А ми хотіли, а ми змогли... майже

23.03.2007
А ми хотіли, а ми змогли... майже

Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов зупинилися за крок від п'єдесталу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перед від'їздом до Японії нормальним результатом для Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова вважалося потрапляння в десятку кращих. Але єдині представники України у парному катанні стрибнули вище голови й піднялися на досі недосяжне для наших дуетів четверте місце.

      У середу ввечері у заповненому вщерть 6-тисячному токійському залі «Метрополітен гімназіум» кияни в довільній програмі приємно вразили суддів, які поставили їх на п'яте місце, одразу за потужним китайським тріо й представниками Німеччини Оленою Савченко й Робіном Шолкови. За сумою двох виступів 21-річна Волосожар і 28-річний Морозов піднялися з восьмої позиції у короткій програмі на загальну четверту. Підопічні Галини Кухар, які виступають разом із 2004 року, в обох прокатах набрали рекордні для себе бали.

      До цього найвищим досягненням наших дуетів було дев'яте місце на чемпіонаті світу 2001 року у канадському Ванкувері, де Морозов виступав разом із нинішньою німкенею Савченко. Нині ж 23-річна екс-киянка у парі зі своїм темношкірим партнером Шолкови — після «золота» на європейській першості у січні — отримала першу нагороду на світовому форумі: бронзову. А перші два місця «забронювали» за собою китайці. Причому володарі «бронзи» Олімпіади-2006 Сю Шень і Хонгбо Жао на найвищу сходинку п'єдесталу зійшли втретє. Минулорічні чемпіони Квінг Панг і Джіан Тонг цього разу без питань поступилися своїм співвітчизникам.

      Представники радянської й російської школи фігурного катання залишилися поза трійкою призерів уперше з 1962 (!) року. Цього разу Олександр Смирнов у парі з японкою Юкою Кавагучі опинилися лише на дев'ятому місці, а Марія Петрова й Олексій Тихонов, які після короткої програми перебували на 11-й позиції, взагалі не вийшли на другий старт — через проблему з м'язами ноги партнера.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Японія)

Спортивні пари

      Довільна програма. 1. Шень/Жао (Китай) — 132,43 бала. 2. Панг/Тонг (Китай) — 121,71. 3. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 119,74. 4. Д. Жанг/Х. Жанг (Китай) — 116,39. 5. Волосожар/Морозов (Україна) — 116,00.

      Підсумкове становище. 1. Шень/Жао — 203,20. 2. Панг/Тонг — 188,46. 3. Савченко/Шолкови — 187,39. 4. Волосожар/Морозов — 173,62. 5. Д. Жанг/Х. Жанг — 173,39.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Учора в Токіо переможцем в оригінальній програмі (танго) став болгарський танцювальний дует Денкова/Ставійський. Другу й третю суму балів набрали американці Белбін/Агосто та канадці Дюбрель/Лозон. Українці Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило показали 15-й результат. Після двох із трьох танців із невеличким відставанням один від одного йдуть болгарська, канадська й американська пари. Наш дует — на 17-й позиції.