«Карнавальна» ніч

04.01.2007
«Карнавальна» ніч

Прем'єр Бiлорусi Сергiй Сидорський та шеф «Газпрому» Олексiй Мiллер: церемонiя капiтуляцiї Бiлорусi. (Фото РЕЙТЕР.)

      За два дні до Нового року «Газпром» попередив своїх європейських клієнтів у Литві, Польщі та Німеччині про можливі проблеми з поставками російського газу, який надходить до них через територію Білорусі. Нагадаємо, що 20 відсотків поставок російського газу до Європи здійснюються через Білорусь, решта — через Україну. Водночас російський монополіст попередив Мінськ, що перекриє газ о 10-й ранку 1 січня, якщо не буде підписано новий контракт на поставки на 2007 рік. Річні обсяги транзиту газу через Білорусь у країни ЄС та Калінінградську область Росії становлять більше нiж 30 млрд. кубометрів.

      Жорсткі заяви «Газпрому» змусили Білорусь здатися. Щоправда, Мінську таки вдалося виторгувати зниження «остаточної» ціни зі 105 до 100 доларів за тисячу кубометрів. «Білоруська сторона напередодні Нового року змушена була підписати угоду на невигідних умовах», — визнав віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко. Свої підписи під договором поставили у Москві прем'єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський та голова «Газпрому» Олексій Міллер. Останній зазначив, що це сталося о 23.58 31 грудня. І додав, що Білорусі були запропоновані «найбільш пільгові та вигiдні умови з усіх країн колишнього СРСР».

      Москву постійно звинувачують у тому, що вона використовує власні енергетичні м'язи для нав'язування своєї волі колишнім країнам СРСР. Україна та Грузія намагалися ставити хоч слабкий опір диктату. Але не Білорусь, яка до останнього часу залишалася лояльним союзником Москви. «Газпром» наполягав, що підвищення ціни «найближчому другу» з 47 до 105 доларів за тисячу кубометрів є віддзеркаленням ринкових цін. Але, як і в інших випадках, «Газпром намагається також перебрати акції газового монополіста-оператора, в даному разі — «Белтрансгаза».

      Речник «Газпрому» Сергій Купріянов пояснив, що контракт підписано на п'ять років, передає «Інтерфакс». «Узгоджено доволі вигiдний термін переходу на європейські ціни», — зазначив він. Купріянов заявив, що російська сторона ще раз підтвердила готовність викупити половину акцій «Белтрансгазу» за 2,5 млрд. доларів.

      Мінськ наразі не може прийти до тями. Прем'єр Сидорський вважає, що більш ніж удвічі вища ціна газу не під силу білоруській економіці. «Буде тяжко, але ми продемонстрували, що є надійними партнерами. Ми будемо розв'язувати всі проблеми у своїй країні самостійно», — додав глава білоруського уряду. Він пообіцяв, що коли бракуватиме коштів на оплату рахунків за газ, його країна проситиме «Газпром» дозволити виплату боргу частинами.

      Новим контрактом передбачається стрибкоподібне зростання оплат за російський газ, ціна якого для Білорусі в 2011 році має досягти європейської. Таким чином, у 2008 році Білорусь платитиме «Газпрому» 67 відсотків від цієї ціни, у 2009-му — 80 відсотків, у 2010 — 90 відсотків. «Газпром» виплачуватиме за 50 відсотків акцій «Белтрансгазу» впродовж чотирьох років у рівних частках — 625 млн. доларів щороку. Російський концерн погодився відмовитися від своєї першої пропозиції здійснювати оплату за акції поставками газу. Удар по білоруській економіці буде дещо пом'якшено завдяки підвищенню майже вдвічі транзиту російського газу на Захід — до 1,45 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. Така ціна транзиту фіксується на наступні п'ять років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>