На утилізацію шикуйсь

20.12.2006

      Для цього в місті вже відведено земельну ділянку площею 20 гектарів  у районі третьої черги  ВАТ «Черкаське хімволокно». Як повідомив «Україні молодій» начальник відділу екології і раціонального природокористування Черкаського міськвиконкому Володимир Абраменко, реалізація проекту обійдеться приблизно в 25 мільйонів гривень.

      «Хоча вартість такого заводу становить 50—60 мільйонів гривень, але вона буде значно зменшена за рахунок того, що каркас підприємства ми збираємося виготовляти в Черкасах, а монтажні роботи виконають місцеві спеціалісти», — розповідає Володимир Анатолійович.

      За його словами, сьогодні в місті працює всього одне сміттєзвалище, яке розташоване неподалік села Руська Поляна. Але звалищ такого типу вистачає всього на 2 роки. Отож, зазначає пан Абраменко, за ці 2 роки міській владі необхідно втілити у життя проект з будівництвом  сміттєсортувального заводу, аби потім не шукати в бюджеті 7—8 мільйонів гривень на нове сміттєзвалище. Введення в дію такого заводу дозволить Черкасам зменшити наповнення міського сміттєзвалища приблизно в  20 разів.

      Найближчим часом представники міської ради Черкас збираються відвідати місто Мукачiв, де вже працює подібне підприємство, і на місці ознайомитися з його роботою. «Мукачівський сміттєсортувальний завод працює на французькому обладнанні. Точно таке ми хочемо встановити і на черкаському заводі, адже воно надійне в експлуатації», — додає пан Абраменко. Він каже, що з приводу будівництва в Черкасах сміттєсортувального заводу вже є пропозиції інвесторів, якi розглядає міськвиконком.