НОВИНИ ПЛЮС

31.01.2007
Теракти в Пакистані

      Щонайменше три людини загинуло і близько 20 отримали поранення в Пакистані в результаті нової серії терактів. Позавчора дві ракети було випущено по шиїтській мечеті у місті Банну, що на північному заході країни. Поранено 11 осіб, із них двоє — у важкому стані. Ракети розірвалися при вході до молитовного приміщення в той час, як туди почали збиратися віруючі, щоб відзначити Ашуру — день скорботи за шиїтським календарем. Цього дня нібито помер онук пророка Мухаммеда.

      Ще один теракт здійснений у містечку Дера Ісмаїлхан, провінція Пенджаб. Юнак 16-17 років підірвав себе на одній із людних вулиць, у результаті загинуло три особи, семеро отримали серйозні поранення.

      Хвиля терактів не припиняється в Пакистані з кінця минулого тижня. Радикальні сунітські  угруповання хочуть «помститися» шиїтам за страту Саддама Хусейна.

Болгарські медсестри не будуть страчені

      Лівія не страчуватиме п'ятьох болгарських медсестер і палестинського лікаря, які були засуджені до страти за звинуваченням у навмисному зараженні вірусом імунодефіциту сотень лівійських дітей. Син лівійського лідера Саїфа аль-Іслам Каддафі визнає, що масові зараження дітей СНІДом відбулися через недбалість і не були наслідком змови.

Чехи протестують

      Учасники позавчорашньої акції протесту в Празі сказали «ні» розширенню в Європі американської системи протиракетної оборони. Вони виступили не лише проти розташування в Чехії радіолокаційної станції, а й проти того, що чеський уряд дав на це формальну згоду, не порадившись із громадою.

Німеччина закриває шахти

      Уряд Німеччини прийняв принципове рішення про ліквідацію вугільної промисловості, оскільки вона є збитковою і вимагає великих дотацій із федерального та земельних бюджетів — близько 2,5 млрд. євро щороку. Дату повного припинення вуглевидобутку не названо, але вважають, що остання з восьми діючих у Німеччині шахт буде закрита до 2018 року. Наразі на німецьких шахтах 36 900 працівників, які щороку видобувають 21 млн. тонн вугілля.

Туристів не лякає тероризм

      Світова організація з туризму, підрозділ ООН із штаб-квартирою у Мадриді, оприлюднила черговий щорічний звіт про стан міжнародного туризму в світі. З нього випливає, що людей не лякає ані тероризм, ані природні катаклізми, ані пташиний грип, оскільки впродовж минулого року міжнародні туристичні поїздки здійснили 842 мільйони мешканців планети — це абсолютний рекорд за всю історію, і на 4,5 відсотка більше за показник 2005 року. Найбільше минулого року зріс туристичний потік до Африки — на 8,1 відсотка. США, попри жорсткі візові вимоги, залишаються світовим лідером за кількістю туристичних відвідин. На наступних місцях — Франція та Іспанія.

Дешеве небо — також і в Росії

      Позавчора в Росії розпочала працювати перша дешева російська авіакомпанія «Скай експрес». Вона наразі здійснює рейси тільки між московським аеропортом «Внуково» та Сочі, але з часом будуть рейси й в інші міста Росії та за кордон. Ціна квитка становить лише 900 рублів (35 доларів).

      Дешеві авіакомпанії вже віддавна активно працюють у Західній Європі, а впродовж останніх років — і в Польщі, Угорщині та Прибалтиці. Такої конкуренції не витримує найбільший польський авіаперевізник «Лот», який опинився на межі банкрутства. Дешевизна квитка забезпечується аскетичністю сервісу: лише переліт, без газет, харчування та інших послуг на борту літака.

Пенсіонер виграв у лотерею чверть мільярда доларів

      84-річний американський пенсіонер, колишній електрик із міста Сент-Луїс у штаті Міссурі, виграв у лотерею «Пауерболл» 254 млн. доларів. Джеймс Вільсон, який є ветераном Другої світової війни, придбав переможний білет за п'ять доларів за годину до розіграшу, який відбувся 24 січня. Грошове щастя прийшло до старенького та його 79-річної дружини Ширлі трохи запізно, тому з виграшу насамперед скористаються троє синів Вільсонів: 59-річний Джеймс, 54-річний Вільям та 53-річний Терріл.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>