Не дамо вам гріш — аби було гірш

20.01.2007
Не дамо вам гріш — аби було гірш

Борис Тарасюк.

      «Антикризова» коаліція не змогла змістити Бориса Тарасюка з посади — то вирішила перекрити його міністерству фінансові потоки. Принаймні саме таке відчуття складається від позавчорашньої заяви міністра закордонних справ.

      «Помаранчевий» керівник зовнішньополітичного відомства свідчить, що «вперше за історію незалежної України» через незаконні вказівки Кабінету Міністрів для міністерства не відкрили бюджетне фінансування на поточний рік. «Відтак Україна позбавлена можливості виконувати свої міжнародні зобов'язання, зокрема, сплачувати внески до бюджетів міжнародних організацій, відряджати дипломатів на міжнародні переговори, сплачувати рахунки за обслуговування іноземних делегацій», — скаржиться Борис Тарасюк. За його словами, без зарплати залишилися всі працівники центрального апарату МЗС та закордонних дипломатичних установ. «Це є щонайменше аморальним, не кажучи вже про порушення їхніх конституційних прав», — зазначає міністр.

      Борис Тарасюк цілком резонно вважає, що такі дії завдають «великої шкоди міжнародному іміджу України». «Вимагаю припинити свавілля і беззаконня, — резюмує міністр. — Вимагаю припинити наступ на українську дипломатію, а відтак — на інтереси держави!».

      Слід відзначити: для очолюваного Тарасюком міністерства це вже не перші проблеми з грішми. Про недофінансування закордонних установ він заявляв і якраз перед Новим роком. Через фінансові перешкоди також довелося відкласти кілька міжнародних візитів. Зауважимо, ці проблеми припадають якраз на період загострення стосунків між «помаранчевим» Тарасюком та «антикризовою» коаліцією, яка проголосувала за відставку міністра. Прем'єр Янукович не вважає Тарасюка легітимним міністром.

      Що ж до нинішніх проблем, то «як крайній засіб Міністерство закордонних справ було змушене звернутися до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Державного казначейства з вимогою відкрити бюджетне фінансування, як це передбачено Бюджетним кодексом та державним бюджетом на 2007 рік», — поінформував Тарасюк.

      Хоча навіть якщо виходити з чинного бюджету, то й ним МЗС незадоволене. Кілька днів тому в інтерв'ю «Радіо «Свобода» Борис Тарасюк поскаржився, що МЗС фактично позбавили трьох бюджетних програм загальною сумою близько 90 мільйонів гривень. «Це дуже важлива програма, яку чекають: «Закордонне українство» — програма допомоги і співпраці із закордонним українством, — розповів міністр. — Це програма іміджу України за кордоном та програма розвитку інфраструктури зовнішньополітичного відомства, тобто закордонних установ».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Віктор Ющенко переконаний, що Конституційний Суд підтримає його позицію щодо правомірності подальшого перебування на посаді міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Про це він заявив, перебуваючи кілька днів тому в Донецьку.

      Ющенко підкреслив, що більшість правничих шкіл схиляються до думки, що саме Президент, який, відповідно до Основного закону, здійснює зовнішню політику держави, має направляти подання і на призначення, і на звільнення міністра закордонних справ. «Рішення КС поставить крапку в цій пустій полеміці, — цитує Президента УНІАН. — Переконаний, якщо Конституцією Президентові належить право здійснення управління зовнішньою політикою України, то це право починається з права Президента пропонувати парламенту кандидатури на посади і, відповідно, відправлення у відставку».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>