Старість — не радість, але й не біда

15.12.2006

      Проблеми соціально незахищеної самотності несподівано позбулися мешканці Бердянського району: тепло і ситно їм стало у геріатричному відділенні, щойно відкритому на базі Андріївської центральної районної лікарні.

      Над створенням цього притулку для самотніх людей похилого віку робоча група Бердянської райради працювала впродовж майже року. Враховано досвід реформування державної системи соціального захисту в Запоріжжі, Михайлівському, Василівському і Куйбишевському районах. Уже поточного року на функціонування специфічного відділення депутати райради виділили з бюджету 200 тисяч гривень. Дві важливі обставини озвучив кореспонденту «УМ» головний лікар Андріївської ЦРЛ Сергій Яковенко: не вистачить кількох десятків місць — відділення розширять; безоплатним буде не тільки проживання у кімнатах зі зручностями, а й триразове харчування, догляд і лікування.

      Одним із перших пацієнтів став ветеран Великої Вітчизняної війни Григорій Пустовойт: «Так вийшло, що я мешкав із сином-інвалідом. Тепер мав доживати сам, у чотирьох стінах. Як таке у 80 років?.. Дякую Богу, що перед Новим роком одержав сюрприз».

      Прикметно, що в Бердянську тривалий час діє геріатричний пансіонат, однак він має статус міжобласного, і мешканцям навколишніх сіл потрапити туди вельми проблематично. Досі одинокі і незаможні перебували під опікою спеціальної служби районного управління праці й соціального захисту населення. Тепер у них є вибір — і надалі виглядати з віконця своїх осиротілих хат соціальну «швидку допомогу» чи перебиратися до селища Андріївка, під дах нового закладу.