Любов і гроші

02.03.2007
Любов і гроші

На власному дивані лежати набагато краще.

      Сьогоднішній «Гаманець» ми вирішили присвятити братам нашим меншим — всьому отому різношерстому та різнобарвному товариству, що гавкає, нявкає, пищить, співає, а іноді й розмовляє майже людським голосом. Утім навіть якщо обране вами створіння переважну частину життя мовчить, як риба (більш того — воно й саме може бути рибою), це зовсім не означає, що ви любитимете його менш самовіддано та палко. І хоч любов та гроші — речі, на перший погляд, несумісні, перед тим як завести домашнього улюбленця, не зайвим буде дещо підрахувати. Хоча б для того, щоб радість від перших днів спілкування з «найчарівнішим звірятком (пташенятком, гадюченятком) на світі» не затьмарилась відчуттям провини через нездатність забезпечити своїй «крихітці» гiдного існування.

 

Якщо у вас немає собаки...

      Одна з головних переваг «безсобачого» життя добре відома нам з фiльму «Іронія долі...», точніше, з пісні, яку співав Жєня Лукашин у квартирі Наді Шевєльової — «Если у вас нет собаки, её не отравит сосед». Але досвідчені собачники у відповідь приведуть контраргументи значно вагомішi. Сподіваємося, кожен розуміє, що завести собаку — крок відповідальний, і перш ніж його зробити, варто детально оцінити всі «за» та «проти». Якщо «за» перемогло з великим відривом, то одразу постає питання..., ні, не «Кого?» (себто, «якої породи?»), а «де купувати?». (Випадки, коли песика вам подарували, або ви просто підібрали безпородну симпатягу на вулиці, розглядати не будемо. Нагадаємо тільки, що будь-якого собаку перед тим як привести в оселю треба показати ветеринару).

      Не знаємо, чи є у вашому місті так званий Пташиний ринок. Якщо є, то ми наполегливо радимо вам собаку там не купувати. Одна з нас, до речі, свого часу мала необережність придбати на київській «пташці» французького бульдога. І вже на третій день стало зрозуміло, що щеня серйозно хворе. Ветеринар поставив діагноз — ентерит. Лікування коштувало немало часу, грошей і нервів.

      Про те, що Куренівський ринок є найбільшим у столиці скупченням інфікованих тварин, знають, мабуть, усі. Але це «злачне» місце продовжує існувати (чому? — питання для окремої розмови). Кореспонденти «УМ» нещодавно завітали на «пташку», і враження від побаченого залишилося дуже гнітюче. Ряди з рибками, кімнатними птахами чи хом'яками сприймаються ще більш-менш нормально. Акваріуми та клітки підігріваються, та й хом'як — не собака, і думка про його можливе страждання не завдає надто великого болю. Але дивитися на скоцюрблених (скляні коробки та ковдри від морозу рятують мало) щенят і кошенят без жалю просто неможливо. До речі, вже з того, що господар не надто жаліє своїх вихованців (інакше навряд чи примушував би їх годинами тремтіти на холоді), легко зробити висновок про його, господаря, моральні якості. Тому сподіватися на порядність продавців з Пташиного ринку не доводиться.

      Так само не слід чекати від них відкритості. Ми, звісно, знали, що на «пташці» страшенно не люблять фотоапаратів. Але, виявляється, навіть спроба занотувати на папері ціну того чи іншого «товару» у багатьох продавців викликає невдоволення. Проте деякі цифри ми записали. Отже, в день нашого візиту на «пташці» пропонували: російського той-тер'єра —за $ 600 і вище, йоркширського тер'єра — за $ 600-1000, пекінеса — $ 200, американського кокер-спаніеля — $ 250, шарпея — $ 400, чау-чау — $ 370, сибірську хаску — $ 400, лабрадора — $ 350, пуделя, болонку, таксу — за 600 гривень. Зрозуміло, що початкова ціна зазвичай значно завищена і залежить від багатьох чинників — здоров'я собаки, відповідності стандартам даної породи, «якості» документів. Хоча майже кожен продавець запевняє, що документи на собаку найсправжнісінькі, і взагалі вам пропонують нащадка супер-пупер чемпіонів. Але так ми їм і повірили...

Клубне життя

      Якщо ви вже вирішили придбати породистого пса, то найкраще звернутися до кінологічного клубу. І справа не тільки в тому, що там вам не підсунуть «пуделя», який виросте до розмірів бурого ведмедя. Купуючи собаку в перевіреному клубі, ви якщо й заплатите за певну породу трохи більше, ніж на базарі, зате будете впевнені у відповідності ціни та якості (хоча остаточну вартість встановлює не клуб, а власник щенят — тобто людина, яка професійно займається розведенням собак, але клуб дає експертну оцінку кожного «індивідуума», яка обов'язково береться до уваги при ціноутворенні). Крім того, клуб — це місце, в якому вашого собаку зможуть спостерігати все життя. Ставши за досить символічну плату (сума першого і щорічного внесків зазвичай не перевищує 100 гривень) членом клубу, ви зможете отримувати консультації щодо будь-якого аспекту життя вашого вихованця. Спеціалісти клубу слідкуватимуть за тим, як росте щеня, розроблять раціон харчування, порадять досвідчених ветеринара та тренера. Коли ваш собака стане статево зрілим, підберуть для нього партнера (селекція — справа серйозна і довіряти її кому завгодно не можна).

      Щоправда, клуби також бувають різні. За словами кінолога та експерта І категорії Алли Осмач, вибираючи клуб, треба звертати увагу на місце його розташування: «Серйозний кінологічний заклад повинен мати окреме приміщення. Якщо в реквізитах вказано адресу звичайної квартири, такий клуб обходьте десятою дорогою. Так само не варто звертатися в клуби з надто високими — до 100 доларів — внесками. Це все надування щік — точніше, клієнтів. Основний прибуток клубу складається не з членських внесків, а з плати за експертні послуги».

Що таке фелінологія?

      Це наука про котів. Фелінологічні клуби займаються племінним розведенням кішок, консультуванням з догляду, утримання та харчування, аналізом родоводу, добором партнерів для спарювання, організацією виставок. В Україні фелінологічних клубів поки що не так багато, як кінологічних. Одним із закладів, що заслуговує на довіру, є столичний клуб «Пан Коцький», який працює вже 20 років і входить до Всесвітньої фелінологічної федерації (World Cat Federation). У клубі, що тісно працює з людьми, які тримають розплідники, зареєстровані 33 породи кішок. Щодо вартості пухнастих красунь, то, за словами експерта міжнародної категорії Тамари Бірюкової, породиста кішка зазвичай коштує не менше 250 доларів. Британська, сибірська, російська голуба потягнуть на $ 300. А, наприклад, деякі різновиди бірманської породи можуть коштувати й усі 1000 доларів.

      Тамара Павлівна підтвердила тезу про те, що на Пташиному ринку продають в основному лише хворих або бракованих тварин: «А ще вам там можуть всунути кошеня, скажімо, «англійської степової» породи, хоча такої в природі просто не існує. Або, наприклад, продавець запевняє, що перед вами «норвезька лісова», і пропонує придбати кошеня всього за «якихось» 300 зелененьких. Але вивезення з Норвегії кішок цієї дуже породи було заборонено ще 20 років тому. Та й коштують вони набага-а-ато дорожче».

Паця на персидському килимі

      Рибок, папужок, хом'яків тощо також краще купувати не на базарі, а в зоомагазинах. Тим більше, що магазинні ціни практично не відрізняються від базарних, а іноді можуть бути навіть і нижчими. Так, приміром, на «пташці» за декоративного кролика просять 150 грн., а в магазині вартість його на 50 гривень нижча.

      Хом'яки, декоративні пацюки, миши-піщанки зазвичай коштують 20, морські свинки — 30 гривень. Модна нині шиншила обійдеться значно дорожче — від 300 до 800 грн. Діапазон цін на риб, звісно, теж дуже широкий: 3-сантиметрова скалярія коштує 5 гривень, а 20-сантиметровий астронотус потягне і на всі 250. Те ж саме стосується кімнатних птахів: скажімо, амадіни в залежності від породи та кольору можуть коштувати від 40 до 900 грн.

      А ще ж бо є усіляка екзотика на кшталт ігуан чи птахоїдних павуків. Вартість ігуани може сягати кількох сот доларів. Утім в інтернеті зустрічаються і значно дешевші пропозиції. А дехто навіть ладен віддати рептилію зовсім безкоштовно. Так, в українському інтернеті ми натрапили на оголошення: «Віддам у гарні руки 3-річного самця ігуани на прiзвисько Василь. Тераріум у подарунок!». Павуки-птахоїди — задоволення теж недешеве: дорослий екземпляр може коштувати і 200 доларів.

      Але що таке ігуана у порівнянні... з домашньою пацею! Карликові свині користуються все більшою популярністю не тільки не Заході, а й у Росії. Розплідники російських міні-піг-клубів вже є й в Україні. Вартість тварин великою мірою залежить від розмірів (чим менша паця, тим дорожча) і може бути від 300 до 3000 доларів. Досвідчені люди кажуть, що утримання міні-піга обходиться навіть дешевше, ніж деяких порід собак. Але це не означає, що пацю можна годувати, чим заманеться — щоб тварина не розжиріла (приміром, за російськими мірками міні-піг має важити не більше 30 кг), їй треба давати не хліб, а побільше овочів та фруктів.

      І останнє. Кого б ви не обрали собі за «меншого брата», пам'ятайте: доля цієї істоти великою мірою залежить саме від вас. Адже ми відповідаємо за тих, кого приручили...

Світлана НАКОНЕЧНА,
 Ірина ЧИМИРИС.

 

ДРЕСИРУВАТИ ЧИ НІ?

      Чи віддавати песика на навчання до «щенячої школи», кожен вирішує сам. Але якщо з болонкою, що не знає жодної команди, співіснувати під одним дахом ще якось таки можна, то «неосвічений» собака службової чи мисливської породи — справжнє лихо як для господаря, так і для оточуючих. Адже здатність виконувати певну роботу в цих тварин запрограмована на генетичному рівні. Деяким простим командам собаку навчити можна й самостійно. Але для більш серйозного вишколу треба звернутися до тренера-професіонала. Заняття можуть бути як індивідуальними, так і в групі (на майданчику). Місячний курс занять на майданчику в столиці коштує приблизно 200 грн., індивідуальний — від $ 100. Присутність господаря на занятті обов'язкова.

      А от спроби дресирувати кішку, на думку більшості фелінологів, приречені на провал. Навіть у цирку, крім Юрія Куклачова, це практично нікому більше не вдавалося. Тому любіть свою кицюню такою, як вона є.

 

АКСЕСУАРИ

      Вибір різноманітних товарів для тварин сьогодні настільки великий, що «якихось» 200 баксів на місяць здаються не такою вже великою сумою. Ось, приміром, деякі ціни на «звірячі» аксесуари в київських зоомагазинах. Комбінезон для собаки — від 20 до 80 грн., диван-підстілка — 300 грн., «архітектурна споруда» для «точіння» котячих кігтів — 400 грн., клітка для шиншили — 1500 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>