Чавес всемогутній

01.02.2007
Чавес всемогутній

Марксист Уго Чавес вважає головним ворогом своєї країни Сполучені Штати. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора парламент Венесуели надав президентові Уго Чавесу право керувати країною декретами в десяти головних сферах життя. Термін надзвичайних повноважень наразі визначено на півтора року. Відтак Чавес має право робити у Венесуелі все, що забажає.

      Національна асамблея, де домінують прибічники президента, надала главі держави навіть більші повноваження, ніж він просив. Чавес відтепер може встановлювати власні правила гри в галузі енергетики. Тут слід врахувати, що Венесуела в буквальному сенсі «сидить на нафті», і природні енергоносії є основою національної економіки. Також президент матиме практично необмежені повноваження в питаннях оборони і національної безпеки, суспільних та економічних справах, у галузях фінансів і податків, науки й технологій, інфраструктури, послуг та транспорту, безпеки громадян та юстиції, у формуванні державних інституцій, територіальної структури країни та участі народу в діяльності влади.

      Невідомо, як використає президент-марксист свої імператорські можливості — чи на благо країни, чи з метою встановлення комуністичної диктатури. Наразі з його обіцянок випливає, що головною метою президентських реформ буде повернення економіки під державний контроль, надання приватній власності і закордонному капіталу другорядного значення.

      Чавеса в грудні минулого року обрали на шестирічну каденцію, тому час для маневру він має. Занепокоєння викликає те, що в рамках побудови у Венесуелі «соціалізму ХХІ століття» він збирається не лише націоналізувати промисловість та вигнати з країни великі західні компанії («Бритіш петролеум», «Ексон мобіл», «Шеврон», «Статойл»), а й ліквідувати приватні венесуельські теле- та радіокомпанії. Це вже скидається на появу в Латинській Америці «другої Куби».

      Уго Чавес уже створив комісію з розробки нової Конституції, за якою він отримає право правити необмежено: будуть ліквідовані вибори губернаторів 23 провінцій країни, а всі політичні партії отримають наказ об'єднатися в одну велику пропрезидентську партію. Створенням такої «компартії» вже займається старший брат президента Адам Чавес. Сам глава держави відверто заявляє, що він буде правити країною щонайменше до 2030 року.

 

ДО РЕЧІ

      Уго Чавес регулярно відвідує свого «найбільшого друга та вчителя» — Фіделя Кастро. Позавчора ввечері кубинське телебачення показало 10-хвилинний репортаж про зустріч хворого Кастро з Чавесом. Кубинський команданте тримався доволі непогано. Минулого разу телебачення Куби демонструвало кадри з Кастро ще 28 жовтня. Після того ходили чутки, що Фідель не доживе до 2007 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>