному запливі на 800 м вільним стилем, а тунісець Усама Меллулі встановив тут рекорд Африки.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з водних видів спорту (Мельбурн)

Медалі вівторка та результати українців

      Чоловіки. Батерфляй 200 м. 1. Фелпс (США) — 1.52,09 (СР). 2. Ву (Китай) — 1.55,13. 3. Скворцов (Росія) — 1.55,22. Брас 50 м. 1. Лісогор (Україна) — 27,66. 2. Хансен (США) — 27,69. 3. ван ден Бург (ПАР) — 27,88... 8. Димо (Україна) — 28,27. Вільний стиль 800 м. 1. Меллулі (Туніс) — 7.46,95 (РА). 2. Станчик (Польща) — 7.47,91. 3. Стівенс (Австралія) — 7.48,67... 6. Фесенко (Україна) — 7.53,43.

      Жінки. Вільний стиль 200м. 1. Манауду (Франція) — 1.55,52 (СР). 2. Лурц (Німеччина) — 1.55,68. 3. Пеллегріні (Італія) — 1.56,97.

 

І ПРО НЕПРИЄМНЕ

      У Мельбурні розгорівся скандал навколо 18-річної української плавчихи Катерини Зубкової та її 38-річного батька-тренера Михайла. Після того, як Катя невдало пропливла стометрівку на спині (лише 16-й результат), батько... побив плавчиху просто в роздягальні. Усі дізналися про факт рукоприкладства завдяки камері відеоспостереження.

      У тренера, якого обвинувачують у жорстокому поводженні з дитиною, забрали паспорт і акредитацію на чемпіонат. Також Михайлові заборонили контакти із дочкою і наказали не наближатися до Катерини ближче ніж на 200 метрів.