Мінус село...

20.03.2007

      На останній сесії обласної ради три села вилучено з реєстру населених пунктів Сумщини. «Наступної сесії, — повідомив голова обласної ради В'ячеслав Шапошнік, — виключатимемо з переліку ще сім сіл».

      За даними керівника інформаційно-аналітичного відділу виконавчого апарату облради Романа Петренка, минулого року з карти області зникло дванадцять населених пунктів. Отже, цьогорічний регрес значно активніший. Що й закономірно, адже область, за статистичними даними, за рівнем народжуваності ділить 25—24 місця з Луганщиною. Менше, твердить статистика, народжують лише на Чернігівщині.

      Показник народжуваності в області — кількість новонароджених на тисячу мешканців, — за даними управління статистики, становить 8,3. В Україні він дорівнює 9,8. Втім є райони, де з народжуваністю ситуація непогана, принаймні, вища за загальнодержавну. Так, у Ромнах вона складає 10,1. На рівні держави народжує Лебедин — тут показник народжуваності рівний загальноукраїнському. А ось у Недригайлівському районі середня цифра дорівнює 6,6, — демографічна ситуація справді складна.

      Хоча, зауважмо, минулий рік для області став з точки зору демографiї ліпшим за попередній, 2005-й. Адже померло на 1350 чоловік менше, ніж позаминулого, а народилося на 1216 малят більше, ніж у дві тисячі п'ятому. Звичайно, ці цифри ще не можуть дуже тішити. А чи визначать вони тенденцію на поліпшення демографії області — покажуть цьогорічні новонароджені.