Цікаво і без слона

27.03.2007

      Ідею організації в обласному центрі зоологічного парку підказало саме життя, і в першу чергу — високий інтерес подолян до страусячої ферми під Гайсином, яка стала родзинкою для різноманітних екскурсій до міста. В комунальному підприємстві «Віноблагроліс» за неї вхопились і почали розвивати на власний страх і ризик. Посприяла реалізації задуму і чимала територія в межах Вінниці, яка дісталась підприємству від занепалого тресту зеленого господарства.

      Почали з малого: у спеціально підготовлені вольєри завезли кілька видів фазанів та пару страусів ему. Упродовж минулого року звірине товариство помітно розширилось — до нього додалися лисиці, вовки, олені, зубри, дикі кабани та інші тварини. А коли обласна рада формально узаконила його, надавши статус окремого підрозділу (поки що у  складі «Віноблагролісу») і виділивши бюджетні кошти, розвиток перейшов у нову фазу, що дозволило керівництву зоопарку закупити більш рідкісних звірів — наприклад, бурого та гімалайського ведмедів, бізона, ламу. Сьогодні у вольєрах мешкає до двохсот видів тварин. Правда, екзотичних — на кшталт лева, тигра чи слона — поки що не купили, але, попри молодий вік зоологічного пізнавального закладу, в області він уже став популярним. У вихiднi днi сюди йдуть відпочити батьки з малятами, а з районних центрів приїжджають автобуси з організованими екскурсіями.

      У березні зоопарк отримав уже своє власне поповнення: самка гімалайського гірського козла привела двоє козенят. До кінця місяця очікують також приплід у зграї диких кабанів. Як розповів директор «Подільського зоопарку» Олексій Бабій, зараз вирішується питання про інкубаторне виведення молоденьких страусів ему: для цього вже є достатня кількість яєць. А на днях завітали єгері з лісомисливського господарства і подарували зайченя, яке піймали в угіддях.