НОВИНИ ПЛЮС

01.02.2007
Відшкодування за операцію «Вісла»

      Світовий конгрес українців (СКУ) вимагає, щоб міжнародні організації змусили Польщу засудити операцію «Вісла» та виплатити потерпілим і їхнім нащадкам відшкодування. У рамках цієї операції впродовж 1947 року зі східних теренів Польщі були примусово відселені понад 140 тисяч українців та лемків. СКУ вже надіслав відповідні листи з цього приводу до Ради Європи, ОБСЄ, ЄС та ООН, але не до офіційної влади у Варшаві. Конгрес також звернувся до Президента України Віктора Ющенка з проханням, щоб він порушив це питання під час польсько-українських переговорів.

      Цього року буде відзначатися 60-та річниця операції «Вісла». Головні заходи пройдуть у польському місті Перемишль.

Свято в крові шиїтів

      Позавчора в Іраку в останній день найбільшого свята мусульман-шиїтів — десятиденної Ашури за участі майже двох мільйонів прочан — було здійснено серію замахів, у яких загинули 58 осіб. Зокрема, в місті Дур Мандалі, за 80 кілометрів на північний схід від Багдада, терорист учинив вибух у місцевій мечеті, забравши життя 26 прочан і поранивши ще 47. У Бакубі озброєний нападник убив трьох шиїтів, які розносили святкове частування. У місті Ханакін бомба, яка вибухнула в епіцентрі святкових урочистостей, вбила 12 курдів-шиїтів та завдала поранень 28 іншим особам. Щонайменше 16 прочан загинули під час нападів у Багдаді.

      Під час святкування Ашури за безпеку відповідали 10 тисяч військовослужбовців та поліцейських.

 У Сочі — темні ночі

      Сильна снігова буря та опади у вигляді мокрого снігу, які пройшли у вівторок увечері в районі Сочі та інших місцевостях Чорноморського узбережжя Росії, залишили без електричного струму понад 400 тисяч мешканців від Туапсе до Адлера. Також на кілька годин було призупинено залізничне сполучення. Аеропорт Адлера не приймав літаки. Вчора авіасполучення було відновлено. Тривав ремонт пошкоджених ліній електропередач.

Заробили в Росії на похорони

      У ніч із вівторка на середу повністю згорів будівельний ринок у підмосковних Митіщах. На ранок російські пожежники знайшли у згорілих ліжках тіла восьми заробітчан з Узбекистану та Таджикистану. З трьох осіб, яким вдалося врятуватися, один потрапив до шпиталю, а двом надали медичну допомогу на місці. Як вважають у прокуратурі, причиною пожежі стало порушення правил безпеки.

У Британії розкрито теракт

      У Бірмінгемі заарештовано вісьмох підозрюваних у тероризмі, які нібито планували в Британії захоплення заручників «в іракському стилі». Як повідомляє канал Sky News, жертвами повинні були стати випадкові перехожі. Терористи збиралися записати відеозвернення заручників, у яких ті повинні були просити зберегти їм життя й озвучувати вимоги зловмисників.

      Злочинців схопили вчора на світанку: внаслідок операції, проведеної співробітниками поліції регіону Вест-Мідлендс і Скотланд-Ярду.

Путін залишив депутатів без спецномерів

      Президент Росії Володимир Путін підписав закон про скасування спецномерів для авто членів парламенту. Рада Федерації минулого тижня схвалила даний закон лише з другої спроби. Спочатку пропозицію розкритикували й відхилили, але після наполегливих закликів голови верхньої палати Сергія Миронова сенатори все-таки прийняли документ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>