Чи почують Глухів?

13.03.2007
Чи почують Глухів?

Спасо-Преображенська церква (1765 р.) Глухова — пам'ятка національного значення.

      Наступного року Глухів відзначатиме трьохсотлітню дату свого проголошення столицею Гетьманської та Лівобережної України. Підтримка заходів з цієї нагоди, спрямованих на соціально-економічний та культурний розвиток міста, має відбитися у окремому рядку бюджету-2008. Так вирішили на спільному засіданні комітети Верховної Ради України з питань культури і духовності та з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства безпосередньо у Глухові. Принаймні дане побажання відображене у проекті постанови Верховної Ради України, обговореному на засіданні. Якщо постанову приймуть законодавці, Кабміну буде доручено передбачити у проекті закону про Державний бюджет України кошти на підготовку до свят. І в такому разі місто отримає 45 мільйонів гривень.

       Запропоновано також розробити та затвердити Державну програму регенерації міста Глухова «Заповідна територія — гетьманський край» на 2007—2011 роки з фінансуванням у 150 мільйонів гривень.

      Що кошти потрібні місту, сумнівів ніби не викликає. Голова Національної ради з питань культури, радник Президента Микола Жулинський зазначив, що завдання реставрації пам'яток історії та архітектури Глухова «визначальне, а не локальне». Адже практично половина пам'яток історії та культури України потребує реставрації. Таке місто, як Глухів, варте уваги держави, наголосив голова комітету Верховної Ради Юрій Сербін. Голова іншого комітету Володимир Яворівський переконаний: столиця Гетьманщини може давати колосальні прибутки за рахунок туризму. На те, що Глухів стане одним з найпривабливіших туристичних куточків України вже незабаром, сподівається голова Сумської обласної держадміністрації Павло Качур.

      Але, звичайно, аби отримати, потрібно спочатку вкласти. Чи буде надана реальна підтримка давній столиці? Адже на пам'яті глухівчан уже немало проектів передбачали оновлення міста, підтримку його неповторних пам'яток. Слід віддати належне: справи з відродження Глухова відбувалися, але мали все ж більш локальний характер. Аби місто постало в повній величі та історичній красі, а його мешканці при цьому почувалися цивілізованими сучасниками, фінансових сил бракувало. Чи можна сподіватися, що нинішні плани втіляться в життя? Поки слід чекати остаточних рішень.

      Названі ж комітети Верховної Ради, обговоривши загальні проблеми збереження пам'яток культури та архітектури, висловили намір здійснити для цього конкретні заходи. Відтак Кабінету Міністрів України рекомендовано розробити і затвердити Комплексну програму збереження історичної забудови та розвитку туристичного потенціалу не лише Глухова, а й інших колишніх гетьманських столиць — Чигирина та Батурина. Державній службі автомобільних доріг України доручено протягом 2007 року завершити роботу з капітального ремонту міжнародної автомобільної дороги Кіпті-Глухів-Бачівськ у межах Чернігівської та Сумської областей. Бо ж привабити туристів треба не лише власне пам'ятками, а й якісними шляхами, що до тих пам'яток ведуть. Передбачається також видати рекламні матеріали про історико-культурну спадщину Глухова.