Віват, альма-матер Президента!

19.12.2006
Віват, альма-матер Президента!

Віктор Ющенко, перший ректор Тернопільського економічного університету Леонiд Канiщенко (лiворуч) та нинiшний ректор Сергій Юрій на відкритті Міжнародної науково-практичної конференції з питань місцевого самоврядування. (Фото автора.)

Сентименти для відомих людей

      Бентежні й ностальгійні спогади про студентські роки роблять по-хорошому сентиментальними усіх. А в дні, коли відзначав своє сорокаріччя Тернопільський державний економічний університет, відповідний настрій оволодів мало не половиною тернополян. Нічого дивного — упродовж цих чотирьох десятиліть вуз став причетним до долі стількох людей, що його випускники є фактично в усіх організаціях, фірмах, установах та на підприємствах. Та й майже у кожній тернопільській родині хоч хтось один обов'язково вчиться чи вчився колись в економічному. Якщо ж додати сюди ще й колишніх випускників з різних куточків України, то це свято сміливо можна було назвати всеукраїнським. Недарма на нього завітав і сам Президент — також випускник цього навчального закладу. Загалом говорячи у своєму вітальному виступі про дуже серйозні речі, Віктор Андрійович теж не втримався від ліричних спогадів. А ще підкреслив, що саме в цих стінах відбулося його громадянське становлення.

      Усього за чотири десятиліття вуз підготував 65 тисяч фахівців, серед яких чимало успішних і відомих людей. Ось, для прикладу, далеко не повний перелік їхніх імен: перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта, перший заступник керуючого справами апарату Верховної Ради України Микола Гаман, заступник міністра освіти і науки України Цезар Огонь, депутат Верховної Ради України Микола Сивульський, недавнiй керівник Головної служби соціально-економічної політики секретаріату Президента України Павло Гайдуцький, ректор Львівської державної фінансової академії Петро Буряк, заступник голови ДПА України Микола Романів, заступник голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лєкарь, директор Інституту відкритої політики Михайло Довбенко. А також — голови правлінь авторитетних банків України і зарубіжжя, генеральні директори великих виробничих об'єднань, президенти фінансових та промислових груп, багато інших відомих осіб.

«Постараємося виховати ще одного!»

      Надзвичайно хвилюючим був момент повідомлення Президента про присвоєння університету статусу національного та нагородження орденом Ярослава Мудрого V ступеня його найпершого ректора Леоніда Каніщенка, який закладав фундамент для усіх нинішніх здобутків університету. Виступаючи зі словом-відповіддю, Леонід Олексійович пообіцяв керівнику держави, що його альма-матер продовжуватиме нарощувати рейтинги, як солідний науково-економічний центр усіляко допомагатиме йому в роботі на благо України і... постарається виховати ще одного гідного Президента. Що ж, з огляду на справді визначні здобутки навчального закладу, його колективу нині під силу будь-які завдання.

      Створений у далекому 1966-му лишень як відділення (п'ятеро викладачів навчали там усього за двома спеціальностями 75 студентів) фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства, через рік він уже був факультетом, а ще через чотири — самостійним інститутом. У 1994-му це вже Академія народного господарства, а особливо «рвонув» у своєму розвитку вуз буквально в останні роки, під керівництвом нинішнього ректора Сергія Юрія. Відтак минулоріч, будучи вже університетом, за рейтингом посів друге місце серед вищих навчальних закладів України економічного профілю та сімнадцяте — серед усіх вищих навчальних закладів державної форми власності. Нині це 3 інститути та 10 факультетів, що готують фахівців за 9 напрямами, 22 спеціальностями та 46 спеціалізаціями, зокрема забезпечують Україну спеціалістами з фінансово-банківської діяльності, обліку та аудиту, економіки та управління виробництвом, міжнародних економічних відносин і менеджменту, правового регулювання економіки, економічної інформатики та автоматизованих систем управління. Тут діють Центр довузівської, післядипломної та магістерської підготовки, Центр європейських і міжнародних студій, 79 кафедр, докторантура, аспірантура, навчально-консультаційні центри. Підготовку майбутніх фахівців здійснюють 32 випускові кафедри. Загалом різними формами навчання в університеті охоплено 30 тисяч студентів. А професорсько-викладацький склад ТНЕУ налічує понад 1259 осіб, серед яких — 74 доктори наук, професори, 499 кандидатів наук, доцентів. На багатьох кафедрах створені власні наукові школи, які дають можливість не тільки істотно підвищити якість навчального процесу, а й суттєво розширити діапазон фахової підготовки студентів. Є у Тернопільському економічному й оригінальні наукові «родзинки», як, наприклад, Науково-дослідницький центр історії грошей.

І чужому навчатись, і свого не цуратись

      Цікаво, що Тернопільський національний економічний університет — єдиний український нестоличний вищий навчальний заклад, який має свою філію за кордоном — у Єревані, столиці Вірменії, де навчаються понад 300 студентів українського походження. Створена вона лише п'ять років тому, але вже досить успішно конкурує на кавказькому ринку освітніх послуг з університетами Росії, Франції та США.

      Взагалі ж свідченням міжнародного визнання та науково-педагогічного рівня діяльності університету є його плідна співпраця з десятками провідних навчальних закладів США, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Іспанії, Мексики. Це дало змогу започаткувати надсучасний Центр європейських і міжнародних студій, будівля якого є однією з найвишуканіших у центрі міста, Українсько-Нідерландський факультет економіки та менеджменту, Англомовну програму з міжнародної економіки та туризму, Українсько-Німецьку програму двох дипломів, Українсько-Польську програму з фінансів і страхування, Школу польського та європейського права, Українсько-Греко-Іспанську програму з міжнародного туризму, Українсько-Американську програму з комп'ютерних наук, яка також дає право отримати два дипломи. Окремі навчальні курси студентам читають учені університетів Західної Європи та Америки. А у 2003-му важливим підтвердженням світового визнання навчального закладу стало членство низки його науковців у Європейській асоціації міжнародної освіти (Амстердам, Нідерланди). Також ТНЕУ є учасником Спільного європейського проекту разом з університетами Франкфурта-на-Майні (Німеччина), Роттердама (Нідерланди) та Ліона (Франція) за програмою Комісії Європейського Союзу «Європейські економічні відносини у сфері бізнесу». Щорічно здійснюється обмін студентами із закордонними вищими навчальними закладами. Така організація навчального процесу дає змогу максимально наближати підготовку фахівців до європейських та світових стандартів освіти. Водночас керівництво університету докладає усіх зусиль для того, щоб не втратити власного досвіду та кращих вітчизняних, національних традицій вищої школи. Є у вузу й ще один надзвичайно важливий орієнтир.

Свято почалося серйозним діловим зібранням

      Як зазначив у своєму виступі з нагоди ювілею вузу Віктор Ющенко, українська наука сьогодні має бути потрібною і державі, і бізнесу, бо тільки це може бути надійною запорукою її належного фінансування та інноваційного розвитку України. Підтвердженням усвідомлення важливості цієї проблеми у Тернопільському економічному став «круглий стіл» на тему «Виклики сучасності та завдання економічної науки та освіти», яким, власне, і розпочалася програма ювілейних заходів. Засідання ставило за мету сформувати проекти управлінських рішень щодо реалізації завдань Президента України з формування нової моделі економічного розвитку, озвучених у зверненні до Верховної Ради в лютому цього року. Відтак на ньому було обговорено чимало актуальних проблем, зокрема щодо можливості переходу на постіндустріальну модель розвитку, переорієнтації структурної реформи на випереджальний розвиток сфери послуг, формування сучасної політичної, ділової та наукової еліти, забезпечення якості освіти, розвитку нанотехнологій для використання в електроніці, медицині й біосистемах тощо. У результаті учасники «круглого столу» підготували проект відповідних рекомендацій для Кабінету Міністрів, міністерств економіки та освіти і науки, Національної академії наук.

      Президент України Віктор Ющенко під час свого візиту до ТНЕУ відкрив бібліотеку електронних ресурсів і взяв участь в урочистому розширеному засіданні Вченої ради. Віктор Андрійович під час свого вітального слова зазначив, що Тернопільський державний економічний університет був і є унікальним вищим навчальним закладом України. «Мої студентські роки в цьому вузі були по-особливому теплими і незабутніми. Порівнюючи наші можливості й можливості теперішніх студентів, хочу відзначити, що за допомогою новітніх технологій можна отримати більше інформації, читати економічні, наукові, художні видання мовою оригіналу. Це я реально побачив сьогодні під час відкриття бібліотеки електронних ресурсів університету. Колись, будучи студентом, навіть не міг собі уявити, що лише за кілька секунд можна знайти всі енциклопедії світу і читати їх в електронному вигляді. Сподіваюся, що студенти будуть використовувати ці можливості», — наголосив Віктор Ющенко.

      А дещо пізніше в університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція з питань місцевого самоврядування, у якій брали участь науковці з тридцяти двох вищих навчальних закладів дванадцяти регіонів України та Польщі. Її учасники обговорювали проблеми вдосконалення місцевого самоврядування та перспективи зміцнення управління містами й селами з урахуванням досвіду європейських країн. «Наша сусідка Польща, — сказав Сергій Юрій, — іде в цьому на кілька кроків попереду, тож ми хочемо побачити і запозичити все позитивне, випробувати, як воно працюватиме в господарстві нашої області. Відтак, можливо, запропонувати щось і секретаріату Президента та Верховній Раді, якщо цей позитив можна буде використати на користь усієї України».

      У ході згаданої конференції між ректором Тернопільського національного економічного університету та головою обласної ради було підписано спеціальну угоду про співпрацю, відповідно до якої рішення сесій облради та депутатських комісій, наприклад, будуть аналізуватися студентами та викладачами ТНЕУ, зокрема кафедри державного та муніципального управління. На думку голови обласної ради Михайла Миколенка, цей документ є першим кроком масштабного майбутнього співробітництва з потужним науково-освітнім центром, яким є університет, задля вдосконалення роботи депутатського корпусу та апарату облради, а особливо районних та сільських рад.

Не наукою єдиною

      Про те, що в Тернопільському економічному дбають не тільки про рівень знань своїх студентів, свідчать їхні неабиякі спортивні досягнення. На минулорічній універсіаді, приміром, він посів сьоме місце серед 209 вищих навчальних закладів. Вуз по праву пишається тим, що серед його вихованців — 98 майстрів спорту України, з яких 7 — міжнародного класу, 29 чемпіонів України, 24 чемпіони та призери чемпіонатів Європи і світу, двоє заслужених майстрів спорту України.

      Уже цього року жіноча волейбольна команда університету «Галичанка» здобула срібні нагороди на чемпіонаті України, а індивідуальні здобутки студентів ще значиміші. Так, Марійка Семенюк стала бронзовою призеркою Всесвітньої олімпіади з дзюдо, Тетяна Чик — чемпіонкою Європи з самбо, Андрій Пушкар — володарем Кубка світу серед професіоналів, срібним та бронзовим призером чемпіонату світу з армрестлінгу, Роман Гонтюк — бронзовим призером чемпіонату світу з дзюдо.

      Яскравим свідченням того, як цінують і розвивають в університеті студентські таланти, був і підготовлений ними на честь вузівського ювілею концерт. Художні колективи та солісти показали на сцені такий клас у найрізноманітніших жанрах, що могли б скласти гідну конкуренцію навіть деяким професіоналам від мистецтва.

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>