Тримай удар

06.02.2007
Тримай удар

Для того, аби не опинитися на хірургічному столі, краще відмовитися від консервів. (Фото з сайту www.centralhospital.ru.)

      Наїдатися, не знаючи міри, — заняття вельми ризиковане. Особливо якщо набивати свій шлунок усяким смакотинням не один день, а кілька тижнів поспіль. Наслідків довго чекати не доводиться — найчастіше больові «акції протесту» в нашому організмі влаштовує печінка, тим самим даючи знати, що більше не спроможна витримати знущання у вигляді харчового навантаження. У пошуках відповіді на запитання «що їсти, аби живіт не болів та в боцi не кололо?» кореспондентка «УМ» завітала до Національного музею медицини України. Директор музею Вадим Шипулін, який також є доцентом кафедри факультетської терапії №1 Національного медичного університету імені Богомольця та консультантом-гепатологом Державного управління справами, погодився розповісти про тонкощі споживацьких смаків людської печінки.

 

Урізноманітніть свій раціон кислим молоком

      — Вадиме Петровичу, як впливає на печінку те, що ми через неї «пропускаємо»?

      — Насправді печінку навантажує будь-який продукт. Але ступінь цього навантаження залежить від способу приготування харчів, характеру продукту та особливостей людини. Печінка — це дуже важливий орган людського організму. Це найбільша наша залоза, яка важить приблизно півтора кілограма та виконує величезну кількість функцій. Власне, вона є нашою основною лабораторією. Лікарі, які щодня бачать хворих на гепатит та цироз, знають, що головні вороги печінки — це смажені продукти й алкоголь. У процесі смаження створюються діальдегіди, які є дуже токсичними. Щоб знешкодити їх, печінка змушена працювати з підвищеним навантаженням. А для того, щоб подовжити життя і забезпечити його більш-менш стерпну якість хворим на хронічний гепатит та цироз, варто зважати на характер харчування та спосіб життя. Смаженого таким людям вживати взагалі не можна, а от алкоголь — це дуже спірне питання, щодо якого думки гепатологів різних країн різняться. Французькі та італійські лікарі під поняттям «безпечна доза» мають на увазі 80 грамів етанолу на добу, що дорівнює приблизно 200 мілілітрів таких міцних напоїв, як коньяк, горілка та віскі. З ними не погоджуються інші дослідники, які вважають, що алкоголь все одно є достатньо токсичним продуктом. За їхніми даними, в результаті знешкодження одного мілілітра спирту утворюються сім «порожніх» кілокалорій, що відкладаються в організмі, в тому числі й у печінці, у вигляді жиру. Але тут певну роль грають й етнічні особливості. Наприклад, у представників монголоїдної раси практично вдвічі менше речовини, яка розщеплює алкоголь, ніж у європейців, а тому вони швидше п'яніють.

      — Усі ми з дитинства знайомі з батьківським правилом: «Несмачне — значить, корисне» та навпаки. А може, людина здатна сама безпомилково відчувати, чого їй вживати не варто?

      — Насправді, більшість людей відчувають це на собі. Якщо пацієнтові стає погано від молока, він уже від початку знає, що органічно не переносить цей продукт, як би не декларували корисність того ж кислого молока або кефіру.

      — «Печінковим» пацієнтам лікарі найчастіше радять обмежувати вживання молока й томатів. Чим ці продукти можуть нашкодити організму?

      — Щодо томатів і молока можна в якійсь мірі посперечатися. Кисломолочні продукти таким пацієнтам, навпаки, рекомендуються. Але за умови, що людина не має лактазної недостатності, тобто нестачі ферментів, які розщеплюють лактазу. Прийом молочних та кисломолочних продуктів може викликати в таких людей (а їх — 25% людства) розлади, втомлюваність та дратівливість. Це пов'язано не з захворюваннями печінки, а з рівнем лактази, який може бути пониженим при здоровій печінці та нормальним — при хворій. Тому це питання досить індивідуальне. А от хворим на цироз рекомендується зменшувати склад білка в раціоні. В процесі його метаболізму утворюються азотисті основи. Якщо вони не повністю знешкоджуються в печінці, то можуть токсично вплинути на мозок та розвинути печінкову енцефалопатію.

      — Перед епідемією грипу всі ми намагаємося підтримати імунітет, зокрема ковтаємо у великій кількості «вітамінки». Але від знайомого лікаря я чула, що велика кількість вітаміну С може нашкодити печінці. Це правда?

      — Вітамін С може нашкодити в будь-якій кількості — він здатний викликати виразку шлунка. Інша річ, що ми повинні розрізняти вітаміни, які отримуємо з харчових продуктів, та штучно створені синтетичні вітаміни. Здавалося б, збалансованість, мікроелементи — все це гарно звучить, але насправді засвоюваність цих двох видів вітамінів є різною. Вітамін С у натуральних продуктах має більшу цінність, ніж той, який ми отримуємо у вигляді пігулок або порошку. Тому, якщо людина вибирає між пігулкою вітаміну С та ківі, корисніше буде з'їсти декілька плодів.

Як правильно «чистити» печiнку?

      — На прилавках магазинів важко знайти продукти без барвників та консервантів. Але гепатологи радять утримуватися від споживання таких харчів. Чим це зумовлено?

      — Ці добавки впливають на організм цілий рік. Дискусія навколо того, які з них корисні, а які — ні, не вщухає. Наприклад, нещодавно європейське співтовариство прийняло рішення до 2009 року зняти з виробництва предмети кухонного посуду, виготовлені за допомогою тефлону. Виявилося, що цей матеріал є згубним передусім для печінки. Тому я не виключаю, що той чи інший консервант або барвник є шкідливим. Поки що вони дозволені і є безпечними, але до цього завжди треба ставитися діалектично.

      — Як народна, так і традиційна медицина пропонують свої рецепти очищення печінки. А що ви порадите тим, у кого цей орган потребує допомоги?

      — Термін «очищення печінки» є поширеним, але не зовсім правильним. Адже ми можемо почистити лише внутріпечінкові жовчні протоки, які також є частиною печінки, та жовчний міхур. Існують різноманітні методи такого очищення, найпоширеніший з яких — сліпе зондування або тюбаж — можна робити і в домашніх умовах. Вранці приймається пігулка «спазмоліту» — препарату, який розслабляє сфінктери, після цього людина випиває або два яйця, або оливкове масло, або «сорбіт», або «ксиліт», та лягає на півтори-дві години на теплу грілку під праве підребер'я. При правильно проведеному сліпому зондуванні у хворого має виникнути пронос. Втім пацієнтам з жовчнокам'яною хворобою таку процедуру робити дуже небезпечно: камені можуть закоркувати жовчні протоки, і проблему доведеться розв'язувати в лікарні. Тому в будь-якому разі можливість проведення тюбажа треба обговорювати з фахівцем.