А не будуть слухатися — відріжемо газ!

28.03.2007

      Кілька днів тому ВАТ «Черкасигаз», за настановою ДК «Газ України», відключило за борги дві котельні комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго» від газопостачання та зменшило тиск ще на двох, залишивши без тепла 100 житлових будинків, 3 дитячих садки та 3 загальноосвітні школи міста. У цих приміщеннях нині тільки 9 градусів тепла. «Загалом планувалося відключити в Черкасах аж 23 котельні. Але оскільки таке відключення могло б мати для життєдіяльності міста непередбачувані наслідки, то представники Києва погодилися обмежитися відключенням лише кількох котелень», — зазначив на прес-конференції в понеділок міський голова Черкас Сергій Одарич.

      За словами мера, нині борг КП «Черкаситеплокомуненерго» за спожитий газ становить 11 мільйонів гривень. Серед причин, що призвели до таких боргів, черкаський мер називає те, що споконвіку в Черкасах використовували одноставковий тариф за послуги, тобто споживачі розплачувалися за спожите тепло не холодної пори року, бо це є великим навантаженням на бюджети родин, а протягом 12 місяців. І вже після закінчення опалювального сезону підприємство завжди розраховувалося за газ без проблем — нині таких тарифних коштів «Черкаситеплокомуненерго» недоотримало 3,5 мільйона гривень. Окрім того, існує ще поточна заборгованість за березень (це ще 3,3 мільйона), яка виникла через несподіване підвищення урядом ціни за тисячу кубометрів газу для бюджетних установ із 1 січня цього року з 686 гривень до 991. Це не було передбачено міським бюджетом, через що Черкаси зазнали 653 тисячі гривень збитків. Тому Сергій Одарич звернувся до уряду з листом погасити цю суму з держбюджету, оскільки до збитків призвело якраз рішення уряду. Відповіді поки не одержав. У свою чергу, бюджетні установи міста погасять свої борги за березень уже найближчим часом.

       Сергій Одарич також зазначив, що, відповідно до закону про реструктуризацію попередніх боргів, за спожите тепло «Черкаситеплокомуненерго»  населення уклало 10 тисяч таких угод на загальну суму понад 5 мільйонів гривень. Утім уряд не пішов назустріч Черкасам і не провів на цю ж суму реструктуризацію оплати за спожитий газ.

       «Із приводу незаконності дій представників ВАТ «Черкасигаз» щодо відключення котелень я звернувся до суду та в прокуратуру. Прокурор міста Черкаси вніс протест на дії цього підприємства. Однак, за словами виконуючого обов'язки голови правління ВАТ «Черкасигаз» Сергія Чернікова, припис прокурора йому не указ. Отож, керівництво підприємства відмовляється його виконувати і включати котельні», — наголошує Сергій Одарич. За його словами, рівень розрахунків КП «Черкаситеплокомуненерго» становить 50 відсотків, тоді як такі ж підприємства інших міст сплатили «Нафтогазу України» лише 1—5 відсотків. Тому упереджене ставлення до Черкас міський голова називає необ'єктивним, неекономічним, невмотивованим і вбачає у цьому «руку» народного депутата від БЮТ Богдана Губського, котрий є співвласником «Черкасигазу» і контролює весь менеджмент цього підприємства. «Вважаю, що політики такого рівня, як Юлія Володимирівна, не можуть керуватися особистими мотивами. Ми вже були свідками того, до чого привів її особистий конфлікт із Петром Порошенком, коли не була створена Помаранчева коаліція. Якщо Юлія Тимошенко вважає, що особистий конфлікт — це підстава відключати тепло в оселях тисяч людей, то мене дивує, чи взагалі це є політик, який робить такі заяви», — говорить Сергій Одарич. (Нагадаємо, на останнiх виборах мера Черкас пан Губський пiдтримував конкурента пана Одарича).  За словами мера, сьогодні держава володіє у ВАТ «Черкасигаз» 51 відсотком акцій, але два роки не може змінити керівництво, тому що приватний власник постійно блокує такі спроби.

      «Я можу стверджувати, що пан Черніков виконує команди Богдана Володимировича. Тому я переконаний, що ті події, які мають місце в Черкасах, носять політичний характер. Це спроба Губського дестабілізувати ситуацію в Черкасах, викликати обурення населення і спрямувати його на міську владу», — наголошує Сергій Одарич. Він каже, що спілкувався на цю тему з лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко в прямому ефірі «Свободи слова», і заява Юлії Володимирівни про те, що тепла в Черкасах немає в результаті особистого конфлікту, просто обурює.