Весна перемагає — Мороз не відступає

06.03.2007

      Громадський рух «Народна самооборона» зазнає дедалі відчутніших ударів iз боку правлячої коаліції. Б’ють — значить, бояться. Інша річ, хто й по чому б’є.

      Створивши димову завісу навколо Юрія Луценка за рахунок обвинувачувального виступу в парламенті його наступника на посаді глави МВС Василя Цушка, «антикризовики» взялися роздмухувати тему про існування якихось 26 справ «проти Луценка». Тепер Юрій вимушений справді «самооборонятися» й виправдовуватися, тобто за визначенням поставлений у невигідне становище.

      До всього, досі не працюють ані анонсований київський офіс «НаСа», ані інтернет-представництво громадського руху, що мав би організувати півмільйонний «Марш справедливості» на Київ. Уже ці фактори вказують на те, що організаційні моменти «нового Майдану» «накульгують», а сам «Марш справедливості», який мав би звалити чи принаймні похитнути «антикризову» коаліцію, не є аж таким гладко відрежисованим і щедро профінансованим проектом Банкової, як його малюють «антикризовики».

      Але в будь-якому разі активність Луценка в регіонах зіпсувала сон коаліції «регіоналів», комуністів і соціалістів. І «припечатувати» свого колишнього найкращого учня взявся сам лідер СПУ Олександр Мороз.

 

      Голова Верховної Ради вважає, що його колишній однопартієць Луценко використовує адмінресурс, адже займається організацією протестних акцій на посаді радника Президента. «Або хай звільниться з роботи і займається своєю агітацією, або якось інакше діє», — сказав пан Мороз минулої п’ятниці на прес-конференції у Харкові. «У будь-якому разі красномовним є те, що він (Луценко) навіть не керівник штабу — він заступник керівника штабу по боротьбі з владою, так я розумію, під проводом Президента», — заявив роздратований Олександр Мороз. На його думку, саме «так треба все розуміти, бо газета «Україна молода» на першій сторінці надрукувала, що після певних там рішень, прийнятих такого-то числа, адміністрація Президента отримала повне право валити уряд». «Якщо така мета ставиться, тоді про неї відверто треба говорити всім, а не говорити про консолідацію, демократію, вирішення соціальних питань для народу і т.д.», — зауважив спікер, висловивши при цьому впевненість у тому, що весняний марш Луценка на Київ не матиме успіху («результат їх буде нульовий, нічого з того не вийде»).

      Очевидно, Олександр Олександрович має на увазі статтю «Разом і уряд легше валити», що вийшла в «УМ» минулого вівторка. В ній, нагадаємо, йшлося про створення «Нашою Україною» і Блоком Тимошенко «Опозиційного об’єднання». Від «НУ» угоду підписав глава секретаріату Президента, він же голова ради «Народного союзу «Наша Україна» Віктор Балога.

      Один із лідерів партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв у програмі «Свобода слова» минулої п’ятниці запитав лідера СПУ: «Шановний Олександре Олександровичу, якось дуже все швидко помінялося: буквально чотири-п’ять років тому ви на чолі акції «Україна без Кучми» приводили людей на Київ, (...) проводили масові акції, заявляючи, що цей режим довів Україну до того стану... Пройшло буквально шість місяців діяльності вашої «антикризової» коаліції — і ваш міністр внутрішніх справ повернув [до МВС] усіх заступників, які були при Леоніді Даниловичі Кучмі. Ваша «антикризова» коаліція повернула [на посади] практично всіх людей, які були при Кучмі, закриті вже для розшуку такі відомі особи, як Бакай... І можна далі цей перелік продовжувати... Скажіть, будь ласка: ви вважаєте, що вам дозволено було виводити народ на вулиці проти тих людей, які далі сьогодні при владі, а зараз це вже заборонено?»

      Мороз повівся у своєму стилі — мовляв, «я завжди правий, а ви на себе подивилися б». «Ви прекрасно розумієте, що акція ця [«Україна без Кучми»] робилася з точки зору опозиції. Ми не були радниками Президента, ми від його імені не виступали, на штатних посадах там не були. Це було кілька депутатів iз опозиції, і люди на громадських засадах все те робили... Це принципово інша ситуація — коли з боку однієї з гілок влади робиться спроба змінити владну структуру в державі».

      Із двох наведених цитат Мороза видно, що колишній «моральний авторитет нації» просто не розуміє, як це президентські сили можуть бути в опозиції до уряду.

      Та запросто. Бо насправді це «антикризова» коаліція перебуває в опозиції до Президента, його програми та бідолашного Універсалу національної єдності. І навіть якщо припустити, що пан Мороз має рацію, коли каже, що «збором людей [на мітинги Луценка] займаються районні адміністрації», то запитаймо: чи не мають право ті люди й ті керівники з президентської вертикалі щиро виступити проти «антикризових» узурпаторів, котрі послідовно продовжують ревізію Конституції й відбирають у всенародно обраного глави держави все більше повноважень, що не передбачено навіть морозівською політреформою?

      Мабуть, Луценкові й Стецьківу варто було б здати в СП «корочки» радників Президента, щоб у Мороза та його співкоаліціянтів виникало менше претензій. А тому ж панові Морозу слід було б частіше знайомитися з листами читачів газети «Сільські вісті», яку редагує його колега по фракції Іван Сподаренко. Соціалістичний електорат Центральної України кріпко ображений на Сан Санича за його змичку з «донецькими». Розуміють це і в «Сільських вістях», тому найширшим чином висвітлюють (і підтримують) поїздки Юрія Луценка по областях. Редакційна політика Сподаренка Морозові не подобається майже так само, як і статті «України молодої». Але що вже Морозові нарікати на «УМ», якщо його «честь і совість» — «Сільські вісті» — ідуть у розріз із політикою партії?

      Нагадаємо, що одна з цілей «Народної самооборони» Луценка — змусити Мороза визнати свої помилки і перейти у «правильну» коаліцію, до «НУ» і БЮТ. Туди ж його підштовхують і «Сільські вісті».

      Але Мороз, який відчув смак великої посткучмівської влади, схоже, все більше віддаляється од можливого демократичного блоку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Юрій Луценко та інший лідер «Народної самооборони» Тарас Стецьків відправилися до Канади на запрошення Всесвітнього конгресу українців. Програмою візиту заплановано зустрічі з представниками громадськості Торонто, прес-конференція для канадських ЗМІ та інтерв'ю на TV Channel 4, повідомляє прес-служба «Народної самооборони». Луценко і Стецьків також запрошені на святкування 40-ї річниці Всесвітнього конгресу українців.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>