НОВИНИ ПЛЮС

22.02.2007
Британці виходять з Iраку

      Прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер учора оприлюднив календар часткового виведення британських військ з Іраку. Британський контингент нараховує нині 7100 військовослужбовців і за чисельністю є другим після американського. Тож упродовж кількох найближчих тижнів Ірак залишать 1500 британських військовослужбовців, а якщо ситуація на півдні Іраку, який контролюють англійці, буде стабільною, то до Різдва на «туманний Альбіон» повернуться загалом три тисячі вояків. У Англії побутує думка, що всі британські війська повинні залишити Ірак до кінця 2008 року, але глава уряду не назвав остаточного терміну виведення контингенту.

      На цей час найбільші, після американського та британського, контингенти в Іраку тримають Південна Корея (2300 військовослужбовців), Польща (900), Грузія (800), Румунія (600) та Данія (460).

Росія реагує на ПРО «без істерики»

      Після варшавських заяв прем'єрів Польщі та Чехії про згоду на розташування на території цих країн американської системи протиракетної оборони нарешті свою офіційну позицію виголосила Москва. Учора міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пообіцяв, що Росія «без істерики» реагуватиме на розташування ПРО на східних теренах ЄС. «Відповіді будуть, як неодноразово говорив президент (Володимир Путін. — Ред.) асиметричними. Заснованими на тих технологіях, які здатний розробити наш військово-промисловий комплекс, наука», — цитує міністра сайт «Кореспондент». Водночас Лавров заявив, що Росія «не може дозволити собі знову вплутуватися у гонку озброєнь», утім не пояснив, як перша частина його заяви корелюється з другою.

Білл Гейтс проти СНІДу

      Власник корпорації «Майкрософт» Білл Гейтс та уряд Канади повідомили про започаткування спільної ініціативи: створення першого в світі науково-дослідного інституту, єдиним завданням якого буде розробка вакцини проти СНІДу. Загальна вартість проекту становить 119 млн. доларів США, з яких 95,3 млн. доларів внесе уряд Канади, а решту — «Фонд Білла і Мелінди Гейтсів». «Фонд Гейтсів» із загальним капіталом у 33 млрд. доларів є провідною благодійною організацією світу, яка займається боротьбою зі СНІДом та іншими епідемічними захворюваннями. За планами, вакцина проти СНІДу повинна з'явитися в лабораторіях новоствореного НДІ впродовж десяти років.

Хворих депортують із Польщі

      Уряд Польщі вирішив, що хворі на заразні хвороби іноземці підлягають депортації з країни. Лікарі та правозахисники вважають урядову постанову дикунською. Міністр охорони здоров'я Польщі Збігнєв Реліга вже затвердив перелік хвороб, за наявності яких чужоземців можна депортувати: холера, жовта лихоманка, сибірка, туберкульоз відкритої форми та деякі дитячі заразні хвороби. Представники уряду на свій захист посилаються на наявність подібних урядових постанов у Чехії, Словаччині та Італії.

Штраф за недоїдену кашу

      Власники ресторанів Гонконга запровадили штрафи за недоїдені відвідувачами страви, повідомила вчора місцева газета «Саус Чайна морнінг пост». При цьому газета висловлює сумнів, що штрафи розміром до 20 гонконгських доларів (приблизно два євро) приживуться, оскільки відвідувачі будуть бойкотувати ресторани, які їх запровадили. Але проблема недоїдків та марнування цілком якісної їжі стала суттєвою для міста. У середньому в кожному ресторані щодня назбирується понад 1,2 тонни недоїденої їжі, а в масштабах міста ця цифра щодня становить 700 тонн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>