Боротьба за виставкове право

10.01.2007

      19 грудня у паризькому Конгресовому палаці відбулася презентація трьох міст-кандидатів, що борються за право проводити EXPO-2012, — Вроцлав (Польща), Йосу (Південна Корея) і Танжер (Марокко). Найбільше оплесків отримав Вроцлав. Мабуть, тому, що його презентація не обмежилася демонстрацією рекламних роликів і виступами офіційних осіб. Вроцлав, який є культурною столицею цього європейського регіону, темою виставки обрав «Культура дозвілля у світовій економіці». Тож група молодих поляків представила міні-спектакль про те, як можна розумно використати вільний час. У спектаклі, ілюстрованому фотографіями і фільмами, взяли участь також міністр культури Польщі Казімєж Уяздовскі й президент міста Вроцлава Рафал Дуткєвіч.

      Турнір між містами за право бути господарем EXPO-2012 насправді є міждержавним змаганням, адже за кожним із міст стоїть не лише місцева влада, а й уряд. Польща — єдина держава з колишніх соцкраїн і єдина з країн ЄС, яка претендує на організацію EXPO-2012. Однак і конкуренти Вроцлава мають сильні аргументи. Всі троє представляють країни, що швидко розвиваються, з великим потенціалом і амбіціями. Кожна з них може бути прикладом успішних політичних, суспільних і економічних реформ у своєму регіоні.

      Обрання польського Вроцлава було б для України найбільш вдалим. Адже географічна близькість і налагоджені польсько-українські зв'язки, по-перше, дали б можливість нашим компаніям взяти участь у будівництві виставкового центру та необхідної інфраструктури. По-друге, спростили б презентацію на виставці України.

      Остаточний вибір кандидата відбудеться за рік на загальних зборах Міжнародного бюро виставок. Щоб отримати право на організацію EXPO, необхідно переконати більшість із 98 делегатів. А це непроста справа, адже для них однією з найважливіших цілей є підтримка престижу виставки. Делегати мають бути певні того, що кандидат не тільки виконає всі вимоги, а й внесе щось нове. Тож міська влада Вроцлава і польський уряд серйозно взялися за промоцію свого міста у світі. Це безпрограшна справа, адже в кожному разі затрачені кошти повернуться місту сторицею завдяки інвестиціям і туризму.

Чому EXPO?

      Всесвітня виставка EXPO проводиться під егідою Міжнародного бюро виставок і є найвидатнішою подією міжнародної виставкової індустрії. Протягом 155 років, з часу першої всесвітньої виставки, яка була проведена в 1851 році в Лондоні, EXPO є універсальною ареною обміну думок, поглядів, досвіду і технологій. Виставка поєднує гордість від презентації власних успіхів з цікавістю до того, що створили інші. EXPO — це простір для культурних, наукових і бізнесових подій, це зустріч різних народів, культур і традицій.

      Міжнародне бюро виставок (Bureau International des Expositions, BIE) було організоване в Парижі у 1928 році. Бюро веде нагляд над усіма міжнародними виставками некомерційного характеру (окрім мистецьких виставок), що тривають довше трьох тижнів і офіційно організовуються державами. Існує два типи виставок. Перший — універсальні, які організовуються що п'ять років і тривають не менше шести місяців. Вони охоплюють дуже широкий тематичний спектр, але мають якусь об'єднуючу ідею. (Остання така виставка відбулась у 2005 році в Японському місті Аічі під гаслом «Мудрість природи». Універсальні експозиції тривають до шести місяців). Другий тип — це тематичні виставки. Вони організовуються на меншій виставковій поверхні й тривають до трьох місяців. Саме таку виставку готовий організувати Вроцлав.

      «Культура дозвілля у світовій економіці» як тема EXPO-2012 пасує такому місту, як Вроцлав, тисячолітнє минуле якого пов'язане з чотирма державами, а сучасність сформувалася мішанкою різних культур. Виставка має віддзеркалити зміни, що відбулися в глобалізованому світі за кілька останніх десятиліть. Тут мають бути показані нові технології у сферах дозвілля та ЗМІ, розвиток різних видів відпочинку — все те, що формує сучасну культуру проведення вільного часу.

      Чому цю тему вважають настільки важливою і актуальною? Організатори прагнуть, щоб головним героєм EXPO-2012 була людина в стихіях сучасного світу — технологіях та інформації. Вони спробують відповісти на декілька важливих запитань. Як глобальні ЗМІ впливають на локальні культури? Чи загрожує нам глобальна поп-культура? Чи уніфікується стиль життя в різних куточках планети? Як ми справляємося з океаном інформації? Як виглядало наше щоденне життя вчора, яким є сьогодні, як зміниться в майбутньому?

Чому Вроцлав?

      Він є одним із найстарших і найгарніших міст Польщі — найбільшої з країн «нової Європи», яка межує з семи державами. Розташований у підніжжі Судетів над Одрою, Вроцлав має 12 островів і 112 мостів. Він є четвертим за розміром містом Польщі (близько 700 тисяч жителів).

      Про його динамічний розвиток свідчить наплив інвестицій світових фірм. За останні чотири роки зовнішні інвестиції тут склали 5 млрд. євро. Тільки в 2005 році про бажання інвестувати у Вроцлав загалом понад 1 млрд. євро заявили такі компанії, як Siemens, LG Phillips, Volvo, Hewlett Packard, Whirpool, Fagor, Wabco i 3M. Найбільшим інвестором, напевно, стане LG Phillips, який будує у Кобєжицах під Вроцлавом завод із виробництва телевізорів із рідкокристалічними екранами. LG Phillips інвестує 800 млн. євро, що становитиме найбільшу закордонну інвестицію у польській історії.

      «Ми заохочуємо молодих людей, котрі виїжджають за кордон, аби вони будували своє майбутнє у Вроцлаві. Так на білбордах західних міст з'явилося гасло акції «Повертайтеся», — розповідає мер міста Рафал Дуткєвіч. У Вроцлаві порівняно низьке безробіття, тут відчувається потреба в освічених працівниках. Тому все частіше сюди приїжджають жити і працювати люди не тільки зі східних воєводств Польщі, а й зі столиці.

      Вроцлав місто молоді, що вирує життям. Близько четвертої частини жителів міста — студенти. Як один із найбільших університетських центрів Польщі Вроцлав нещодавно розпочав рекламну кампанію запрошення на навчання молодих українців. Вона носить назву «Тепер Вроцлав» і буде організована в десяти містах Західної України, зокрема, у Львові, Хмельницькому, Чернівцях, Ужгороді.

      У Вроцлаві гарно жити, тут старовинна і сучасна архітектура гармонійно вписуються у природний ландшафт. Вроцлав славиться своїми парками і ботанічними садами. Тут не бракує готелів і ресторанів, багато музеїв, театрів та концертних залів. Щороку тут відбуваються десятки фестивалів.

      Місто має також добру спортивну інфраструктуру. Тут будується найбільший у Європі аквапарк, багато відкритих басейнів, футбольних полів та спортзалів. Вроцлав є одним з чотирьох польських міст, яке разом із чотирма українськими містами претендує на організацію UEFA Euro 2012. Звичайно, футбольні змагання і EXPO-2012 не планують проводити одночасно. Водночас підготовка міста до однієї події може бути використана для проведення іншої. А новозбудований спортивний центр — стати одним із виставкових павільйонів EXPO.

      Учасниками мають бути 70—90 країн світу і 10—15 міжнародних корпорацій у галузі дозвілля.

      EXPO 2012 у Вроцлаві — це добрий шанс для презентації країнам Східної Європи. Одним із делегатів 98 країн на Загальних зборах Міжнародного бюро виставок буде представник України, і можна сподіватися, що його голос буде на користь Вроцлава.

Богдан Олексюк.
  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>