НОВИНИ ПЛЮС

23.01.2007
Теракти в Іраку

      Учора вдень два вибухи на ринку в центрі Багдада забрали життя відразу 70 людей, ще 110 отримали поранення. Відразу після вибухів почалася хаотична стрілянина з автоматів — очевидно, припускає «Ассошіейтед пресс», між сунітами та шиїтами, адже в районі базару Харадж мешкають впереміш прихильники і тієї, й іншої гілки ісламу.

      Це найбільш кривавий теракт за останні два місяці. Як підкреслюють західні ЗМІ, учорашній теракт у Багдаді стався на тлі реалізації нової стратегії США, якi мають намір до кінця місяця надіслати в Ірак додатково 20 тисяч вояків.

Заарештовано вбивцю Гранта Дінка

      У неділю, на другу добу після вбивства відомого редактора вірменської   газети «Агос» Гранта Дінка, було заарештовано 17-річного юнака, якого підозрюють у скоєнні цього злочину. Юнак, який сповідує праворадикальні погляди, зізнався у скоєному, повідомив журналістам мер Стамбула. Цього хлопця, як 17 інших чоловіків, яких охопила камера стеження, розташована неподалік місця вбивства, було заарештовано.

      Нагадаємо, Грант Дінк був етнічним вірменином, але вважав себе патріотом Туреччини. Він боровся за визнання в країні геноциду проти вірменів після Першої світової війни і чимало статей у своїй газеті присвячував саме цій темі.

      Цей злочин викликав масові протести по всій Туреччині. А прем'єр-міністр країни Ердоган дав вказівку поліції будь-що знайти вбивцю Гранта Дінка.

Сесія ПАРЄ

      Учора розпочалася чергова сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзi. На порядку денному, зокрема, питання захисту безпритульних дітей, боротьба зі СНІДом. Водночас з неоголошених політичних тем — вiдносини членів Ради Європи з Росією. Зокрема, ПАРЄ планувала заслухати питання російсько-грузинських вiдносин. Утім учора, як передає РІА «Новості», Бюро ПАРЄ вирішило не проводити термінових дебатів з цієї теми. Водночас на 23 січня заплановано доповідь естонського депутата Марко Мікельсона «Недопущення використання енергетики як ігнструмента політичного тиску».

Тоні Блер під загрозою відставки

      Прем'єр-мiністрові Великої Британії Ентоні Блеру загрожує дострокова відставка, якщо його оточенню офіційно висунуть звинувачення у перешкоджанні правосуддю, пише газета «Гардіан». Газета нагадує, що 19 січня було затримано одну з помічниць Блера — Рут Тернер — за підозрою в приховуванні інформації, що стосується призначення перів за обмін на пожертви до фонду Лейбористської партії (партії Блера). Не виключено, що якщо слідство підтвердить факти такого підкупу, Тоні Блер піде у відставку не в травні—червні, як планувалося, а раніше і зі скандалом, прогнозує «Гардіан».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>