Харків — резиденція збірної?

31.01.2007
Харків — резиденція збірної?

Олена Бондаренко стала харків'янкою. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перша ракетка країни Олена Бондаренко, яка народилася у Кривому Розі, а з 10 років мешкала у Києві, тепер міняє свою резиденцію й тренуватиметься у Харкові. Дворічний контракт із нею підписав відомий бізнесмен, віце-президент Федерації тенісу України Юрій Сапронов. На відкритому чемпіонаті Австралії Олена вже представляла харківський клуб «Тетра». На такий крок пішла і друга на сьогодні наша тенісистка Юліана Федак, уродженка Нової Каховки. До речі, під егідою цього ж клубу виступає і член збірної України у Кубку Девіса Олександр Долгополов-молодший.

      Цікаво, що самого клубу як такого наразі не існує. Відчинити його двері перед тенісистками пан Сапронов обіцяє влітку. Наразі ж Бондаренко вже в понеділок почала тренування на Слобожанщині. Де саме, бізнесмен конкретно не сказав: «Невеликий зальчик біля велозаводу» — надто обтічна інформація. Проте тимчасові незручності, схоже, сповна компенсує обіцяна перспектива. На запитання журналістів, чому прийняла запрошення харків'янина, Оленка відповіла з інтригуючою посмішкою: «Ну пропозиція гарна». Задоволений співпрацею і пан Юрій, який не шкодує комплiментів для тенісистки, говорячи, що вона грає у рідкісний, розумний, теніс. Мовляв, корт для неї — все одно що шахова дошка.

      На рішення тенісистки переїхати до Харкова, очевидно, вплинули і далекоглядні перспективи пана Сапронова. Вже найближчим часом у Харкові, окрім «Тетри», з'явиться ще один тенісний клуб — «Спорт енд корт». Його кольори з січня цього року захищає ще одна українська тенісистка Марія Коритцева (404-й номер рейтингу WTA). Річний контракт із нею бізнесмен підписав у грудні. Бізнесмен не приховує свій амбіційний намір зібрати на базі нових харківських клубів кістяк жіночої збірної країни.

      На початку осені Юрій Сапронов планує провести у Харкові жіночий турнір із 100-тисячним призовим фондом, який уже включили до офіційного календаря жіночої тенісної асоціації. За попередніми даними, участь у ньому візьмуть кращі тенісистки України, а також кілька спортсменок із першої сотні рейтингу WTA.

 

ДО РЕЧІ

      Олена Бондаренко нарешті досягла мети, яку ставила перед собою ще до кінця минулого року. 22-річна киянка увійшла до числа 30 кращих тенісисток планети — у новому рейтинг-листі WTA вона піднялася з 34-го на 29-й рядок. До першої сотні входять ще дві українки: Юліана Федак із 73-го місця посунулася на 75-те, а прохід Юлії Вакуленко крізь кваліфікацію до другого кола «Аустреліен оупен» дозволив їй підстрибнути аж на 40 позицій — зі 116-ї на 76-ту.

      А перша десятка рейтингу WTA має такий вигляд: Шарапова (Росія), Енен-Арден (Бельгія), Моресмо (Франція), Клійстерс (Бельгія), Кузнєцова (Росія), Хінгіс (Швейцарія), Петрова, Дементьєва (обидві — Росія), Вайдісова (Чехія), Янкович (Сербія).