Особливості «льодового полювання»

02.02.2007
Особливості «льодового полювання»

Кращого місця для побачення не знайти. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      В Україну нарешті прийшла справжня зима — з морозом, снігом, катанням на санчатах і ковзанах. Утім, щоб покататися на ковзанах, не обов'язково чекати морозної погоди. Принаймні, якщо ви живете у Києві. Та й у багатьох інших містах країни останнім часом з'явилися сучасні ковзанки. І хоча нам ще далеко до Сполучених Штатів Америки, де штучні льодові майданчики є навіть у невеликих містечках, але вже сьогодні можна стверджувати, що катання на ковзанах поступово стає одним із найулюбленіших видів відпочинку українців. Кореспонденти «УМ» переконалися в цьому на власні очі, відвідавши практично всі наявні у столиці та її околицях ковзанки і побачивши там силу-силенну народу. Про особливості кожного льодового об'єкта, ціни на основні й супутні послуги і йтиметься в нашому огляді.

«Танці на льоду» по-дарницькому

      Усі київські льодові ковзанки можна розділити на два види — старі, що функціонують ще з радянських часів і «тягнуть» величезну кількість електроенергії, і нові, побудовані за сучасними технологіями. До перших належать обидві «Крижинки» (у Дарниці й на території НСК «Олімпійський), «АТЕК», «Авангард», а також льодове поле столичного Палацу спорту. Втім на головній спортивній арені лід буває лише декілька місяців на рік, і його використовують лише для спортивних заходів. Не практикується масове катання і на ковзанці спортивного комплексу «Авангард».

      А от «Крижинка» на «Олімпійському», крім того, що є базовим центром із підготовки фігуристів, хокеїстів і шорт-трекістів, іноді надає послуги і для любителів. Як правило — у вихідні. Вартість однієї години катання разом з прокатом ковзанів — 30 гривень, без прокату — 25 гривень. Як додаткові послуги можна назвати хіба що наявність буфета, але він розташований у досить тісному приміщенні, тому чай та бутерброди краще принести з собою.

      Ковзанка заводу «АТЕК» сеанси масового катання проводить щоденно, крім понеділка. У будні дні вони розпочинаються о 19 годині, у вихідні — о 12:30. Вартість однієї години катання — від 15 (у будні й без прокату ковзанів) до 35 (у вихідні, з прокатом) гривень. Умови прокату досить специфічні. Як заставу за ковзани відвідувач має надати 400 гривень або посвідчення водія разом із технічним паспортом на автомобіль. Альтернативою може бути і мобільний телефон, але лише дорогої марки. Звичайний паспорт, а тим більше студентський квиток, як застава не приймаються.

      Дарницька «Крижинка» від двох попередніх ковзанок відрізняється нестандартними розмірами — льодовий майданчик тут не овальної, а прямокутної форми, крім того, він не має бортів. Тому «абсолютним чайникам» кататися буде не так то просто. Головною ж перевагою є ціна оренди льоду і прокату ковзанів. Одна година катання без прокату для дорослих обійдеться у 15 гривень, для школярів і дошкільнят відповідно, — 10 і 7 гривень. Прокат ковзанів також дуже дешевий — від 3 до 10 гривень. Але в прокаті тут наявні в основному старі ковзани, кататися на яких не дуже зручно. Як заставу досить залишити паспорт. По суботах — з 22 до 24 години — проводяться нічні дискотеки. Вартість вхідного квитка — 30 гривень. Сучасні ритми, мерехтіння світломузики, скрегіт ковзанів об лід — кращого відпочинку для молоді годі й шукати.

Шопінг відкладаємо на потім

      На цьому арсенал «старої зброї» (себто штучних ковзанок, що залишилися з радянських часів) і закінчується. Але останнім часом у столиці з'явилося декілька об'єктів, призначених винятково для масового катання. Найвідомішим (дякуючи гучній рекламі й специфічному розташуванню), мабуть, є ковзанка в торговельному центрі «Караван». Можна лише уявити, скільки людей, завітавши до «Каравану» по конкретну покупку, одразу ж забули про шопінг, як тільки перед їхнiми очима з'являлось «льодове царство». Огороджена скляною стіною, тамтешня ковзанка виглядає настільки симпатично, а всі, хто катається, мають такі радісні обличчя, що втриматися від бажання й самому опинитися в цьому казковому світі майже неможливо. Тим більше що коштує таке задоволення не так вже й дорого (особливо в порівнянні з цінами в сусідніх бутіках): для дорослих — від 25 до 45 грн., для дітей — від 10 до 20 грн. Вартість, зрозуміло, залежить від дня тижня і включає прокат ковзанів. Один сеанс триває 45 хвилин. Відкривається ковзанка щоденно о 8:15 і працює в будні дні до опівночі, в п'ятницю і суботу — до 2:30, у неділю — до 1:15.

      Система пропуску і на «Каравані», і на інших сучасних ковзанках організована таким чином, що жодних документів, а тим більше грошей як застави надавати не треба. Новачки можуть скористатися послугами інструктора: за це у будень доведеться додатково заплатити 25, а у вихідний день — 30 гривень. Крім того, надто примхливі відвідувачі за 70 грн. можуть скористатися VIP-кімнатою з душем. Оскільки після катання на ковзанах у багатьох виникає почуття голоду, то, збираючись на ковзанку до «Каравану», варто прихопити й 30—40 гривень для відвідування одного з фаст-фудів, що розташовані поруч і вибір яких дуже великий.

Сніданок на ковзанах, або Відчуй себе у шкурі Павла Буре

      Чудовим місцем відпочинку є й Льодовий Клуб «Піонер», розташований на Площі Слави. Льодовий майданчик тут круглий за формою й має зручні поручні по периметру — пересувай тихенько ніжками, якщо до майстерності Плющенка тобі далеко. Посередині майданчика є декiлька  колон, якi завбачливо оббиті чимось на зразок поролону, тому врізатися в них не страшно. Один сеанс на «Піонері» триває аж 2,5 години. Це одночасно й перевага, і недолік, оскільки навіть якщо кататися ви збираєтеся лише годину, платити все одно треба «по-повній». Вартість сеансу для дорослих — 20—40 гривень, для дітей віком до 12 років — 20—25 гривень. Але в цю суму входить лише оренда льоду, за прокат ковзанів доведеться заплатити ще 20 гривень. За цю ж суму можна взяти комплект захисних аксесуарів (шолом, наліктники, наколінники). Заняття з інструктором протягом 30 хвилин у будні дні коштують 30 грн., у вихідні — 50 грн.

      Незаперечною перевагою ковзанки на «Піонері» є те, що відвідувачі просто під час сеансу, не знімаючи ковзанів, можуть перепочити за філіжанкою кави, а то й смачно попоїсти у кафе (його підлога застелена спеціальним покриттям, що не пошкоджує леза).

      Льодова арена у торговельному центрі «Термінал» (м. Бровари) відкрилася менше року тому, але вже встигла стати улюбленим місцем відпочинку для багатьох киян (від ст. м. «Лісова» до «Терміналу» курсують безкоштовні автобуси). Вартість однієї години катання разом з прокатом ковзанів — від 25 до 40 гривень (для дітей до 12 років — 15—25 грн.) Катання з інструктором — 40 грн. Тамтешній майданчик має стандартні хокейні розміри і з усіх боків оточений трибунами. Під час катання відвідувачі можуть перепочити на лаві для запасних гравців, а ще краще — для штрафників, подумки уявивши себе в ролі найзатятішого хулігана Національної хокейної ліги.

      У Броварському районі є ще одне цікаве місце — комплекс для сімейного відпочинку «Княжий двір» (село Княжичі), де працює невеликий штучний льодовий каток. Вартість однієї години у вихідні дні для дорослих — 50, для дітей — 25 гривень (у будні відповідно — 30 і 15). Дістатися до «Княжого двору» можна від ст. м. «Лісова» маршруткою N 730.

      Із настанням морозів, сподіваємося, запрацює ще один майданчик — на Льодовому стадіоні. Свого часу тут навіть проводився чемпіонат світу з ковзанярського спорту. Але тамтешня холодильна установка давно вийшла з ладу. Головна ж умова для створення природної ковзанки: температура не вище -5 оС, що тримається протягом тижня. Вартість двогодинного сеансу на Льодовому стадіоні — 20 гривень. У таку ж суму обійдеться прокат ковзанів.

      І наостанок — декілька застережень. Оскільки в зимову пору бажаючих покататися на ковзанах, особливо у вихідні дні, дуже багато, то умовами придбання квитків варто поцікавитися заздалегідь. І пам'ятайте: під час масового катання не можна влаштовувати перегонів з ключкою і шайбою (якщо тільки це не спеціальний хокейний сеанс), а також виконувати елементи фігурного катання, що перешкоджатимуть пересуванню інших відвідувачів. Якщо ви так вже бажаєте пронести кохану через усе поле в підтримці «лассо», то орендуйте (за ве-е-еликі гроші) для цього ковзанку в окремий час.

На ковзанах каталися

Світлана НАКОНЕЧНА,
Ірина ЧИМИРИС.

 

«ЛЬОДОВИЙ» ОГЛЯД РЕГІОНІВ

      За останні два-три роки сучасні закриті ковзанки, орієнтовані на масове катання, з'явилися у Луганську, Маріуполі, Донецьку, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Херсоні, Чернівцях. У Львові, Полтаві, Кременчуці, а також на базі «Буковель» зведено відкриті штучні майданчики. Ми поцікавилися цінами на «льодові» послуги у трьох містах — Львові, Луганську і Запоріжжі.

      У Львові працюють дві відкриті ковзанки — на площі Ринок і на території СК «Медик» (вул. Горбачевського, 24). Вартість сеансу, що триває 1 год. 20 хв., — від 16 (понеділок — середа) до 30 (вихідні) гривень. Дитячі квитки у два рази дешевші. На обох ковзанках є гардероб. Працюють ковзанки з листопада по квітень.

      Також дві нові ковзанки, але вже з дахом, з'явилися у Запоріжжі (вул. Перемоги, 66 та вул. Запорізького козацтва, 6). Одна з них — майже стандартних розмірів, крім масового катання, там проводяться тренування спортсменів. Ціна години катання у будні — 25, у вихідні — 35 грн. (для дітей відповідно — 20 і 25).

      У Луганську за адресою вул. Херсонська, 57а, вже майже рік працює ковзанка «Пінгвін». Вартість 45 хвилин для дорослих — від 25 до 35 грн., для дітей — 15—20 грн. Суттєвою перевагою «Пінгвіна» (так само, як і запорізьких ковзанок) є те, що відлік часу катання ведеться не сеансами, а похвилинно. Тобто покатавшись, скажімо, 20 хвилин, ви можете залишити майданчик, не знімаючи ковзанів, піти у кафе і просидіти там хоч цілу годину, а потім повернутися і кататися ще 25 хвилин.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

      — Перша штучна ковзанка була побудована в Лондоні в 1876 році (побутові холодильники з'явилися набагато пізніше).

      — Штучна льодова  ковзанка складається з власне льодового поля і холодильної установки. Льодове поле — це велика кількість сполучених труб, загальна протяжність яких може сягати декількох десятків кілометрів. Зверху труби залиті бетоном. Холодильна установка за принципом дії нагадує побутовий холодильник.

      — Будівництво сучасної відкритої штучної ковзанки в середньому обходиться в 500 тисяч євро.

      — Льодоприбиральні машини, ... залежно від розмірів і типу приводу, коштують від 60 до 120 тисяч євро.

      — Стандартна товщина льоду — 7—8 см. Температура льоду для масового катання зазвичай становить —5оС. Температура повітря на ковзанці при цьому дорівнює + 10—11оС.

 

IНША СПРАВА
Альтернатива льоду

      У столичному ТЦ «Аладдін» діє «тепла» ковзанка — це спеціальне синтетичне покриття, кататися на якому можна на звичайних хокейних ковзанах. Вартість 30-хвилинного сеансу — від 10 до 25 гривень.

* * *

      Чудовою альтернативою «льодовому» відпочинку є катання на роликових ковзанах. У Києві віднедавна є місце, де кататися на роликах можна і взимку — ролердром за адресою: вул. В. Яна, 3/5. Вартість години катання на власних ковзанах — 10—15 грн. Прокат роликів — від 15 до 25 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>