Ялинка і під ялинку

20.12.2006
Ялинка і під ялинку

Ялинка перед собором Нотр-Дам у Парижi. (Фото Рейтер.)

Ватикану — від Таверни

      Цього року площу святого Петра у Ватикані прикрашає ялинка висотою 32 метри та вагою дев'ять тонн, яку привезли 13 грудня, із запізненням на одну добу, з міста Таверна, що в італійській провінції Калабрія. Запізнення пояснюється тим, що цей подарунок італійців Папі Бенедикту XVI та Ватикану доставляли з великими труднощами. Спеціально створена й обладнана вантажівка, яка везла велетенське дерево з півдня Італії, займала автотрасу на всю її ширину, тому часто змушена була з'їжджати на узбіччя, щоб поліція могла ліквідувати велетенські дорожні затори, які утворювалися на трасі. Минулого вівторка машина з ялинкою нарешті дісталася Риму, але повинна була чекати до ночі, щоб не паралізувати міський рух у денні години.

      За встановленням «ялинки з ялинок» на площі св. Петра спостерігав iз вікна своєї резиденції Бенедикт XVI. Усі ми є лише великими дітьми. Навіть Папа.

      Традицію встановлення на площі ялинки та будівництва вертепу запровадив 1982 року «слов'янський Папа» Іван Павло ІІ. Розміщені на ватиканській ялинці 20 тис. ліхтариків засвiтяться 20 грудня.

Скляне диво

      Найбільша у світі скляна ялинка встановлена цього року на венеціанському острові Мурано. Саме тут уже кілька останніх століть розташовані майстерні художнього скла. Цю скляну красуню запроектував відомий майстер шедеврів венеціанського скла Сімоне Ченедезе. Ялинка має сім із половиною метрів у висоту та три метри в діаметрі. Її вага становить три тонни. Митець заявив, що його творіння є «сучасною інтерпретацією святкових традицій і символів».

Головна ялинка Америки

      Ще 29 листопада засяяла вогнями головна ялинка Америки. 27-метрову красуню з 30 тис. лампочок на гірляндах та триметровою зіркою на верхiвцi традиційно встановили на площі перед Рокфеллер-центром у Нью-Йорку.

      Вимоги до «Міс Америка» серед ялинок надзвичайно високі: вона має бути ідеально симетричною, з якого б боку на неї не дивитися. Новорічне дерево старанно вiдбирає головний садівник Нью-Йорка. Цього року він зупинив свій вибір на норвезькій ялині віком 80 років, вагою дев'ять тонн і розмахом гілок 14 метрів, яка виросла в штаті Коннектикут.

      У святковий період головну ялинку Америки оглядають щодня приблизно півмільйона туристів. Під час цьогорічної, 74-ї, церемонії запалювання вогнів виступали відомі виконавці, зокрема Лайонел Річі, Крістіна Агілера та Стінг.

Красуня розтанула...

      Цьогорічний надзвичайно теплий грудень позбавив шансів на виживання популярних льодових ялинок. Минулої середи буквально зникла на очах під смугами сильного дощу ялинка з льоду висотою 5,4 метра, яка за тиждень була встановлена в місті Клагенфюрт в Австрії, повідомила агенція «Рейтер». На місці красуні, яка була виготовлена з 30-тонної брили льоду місцевим скульптором Гертом Хедлем, залишилася лише велика калюжа.

Ялинка в автомобілі — штраф 5 тисяч євро

      Австрійська дорожня поліція попередила всіх водіїв, що буде карати штрафами до п'яти тисяч євро тих, хто встановлюватиме маленькі ялинки в салонах своїх автомобілів чи прикрашатиме їх сяючими гірляндами, фігурами св. Миколая. «Правила дорожнього руху говорять чітко: водій повинен мати хороший огляд спереду, збоку та ззаду, а деякі святкові оздоби не лише перешкоджають цьому, а й взагалі унеможливлюють видимість», — пояснила правник австрійського «Аутомобілклубу» Ферена Гіртлер. Явище різдвяного прикрашання салонів автомобілів набрало в Австрії такого розмаху, що австрійські даiшники змушені були вдатися до запровадження суворих покарань.

Росіянам не подобається святий Миколай, а чехам — Санта Клаус

      Деякі депутати нижньої палати парламенту Росії були неприємно вражені минулого тижня, коли побачили поруч iз щойно встановленими новорічними ялинками у приміщенні Думи фігурки святого Миколая замість традиційного Діда Мороза. Представниця фракції «Родіна» Ірина Савельєва на початку засідання взяла слово та висловила обурення з приводу «обмеження прав наших Дідів Морозів». «Було б більш природним, якби біля новорічної ялинки в Думі стояв не католицький святий Миколай, а наш російський Дід Мороз», — заявила депутатка. Дискусію не продовжували, але фігурки святого негайно зникли з-під усіх ялинок у Думі, повідомила агенція «Інтерфакс».

      А у Чехії працівники багатьох рекламних агенцій підтримали на початку грудня ініціативу спільно виступити проти постаті Санта Клауса, як рекламного двигуна різдвяної торгівлі. «Комерційний Санта Клаус у своїй характерній шапці повинен повернутися туди, звідки прийшов, — до США», — говориться в розповсюдженій 3 грудня заяві ініціаторів акції з артистичної групи «Кріейтів Копірайтерс Клаб». Один iз членів цієї групи заявив: «Санта Клаус означає американізацію чеських свят Різдва Христового, а ми хочемо, щоб дитятко Ісус в яслах залишався символом цих днів».

Під ярмом подарунків

      Різдвяне шаленство в США обертається не стільки навколо ялинок, скiльки навколо подарунків. Світ щороку не стримує подиву від велетенських сум, які американці витрачають на подарунки для родини та знайомих. Але цього року часопис «Ю-Ес-Ей Тудей» ще раз вразив світ повідомленням, що американці цього року витратять приблизно три мільярди доларів на різдвяні подарунки своїм улюбленим... собакам і котам. «Різдвяні витрати на тварин незмінно зростають протягом останніх 10 років і цього року будуть на вісім відсотків вищими від минулорічних», — повідомив голова американського товариства виробників товарів для тварин Боб Ветере. Та це ще що в порівнянні зі зростанням на 400 відсотків обсягів продажу в мережі американських бутіків «Оскар Ньюмен», яка спеціалізується на високій моді та біжутерії для... собак! Частина американців вірить, що чотириногі улюбленці, особливо собаки, мають частину їхньої душі, тому сприймають їх як членів родини на рівні дітей. Тому й возять їх впродовж року до салонів краси для виготовлення манікюру на нігтях та на спеціалізовані собачі курорти, а перед Різдвом щедро обсипають подарунками. Який пес відмовиться від одягу з модного бутіку, яка кішка відмовиться вийти на вечірку з Санта Клаусом з модною та дорогою сумочкою! Цього року останнім писком моди є надсилання котами та собаками карток з різдвяними поздоровленнями своїм чотирилапим друзям.  

  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Парадний розрахунок

    Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. >>