А що на Паску фарбуватимуть?!

20.03.2007
А що на Паску фарбуватимуть?!

Яйце влучило Луценковi у скроню. (Фото Олександра ЛИТВИНЕНКА.)


У Харкові трощили й закидали яйцями пінопластове опудало Луценка...

      Після дводенної боротьби за право на мітинг лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко таки виступив у Харкові. Як уже писала «УМ», замість просторого майдану Свободи йому надали маленьку площу Рози Люксембург. До того ж територію біля ЦУМу правоохоронці поділили на сектори, виставивши по всьому периметру своїх людей. Але, незважаючи на міліцейські кордони і  тисняву, майдан, мов казкова рукавичка, зумів вмістити близько 8 тисяч городян.

      Традиційно аполітичний Харків відреагував на скандальну акцію масовою явкою, можливо, ще й із цікавості. Адже «синьо-біла» міська влада так затято боролася з Луценком, що бажання побачити на власні очі, чим завершиться цей негостинний і недемократичний сором, цілком могло відірвати людей від інших п’ятничних вечірніх розваг.

      Акція руху «Народна самооборона», якої так боялися мер Михайло Добкін та секретар міськради Геннадій Кернес, насправді виявилася доволі мирною. Пісня від землячки Марії Бурмаки, традиційні спічі політиків про необхідність активно контролювати дії влади, музичний десерт від групи «Тартак». Неспокій у мирний хід мітингу внесли лише опоненти «Народної самооборони», котрі просочилися через натовп із російським та комуністичним прапорами. Одному з них хтось бризнув в очі з газового балончика. Потерпілий оговтався без виклику «швидкої», нападника затримали правоохоронці.

      Натомість мітинг, який міська влада дозволила «антилуценківським» партіям (ПР, СПУ, КПУ, зеленим) провести на майдані Свободи, виявився набагато гучнішим. Тут народ, виступаючи за «мир і стабільність», випустив пар на повну котушку. Для більш вражаючого ефекту опоненти Юрія Луценка спорудили на площі його пінопластове опудало. Спочатку в його бік полетіли образи, а згодом — і сирі яйця. Потім для більшої надійності фігуру «політика» повалили на землю і почали гамселити ногами. Діагноз такій формі агресії «антикризовиків» лікарі поки що не озвучили.

      Але найбільше Україну того дня здивував таки Михайло Добкін. Після того  як усі телеканали два дні поспіль демонстрували «битву за Харків», мер у Києві вийшов до мікрофона у відомій передачі Савіка Шустера і повідомив, що в місті нічого такого не сталося. За його словами, влада не хотіла, аби мітинг проходив саме на майдані Свободи. У такий спосіб, мовляв, мерія лише дбала про безпеку городян. «У Харкові заборонені не мітинги, — сказав «регоінал» Добкін, — а вседозволеність». Тобто тепер і надалі «батьки міста», схоже, самі встановлюватимуть, що потрібно харків’янам, а що ні, що їм можна дозволити, а без чого їм житиметься спокійніше. І дарма, що право на маніфестації передбачає Конституція, і для мітингів, згідно з Основним законом, дозволи не потрібні.

Ситуацію прокоментував голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков, котрий, до речі, підтримав акцію Луценка. За словами «нашоукраїнця», «двоє негідників у місті вже визначають, з ким нам можна зустрічатися, з ким ні! Я вважаю, що це абсолютно єдина лінія від Києва до Харкова, коли повністю обмежують нашу свободу спілкування, нашу свободу висловлювати думки».

...а в Дніпропетровську яйцем влучили в нього самого

      Фоторепортаж із дніпропетровського ексцесу - тут.
До Дніпропетровська Юрій Луценко прибув у суботу — наступного дня після харківських пригод. Знову із відкритим забралом і в супроводі своїх побратимів Тараса Стецьківа, Миколи Катеринчука й Давида Жванії. За значного напливу журналістів відбулася прес-конференція, на площі Леніна — мітинг за участі гурту «Тартак», був також виступ на телебаченні.

      Усе йшло за усталеним уже сценарієм. Аж поки в ситуацію не втрутився «тупий важкий предмет» — яйце. На зразок того, яким на Прикарпатті колись ледь не «вбили» Віктора Януковича. Дніпропетровськ став першим регіоном, де Луценка атакували не лише морально, а й фізично, до того ж — за допомогою яйцеметання.

      Яйце полетіло в «польового командира» Майдану, коли він піднімався на подіум для виступу на площі Леніна. Екс-міністр внутрішніх справ при цьому, здалося, розгубився, але тільки на мить. Потім він зняв верхній одяг, обтерся з чиєюсь допомогою і, залишившись у білому светрі та остаточно взявши себе в руки, промовив: «Це не для мене... Термінатори яєць не бояться».

      Міліцейські чільники на тему дотримання порядку під час мітингу ніяких коментарів не дають, роблячи вигляд, що нічого не сталося. За великим рахунком, так воно і є — того ж, хто жбурнув яйце в провідника опозиції, ніхто схопити за руку й не намагався. А розчинитися в натовпі дрібному хулігану (чи хуліганці) було нескладно.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>