Вперед і вглиб!

15.03.2007

      Умови роботи на українських вугільних шахтах, м'яко кажучи, не прості. Приміром, тільки торік на Донбасі під землею виявили понад 600 випадків загазувань гірничих виробок, із яких 226 визнали аварійними. На підземних горизонтах сталися 42 так звані «газодинамічні явища», внаслідок яких загинули 17 шахтарів...

      Загалом в області близько восьми десятків копалень вважаються понадкатегорійними з викидів метану. Ще понад 60 шахт відпрацьовують вугільні пласти, що небезпечні вибухами вугільного пилу. Тож безпека праці гірників була і залишається тут темою «№1». І саме розв'язанню цієї проблеми посприяла недавня зустріч фахівців США та України. Заокеанську державу представляв керівник компанії «Партнерство з економічної та енергетичної реформи» Джеррі Триплет. Від вугільного Донбасу в діалозі взяли участь начальник територіального управління «Держпромгірнагляд» Микола Малєєв та керманич Донецького гірничого округу Юрій Скрипник.

      Утім ще в 2004 році, у рамках співробітництва між урядами США та України, американці вирішили фінансувати програми технічної допомоги для підвищення безпеки праці українських шахтарів. Одна з таких програм, що її взяло на себе міністерство праці США, передбачає запровадження сучасних методів вентиляції та буріння підземних вентиляційних свердловин. Система спрямованого буріння свердловин довжиною понад 1000 метрів досі в Україні не застосовувалася.

      За інформацією прес-служби теруправління «Держпромгірнагляд», «дебютувати» згадана система буде на шахті «Білозірська» ДП «Добропіллявугілля». Нині там уже розпочали встановлення й монтаж відповідного обладнаня, серед якого — бурильний станок для буріння довгих свердловин та електрогідробур. Консультантами виступають американські фахівці, які навчають українських колег правил та вимог щодо експлуатації сучасного обладнання. Причому передбачено, що після виконання всіх намічених робіт на «Білозірській»  вся техніка й обладнання для підземного буріння свердловин перейдуть у власність вітчизняних фахівців і будуть використовуватися на інших шахтах Донбасу. Є надія, що на цих вугільних підприємствах зменшиться ризик виникнення «газодинамічних явищ», а отже, під землею перестануть масово гинути люди.