Щоб діти дітей захотіли жити на Сумщині

08.02.2007
Щоб діти дітей захотіли жити на Сумщині

Екс-міністр будівництва розбудовує Сумщину. (Фото Укрінформ.)

      Павло Качур, призначений наприкінці грудня головою Сумської обласної держадміністрації, провів першу прес-конференцію. Втім для декого з сумських журналістів ця зустріч була не першою.

      ...Те знайомство виявилося доволі пам'ятним. 2004 рік. Стає відомо, що сумські студенти, які йдуть на Київ маршем спротиву, брутально затримані міліцією й утримуються у Недригайлові та Ромнах. Гурт журналістів їде на місце подій. Недригайлівський райвідділ МВС серед білого дня зачинений. Стукаємо в двері, кличемо, — не відчиняють. Запитуємо, що робити, якщо нас, наприклад, пограбували, — куди заяву писати? Двері так само зачинені. Врешті за якимось служивим, який прийшов на роботу, втискуємося у приміщення. На дорозі стають кілька міліціонерів, котрі не бажають дивитися на наші посвідчення. Аж раптом з'являється жвавий чоловік, який запитує: «Ви преса, так? А вони вас не пускають? Ну то заходьте, заходьте, хай вони вас не пускають, а я свідком до суду піду!» І представляється: народний депутат Качур.

       ...Чинити короткотермінові добрі справи значно легше, аніж здійснювати тривалий робочий процес. Павло Качур наразі на початку такого процесу. Яким буде результат, слідкує область, втомлена множиною виборчих обіцянок та розчарувань від їхнього нездійснення, частих кадрових тусувань, а відтак нестабільності. Людям хочеться реальних конкретних дій з реальними результатами, а не політикування «від верху до низу». Новий голова облдержадміністрації через місяць своєї роботи запропонував доволі конкретний план дій на рік.

      За цей місяць Павло Качур відвідав шість районів області й склав думку про Сумщину, хоча розуміє, що йому намагалися показати краще. Він зробив для себе відкриття: область дуже багата на історичні пам'ятки та місця, але потенціал її не розкритий. Тому в розділі культури й духовності «Програми дій-2007» чимало заходів як поточних, так і знакових: створення Державного історико-культурного заповідника «Посулля», філії обласного краєзнавчого музею «Будинок Петра Чайковського» у селі Низи, розробка проекту музею «Панорама Конотопської битви»... Ці та інші заходи, на думку голови, допоможуть збільшити туристичні потоки в область у півтора раза — для початку!

      Утім розділ культури та духовності презентувався наприкінці. Спочатку ж iшлося про вирішення проблем приземлених. Вони витікають із тих критичних моментів, що їх визначив для Сумщини голова. Це те, що фонд зарплати в області менший за визначені соціальні виплати. Те, що понад 82 тисячі працюючих мають зарплату, нижчу від прожиткового мінімуму... Відповідна реакція людей: вони мало будуються, мало народжують і просто виїздять за межі області — або на заробітки, або назавжди.

      Відповідних дій має вжити і влада. Серед них — ліквідація боргів на економічно активних підприємствах. Створення 30 тисяч робочих місць. Підвищення середньомісячної зарплати. Повернення до обробітку понад двохсот тисяч гектарів ріллі. Поліпшення якості житлово-комунального обслуговування шляхом організації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, а головне — створення менеджерських служб, що ці об'єднання будуть обслуговувати...

      Що ж до найближчих конкретних справ, то 21 лютого у «Президент-готелі» Києва відбудеться одна з перших — презентація області для послів іноземних держав. Бо ж основним пріоритетом в економіці визначено приріст інвестицій — у півтора раза.

      Але запропонований план — це тільки річний план, підкреслює Павло Качур. Надалі необхідна розробка стратегії розвитку, створювати яку має не лише влада, а вся громада регіону. Метою ж стратегії визначено головне: «Зробити, аби ми схотіли, щоб тут жили наші діти, а вони — щоб жили їхні діти».