НЕСТОР бачить усе

21.12.2006

      Вивчати невидимий світ з допомогою оптичних приладів людство навчилося вже давно. Але регулярно вдосконалюючи унікальні установки, науковці прийшли до розуміння фантастичної істини: у найдрібнішої з «побачених» часточок матерії є свої складові. І для того аби їх роздивитися ближче, потрібна нова, більш потужна, техніка. Генератор рентгенівського випромінювання НЕСТОР, монтаж якого триває у Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут», — чергова спроба науковців пізнати досі непізнане.

      Можливості українського циклотрону справді дивовижні. Скажімо, найсучасніший із мікроскопів — електронний — здатний лише «заморозити» картинку побаченого і сфотографувати її. Це означає, що науковці користуються даними, які важко назвати стовідсотково точними. НЕСТОР, навпаки, спостерігає за внутрішнім станом матерії наживу, проникаючи до її найглибших, з точки зору сьогоднішніх досягнень фізики, структур.

      Така «далекоглядність» відкриває перед вченими дійсно унікальні перспективи. Медики отримають можливість діагностувати хвороби ще на стадії їх зародження, біологи глибше пізнають природу живої матерії (зокрема, людські тканини), хіміки зможуть із надвисокою точністю проводити рентгеноструктурний аналіз речовин. Фактично йдеться про установку з новими універсальними можливостями, яка дозволить проводити наукові досліди надзвичайно широкого діапазону.

      За цю унікальність синхротронний рентген називають хайлайтом — джерелом найвищого світла. Аналогічні установки надзвичайно дорогі, тому встановити їх змогли лише три країни — Японія, США та Франція. Україна буде четвертою. Генератор, що монтують у стінах харківського фізико-технічного інституту, має кілька суттєвих переваг порівняно з іноземними аналогами. Він мобільніший, дешевше коштує, доступніший за вартістю послуг і споживає менше електроенергії. «Наша установка, — говорить заступник директора інституту професор Іван Карнаухов, — дуже інтенсивна і за всіма своїми характеристиками перевершить джерело світла рентгенівського випромінювання на трьох існуючих генераторах». Оскільки майже половина всіх наукових дослідів у світі проводиться за допомогою саме таких високоточних приладів, харківські вчені сподіваються, що їхній НЕСТОР працюватиме на повну потужність. Принаймні до його іноземних аналогів клієнти записуються в чергу на багато років уперед. Не виключено, що для зручності біля харківського циклотрону згодом відкриють одразу кілька постійно діючих наукових лабораторій, а також створять компактні генератори рентгенівського випромінювання на комерційних засадах.

      Самотужки осилити проект такого рівня вітчизняному інституту було б не під силу. Саме тому в 2000-му році вчені ризикнули взяти участь у тендері, організованому НАТО в рамках програми «Наука — за мир». Грант на суму 250 тисяч євро харків'яни виграли, залишивши позаду чотирьох серйозних конкурентів. На сьогодні внесок України та альянсу у вищезгаданий об'єкт сторони визначають за принципом п'ятдесят на п'ятдесят. Причому йдеться про дуже серйозні гроші. За словами координатора проекту, кандидата фізико-математичних наук Олександра Щербакова, вартість самого обладнання та його монтажу сягає мільйона євро. Чималу суму учасники програми витратять на перебудову місця постійної «прописки» НЕСТОРА: у старому приміщенні довелося міняти все — дах, стіни, внутрішній інтер'єр. І ще одна цікава деталь. Фактично всі комплектуючі вузли унікальної установки були виготовлені на харківських підприємствах. Приблизна дата запуску генератора — кінець наступного року.