Соборнiсть наших душ і партій

23.01.2007
Соборнiсть наших душ і партій

На пікет до Будинку уряду прийшов лідер УНП Юрій Костенко. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Учора в Україні вже традиційно відзначали День соборності. Саме 22 січня 1919 року відбулося історичне (хоч і формальне й не реалізоване до кінця на практиці) об'єднання українських земель в одне ціле — на Софiйському майдані керівництво Української Народної Республіки та представницька делегація Західноукраїнської Народної Республіки проголосили возз'єднання.

 

День як символ

      «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися одвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української держави на добро і щастя українського народу», — пролунало тоді на майдані у столиці. І хоча цей крок українських лідерів був зроблений фатально пізно, Акт злуки став початком завершення формування як єдиного цілого нашої країни, яке розпочалося ще з часів Київської Русі, Галицько-Волинської держави, визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького та періоду Гетьманщини. Вперше за багато століть Лівобережна Україна вийшла зі складу Російської, а Правобережна — з Австро-Угорської імперії, щоб об'єднатися.

      Неминуча втрата контролю над українськими землями та повне фіаско перед червоним більшовизмом не змогли стерти День соборності зі сторінок національної пам'яті. Він став маяком для патріотичних сил у боротьбі за незалежність. 22 січня 1973 року в Чорткові Тернопільської області гурт молоді вивісив жовто-блакитні прапори. За це радянська машина ув'язнила героїв у концтаборі. 21 січня 1978-го до Дня злуки Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка у Каневі — чоловік протестував проти російської окупації.

      Цей день став своєрідним символом і засторогою для тих, хто не втомлюється ділити Україну на частини. 22 січня 1990 року українці вперше святкували Акт злуки неофіційно, але вже без остраху бути засланими до Сибіру. Сотні тисяч людей на згадку про єднання УНР та ЗУНР, а також підкреслюючи, що немає окремої Східної і Західної України, взялися за руки й утворили «живий ланцюг» від Києва до Львова.

      У 1999 році з'явився Указ Президента про відзначення цього свята на офіційному державному рівні.

Злука партійна

      Цього року День соборності може стати початком єднання правих націонал-патріотичних сил. Учора пройшов «круглий стіл», ініційований львівськими обласними організаціями Української народної партії та Народного руху України. На зібранні йшлося про консолідацію правих для подальшого об'єднання у єдиний політичний блок чи партію. У засіданні також взяли участь представники обласних керівних органів ВО «Свобода», КУН, УРП «Собор» та ХДС.  За задумом організаторів, це повинно закласти початок до об'єднання націонал-патріотів «знизу». Також учасники зібрання мають намір запропонувати Президенту внести зміни до Закону України «Про політичні партії», які б забезпечили можливість  об'єднання кількох партій в одну.

      Як відомо, у грудні минулого року лідери УНП і НРУ Юрій Костенко і Борис Тарасюк підписали декларацію про поновлення організаційної єдності цих політичних сил.

      Дотримуючись настанови вищих керівних органів, аналогічне зібрання із закликом до всіх сил правого спрямування краю єднатися провели обласні організації УНП і Руху в Полтаві.

      А у столиці близько сотнi прихильників УНП пікетували Кабмін. Учасники тримали транспаранти з написами «Свиня від Табачника — українсько-російські підручники вже сьогодні», «Свиня від Януковича — регіональна мова вже сьогодні», «Свиня від Азарова — ріст цін уже сьогодні».

      «Із приходом до керма виконавчої влади команди Віктора Януковича проблема розколу України ще більше загострюється», — каже лідер Української народної партії Юрій Костенко.

      «Демократичні сили мали перевагу, але через розбрат її втратили. Сьогодні ми закликаємо всі праві сили об'єднатися для боротьби з виконавчою владою. Бо уряд Януковича заявив, що не буде реалізовувати політику європейського вибору. Вони кинули на поталу свій народ. Тому ми тут зібралися, щоб нагадати: пам’ятаємо, що вони обіцяли  народу, і, як бачимо, нічого не зробили. Ми не будемо мовчати, а наголошуємо, що слідкуватимемо і розповідатимемо людям правду. Їм не вдасться побудувати в Україні авторитарний режим!» — заявив у своєму виступі під Кабміном один iз лідерів УНП Іван Заєць.   

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>