Гірка чаша «Азовмашу»:

15.02.2007

      До позавчорашнього дня маріупольський «Азовмаш» почувався впевнено і спокійно — безперечне лідерство у групі Єврокубка ФІБА, майже однакові показники з конкурентами у національному чемпіонаті. І треба ж такому статися, що лише один день — 13-те число — створив чемпіонам країни проблеми на обох фронтах. Підопічні Рімаса Гірскіса зазнали першої поразки в другому груповому раунді Єврокубка й поставили під сумнів своє лідерство у квартеті, що дає перевагу на стадії «плей-оф». Крім того, приазовський клуб встряв у конфліктну ситуацію з «Черкаськими мавпами».

 

«Відчули себе непереможними»

      Литовський тренер саме такими словами пояснив причину поразки своєї команди в підмосковних Люберцях. Хоча й визнав, що «Динамо» показало дуже гарний баскетбол. Певно, сукупність обох згаданих чинників й спричинила програш гостей у першій чверті з різницею у 14 очок. «Люберам», щоб зберегти шанси на перше місце у групі, потрібно було виграти в чемпіона України з різницею понад 12 пунктів. Усе було вирішено за 3-4 хвилини в другій половині стартового періоду, коли натхненні господарі перетворили рахунок 8:6 на 21:7.

      Прикметно, що підмосковні баскетболісти набирали вирішальні очки переважно з лінії штрафних кидків. В «Азовмашу» ж узагалі не йшли ніякі кидки, результативність зростала, в основному, за кількістю фолів. Ще в середині другої чверті лідери маріупольців Сергій Ліщук та Халід Ель-Амін одержали по четвертому персональному фолу і змушені були діяти на половину обертів.

      Наставник «біло-блакитних» Дмитро Шакулін після матчу розкрив таємницю своєї перемоги: «Я сказав своїм підопічним: якщо не дати Ель-Аміну набрати більше 10 очок, то ми виграємо (американець набрав лише 6. — Авт.). Його повністю закрив Густас, для цього литовець і вийшов у стартовому складі. Проти Ліщука в нас сьогодні грав четвертий номер, тоді як українець звик, що проти нього діє чистий центровий. Відповідно, Ліщук сьогодні жодного разу не влучив із гри, хоча й зробив 13 підборів. Проте підбирання не завжди приносять очки».

      «Динамо» ще до перерви перевиконало план на гру — 41:22, і гості щось змінити без своїх провідних гравців були вже не в змозі. Результат — «мінус 17». Тепер для «Азовмашу» вирішальною має статити гра в Ризі 20 лютого. А на 17-те число було заплановано суперматч чемпіонату України в Черкасах.

Ображені «Мавпи»

      Керівництво чемпіонів України звернулося до федерації з проханням перенести зустріч із «Черкаськими мавпами» на інший день. ФБУ це прохання оперативно затвердила, чим викликала шквал критики на свою адресу. Згідно з регламентом, «якщо команда з якихось причин хоче змінити дату гри, вона повинна заручитися письмовою згодою клубу суперника з узгодженою іншою датою». Але згоди черкащан не було.

      Хоча позиція «Мавп», у принципі, могла б бути і м’якшою. По-перше, у чемпіонаті України ще буде серія «плей-оф», яка й визначить чемпіона, тож перемога над утомленими маріупольцями саме зараз, у ході регулярної першості, не становитиме особливої стратегічної цінності. По-друге, «Мавпи» наступного сезону виступатимуть у престижному єврокубковому турнірі, тож мали б бути зацікавленими у підвищенні клубного рейтингу України в ФІБА... 

 

ТАБЛО

Кубок Європи. Чоловіки.

2-й груповий раунд. 5-й тур

Група J

«Динамо» (Московська обл., Росія) — «Азовмаш» (Україна) — 68:51 (25:11, 16:11, 15:16, 12:13)

      Найрезультативніші: Блекні (16), Заманський (13) — Байрамович (16), Ліаделіс (12)

«Маруссі» (Греція) — «Рига» (Латвія) —68:70

      Становище команд: «Азовмаш» — 9, «Динамо», «Рига» — 8, «Маруссі» — 5.

      В останньому турі зустрічаються: «Рига» — «Азовмаш», «Маруссі» — «Динамо».