«Хобіт» iз острова Флорес

01.02.2007
«Хобіт» iз острова Флорес

Відтворений вигляд хобіта з Флорес.

      Результати досліджень, представлені цього тижня американськими вченими, свідчать про те, що скелет «хобіта», який жив 18 тисяч років тому, споріднений з людським, але не належить до типу «хомо сапієнс». До цього часу науковці висували теорії, що скелет людиноподібного створіння, знайденого в 2003 році у печері Флореса (східніше курортного острова Балі), належить пігмею або мікроцефаліку — людині з ненормально маленьким черепом. Але антропологи з університету Флориди після реконструкції тривимірного зображення істоти прийшли до висновку: йдеться про особливого гуманоїда з малим, але добре розвиненим мозком.

      «Ми дали чітку відповідь людям, які наполягали на тому, що цей хобіт був мікроцефаліком», —  заявила відома палеоневролог Дін Фалк, ректор факультету антропології університету штату Флорида. Вона проводила дослідження спільно з індонезійським Центром археології та іншими міжнародними науковими організаціями. Наукова група фалк вивчила і порівняла нормальний людський мозок та мозок мікроцефаліка. Результати подано в останньому номері американського часопису «Праці Національної академії наук».

      Завдяки комп'ютерній графіці було відтворено поверхню мозку включно з його формою, опуклостями, впадинами та судинами. На підставі цієї моделі Дін Фалк може стверджувати, що йдеться про високорозвинений мозок.

      Загадковий скелет особи жіночої статі отримав назву «хобіт» на честь героїв твору письменника-фантаста Толкієна «Володар перснів» — казкових чоловічків малого зросту. Відтепер «хобіту» присвоєно наукову класифікацію «хомо флоресієнсіс» з острова Флорес. Його «сіра речовина» дійсно подібна до мозку звичайних людей, які хворі на мікроцефаліт (вірус, що зупиняє розвиток мозку). Об'єм мозку «хобіта» становить 400 куб. см (як у шимпанзе), тобто лише третину від розміру мозку сучасної людини.

      Зріст цього створіння Флорес  становив 106 см. Відтак вчені стверджують, що неандертальці, які мешкали на нашій планеті близько 30 тисяч років тому, були не єдиним представниками роду людського, що вижили в процесі еволюції. Вважається, що «хобіти» з острова Флорес вимерли 12 тисяч років тому в результаті великого виверження вулкану.

      Знахідка наразі породжує більше запитань, ніж відповідей. «Звідки з'явилося це створіння? Від кого воно походить, яких родичів мало і що воно може розповісти нам про процес людської еволюції? Ось що найбільше інтригує в цьому відкритті», — сказала Дін Фалк.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>