Шанхай у Млинові

15.02.2007

      Китайська експансія на Рівненщині розпочалася. Вслід за дешевим лахміттям та не надто дорогою технікою в області з'явилися і перші підприємливі представники Піднебесної. Ще торік у невеличкому райцентрі Млинів на запрошення місцевого підприємця Анатолія Фещука побували з оглядинами двоє «розвідників» із батьківщини Мао — професор Сіньзянського університету в галузі будівельних матеріалів та спеціаліст-будівельник. А навесні цього року в Млинові вже має запрацювати перша черга сучасного будівельного заводу. І працюватиме на ньому не двоє, а вже півсотні китайських громадян.

      Китайські специ до можливості створення спільного підприємства з виробництва гіпсокартону та цегли підійшли досить прискіпливо. За тиждень, проведений у Млинові, проштудіювали наше податкове та екологічне законодавство, умови розробки і наявність корисних копалин — глини та крейди. Зокрема зацікавила китайців і якість українських будматеріалів. Побувавши на будівництві одного з млинівських храмів, професор-китаєць, перебравши купу цегли, з якої його споруджували, без тіні іронії запитав: «Зрозуміло, релігійні споруди ви будуєте з відходів, але куди ж ви тоді діваєте свою справжню цеглу?» Зрештою, після вивчення ринку праці Млинівщини та рівня заробітної плати в районі було підписано угоду про наміри щодо створення українсько-китайського підприємства.

      «Китайці пообіцяли створити 70 робочих місць і встановити зарплату для українських працівників на рівні 300 доларів США, — стверджує голова Млинівської районної ради Володимир Кислюк. — Про заробітну плату для своїх земляків китайці поки що мовчать. Я думаю, що вона буде ненабагато більша. Адже відсутність у Млинові готелю для комфортного проживання робітників із Китаю не зупиняє їхнє керівництво — нас запевняють, що ті, хто приїде монтувати і налагоджувати, можливо, підуть «по дівчатах» жити? Але ж угоди про збільшення населення Млинівського району ми не підписували!»

      Чиновники з районного управління економіки запевняють, що китайці вже отримали пакет документів, що дозволяють підприємницьку діяльність. До того ж їм не доведеться проходити процедуру виділення землі, адже збудовані ними виробництва будуть розташовані на території підприємства українського партнера.

      Млинівське керівництво досить насторожено ставиться до китайських перспектив. Мовляв, якби це були австрійці чи поляки, то ситуація була б більш передбачуваною. Водночас Володимир Кислюк зазначає, що й заборонити китайську «експансію» підстав немає: «Якщо вони піднімуть виробництво — це, звичайно, буде дуже непогано для району. Будуть сплачуватися податки, створюватися нові робочі місця. Але особливої радості від цього немає — не хотілося б, щоб все це закінчилося засиллям китайців у Млинові. Адже, хоча трудову візу для них відкривають на рік, є варіант, що одні після закінчення цього терміну поїдуть додому, але замість них із такою ж річною візою приїдуть інші. І районна влада на це практично не в змозі буде вплинути».

      Китайці — не єдині, хто прагне попрацювати на Рівненщині. Зокрема директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук повідомив, що незабаром має запрацювати ще кілька підприємств, на яких працюватимуть іноземці. Щоправда, не китайці, а турки. У районному містечку Корець вони мають намір шити білизну та халати, а в селі Оженин Острозького району планують виготовляти продукцію із дерева, яка йтиме винятково на експорт.