Третім... буду!

16.01.2007

      Традиція встановлювати ялинку в нарядних шахт на честь дострокового виконання річного плану таки ще не перевелася на вугільних підприємствах Донеччини. А наприкiнцi минулого року колектив ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» мав усі підстави наряджати відразу дві ялинки. Одну, як прийнято, з нагоди того ж дострокового виконання планового завдання. А ще одну — на честь солідного трудового здобутку, адже тут вперше в історії шахти підняли на-гора з початку року 3 мільйони тонн вугілля.

      Підприємство, що нині входить до складу «Донбаської паливно-енергетичної компанії», подолавши свого часу, як і всі шахти регіону, певні економічні труднощі, нині, схоже, переживає другу молодість. Якщо, звісно, можна так сказати, бо йдеться  про одну з наймолодших вугільних шахт в Україні. На свою проектну потужність — 2 мільйони 100 тисяч тонн — «комсомольці» вийшли у 2002 році. І відтоді, не збавляючи темпів, щороку поступово збільшували обсяги вуглевидобутку. Приміром, позаторiк, до свого 25-річчя, гірники зробили гідний подарунок і підняли на поверхню 2 з половиною мільйона тонн енергетичного палива. План на рік минулий становив 3 мільйони 25 тисяч тонн, і шахтарі з ним впоралися. Крім того, за повідомленням прес-служби «ДПЕК», тут за 11 місяців при плановому завданні 18,27 км зуміли пройти 19,34 км підземних гірничих виробок.

      «Торiк, — каже генеральний директор «Комсомольця Донбасу» Сергій Лозовий, — ми підняли планку вуглевидобутку до 3 мільйонів тонн і успішно її подолали. Проте зупинятися на досягнутому не збираємося. План на 2007 рік — 3 мільйони 350 тисяч тонн».

      Вугілля, що його чверть століття піднімають з глибин «комсомольці», належить до категорії енергетичних і цінується споживачами, оскільки має досить якісний хімічний склад. Також на якість продукції впливає й наявність на підприємстві власного збагачувального комлексу, що дає можливість забезпечити низьку зольність паливної продукції. А все разом і дає підстави колективу «Комсомольця Донбасу» дивитися з оптимізмом у майбутнє, бо вже зараз молода шахта за результатами вуглевидобутку в 2006 році ввійшла до трійки найпродуктивніших вітчизняних підприємств.