Рейдерам потрібні... «Знання»

20.02.2007
Рейдерам потрібні... «Знання»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Очевидно, так збіглося в часі, що рейдерські захоплення у державі цікавих, з фінансової точки зору, об'єктів найбільше активізувалися саме з поверненням до влади Партії регіонів. Повідомлення про самовільні грабунки майна різних організацій останнім часом буквально заполонили шпальти газет. Та, незважаючи на постійне обговорення цієї теми в суспільстві, її мусування у владних верхах, це зовсім не лякає так званих рейдерів. Бо, як показує практика, зазвичай вони мають прикриття у найвищих владних кабінетах.

      І ось черговий скандал. Всеукраїнське товариство «Знання» є одним із тих, хто стояв біля витоків проголошення незалежності нашої держави. Наймасовіша громадська науково-просвітницька організація, заснована ще у 1948 році, позиціонує себе як неформальний, позапартійний, але державницького спрямування інститут щодо реалізації інтелектуального потенціалу нації, а також надає підтримку митцям та науковцям. Так, ще донедавна «Знання» мало можливiсть надати тимчасове проживання митцям і вченим — членам товариства — у готелі, засновником і власником якого воно є. Ціни дозволяли тут оселитися тим, кого називають «інтелектуальним цвітом нації», але кому держава не вельми сприяє в покращенні життя вже сьогодні.

      Але нещодавно організація ледь не втратила свій житловий пансіонат, бо готель дуже зацікавив деяких «розумників». Як стверджує президент товариства Василь Кремень, змова відбулася за участі колишнього генерального директора готелю Юрія Суворова. Спритники пішли найбільш цинічним і простим шляхом: спочатку за допомогою спровокованих судових рішень Чугуївського міського суду (Харківська обл.) та Малиновського суду (м. Одеса) законно обмежені повноваження гендиректора готелю по-барськи розширили, вивівши з-під контролю товариства «Знання» України. А після винесення такого рішення — у змові з так званими «чорними» рейдерами було миттєво створено ТОВ «Готельні інновації». До засновників свіжоспеченої бізнесової структури включили готель «Знання» та двох фізичних осіб. Водночас визначили, що статутний внесок, який складає 50 вiдсоткiв частки в статутному фонді ТОВ «Готельні інновації», становить 760 000 грн.

      Цю суму, згідно зі схемою, потрібно було внести протягом п'яти днів — рейдери знали, що таких грошей немає і не буде, та й ніхто не збирався їх платити. Адже основне завдання було — створити фіктивний грошовий борг, під приводом якого можна буде звертатися до суду за його стягненням. Однак новоявлені комбінатори і тут наробили помилок — звернулися уже до Сихівського суду м. Львова ще задовго до дати виникнення боргу. Більше того, «Готельні інновації» на час позову до суду навіть не були зареєстровані. Та не зважаючи на сумнівні факти, суд чомусь не помітив дивовижної «нестиковки» та запопадливо виніс вердикт «під крило» рейдерам.

      Далі у схемі задіяли вже Шевченківський райсуд столиці. Він миттєво приймає, як і було задумано зловмисниками, незаконне рішення: замість так званого грошового боргу 760 тис. гривень визначив право на майно готелю «Знання», вартість якого оцінюється майже в 21 млн. грн., за кредитором, щойно створеним ТОВ «Готельні інновації».

      Усвідомлюючи, що їхні дії суттєво розходяться з законом, рейдери подають відповідну заяву ще й до Дніпровського райсуду міста Києва, який сприяє їм у творенні міфу щодо законності їхніх дій. Бо справді, хто може повірити, що сьогодні майно продають у 25 разів дешевше за його вартість?! До того ж продавець настільки «люб'язний», що дає покупцю відстрочку на місяць у сплаті цих мізерних коштів.

      Сьогодні правління товариства вже оскаржило всі рішення судів в апеляційному порядку. Оскаржено також дії та правочини щодо відчуження майна. Однак воно формально вже є проданим, й законного власника — товариство — поставили у, м'яко кажучи, кумедну ситуацію: виборювати своє ж майно в нового так званого «власника».

      За зверненням Товариства «Знання» прокуратура Голосіївського району столиці та слідче управління київської міліції порушили кримінальні справи за фактом спроб викрадення майна готелю «Знання». Тим часом керівництво надіслало листи-звернення у найвищі владні інституції з проханням розібратися у ситуації і не допустити цього нахабного рейдерства щодо майна  громадської організації. Позивач упевнений: розслідувати цей інцидент повинна Генеральна прокуратура, бо факт грабунку серед білого дня цілком очевидний.

      Кореспондент «УМ» намагався почути думку й іншої сторони — колишнього директора Юрія Суворова. Мобільний не відповідав декілька днів. За домашнім номером невідома жінка повідомила, що пан Суворов буде не раніше, ніж через місяць. Не змогла вона відповісти, куди і з якою метою він відбув. У Товаристві «Знання» кажуть, що після порушених кримінальних справ Юрій Суворов подався «у світи». Теперішній директор готелю Оксана Дубова, яка працювала разом iз ним, розповіла «УМ», що директор ніколи не відзначався показовою хоробрістю, а тому, коли махінації випливли на загал, весь колектив був шокований. «Можна сказати, він був людиною потаємною. Однак подумати, що він спроможний на шахрайство — ані я, ані колектив ніколи б не змогли».

      Керівництво товариства називає цей випадок прямолінійним і нахабним шахрайством. Й небезпідставно впевнені — за рейдерством стоять люди, які належать до вищих ешелонів влади. Джерело інформації, що не захотіло представитися, але має безпосереднє відношення до управління організацією «Знання», розповіло «УМ», що спекулянти мали лобі не тільки у Верховній Раді, а й контактували безпосередньо з кимось із Кабміну. Тож, якщо рейдерство є вигідним для якогось високого чиновника, виникає сумнів, що поданий нещодавно Президентом до парламенту законопроект про введення кримінальної відповідальності за самовільне захоплення майна народні депутати підтримають.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>