НОВИНИ ПЛЮС

18.01.2007
Візит Януковича до Туреччини

      Учора розпочався дводенний візит Прем'єр-міністра України Віктора Януковича до Туреччини. До складу делегації входять міністр оборони Анатолій Гриценко, економіки — Володимир Макуха, транспорту — Микола Рудьковський, культури і туризму — Юрій Богуцький. Міністра закордонних справ Бориса Тарасюка серед членів делегації немає.

      Сьогоднішній день візиту пройде у Стамбулі, де заплановано зустріч Прем'єра з представниками турецьких ділових кіл. А вчора в Анкарі, як передає УНІАН, за підсумками міжурядових переговорів було підписано угоди про оборонно-промислове співробітництво та протокол між оборонними відомствами двох країн щодо співпраці в обміні інформацією у рамках операції «Чорноморська гармонія».

Новий голова Європарламенту

      Новим головою Європарламенту обрано представника німецьких християнських демократів Ганса-Герта Поттерінга. Правий Поттерінг змінив на цій посаді представника соціалістів — іспанця Хосепа Борреля. За згодою двох найбільших фракцій Європаламенту, їхні представники головуватимуть два з половиною роки.

      У виборах голови Європарламенту вперше взяли участь болгарські та румунські депутати. З урахуванням 35 румунських мандатів та 18 болгарських кількість депутатів Європарламенту зросла до 785 осіб.

Литва узаконила збитки від окупації СРСР

      Сейм Литви схвалив резолюцію «Про відшкодування збитків від окупації СРСР», передає РІА «Новості». Відтак депутати звернулися до Росії як до правонаступниці Радянського Союзу з проханням про початок консультацій з Литвою стосовно виплат збитків, завданих цій балтійській країні радянською окупацією. Ця резолюція є «допоміжним» документом, адже в 2000 році Сейм Литви вже прийняв відповідний закон, y якому сума збитку від окупації оцінена в 24 млрд.євро.

Словаки залишають Ірак

      Учора Словаччина почала виведення свого невеликого — приблизно в сотню військовослужбовців — контингенту з Іраку. Словацький підрозділ базувався у місті Ель-Хіла, на півдні країни. Виведення підрозділу завершиться до лютого. В Іраку залишаться лише 11 словацьких офіцерів при штабі коаліційних військ, передає «Ассошіейтед пресс».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>