Передстартовий корм — старт до прибутків

14.12.2006

      «Я люблю свиней. Собаки дивляться на нас знизу вгору. Кішки дивляться на нас зверху вниз. Свині дивляться на нас, як на рівних...» Ці слова належать Вінстону Черчiллю. Ми, українці, також любимо свиней, і зовсім не «платонічною» любов'ю. Вирощувати свиней завжди було вигідно, але ця справа, як і будь-яке заняття, має свої нюанси і секрети. Перефразуємо відомий вислів і скажемо: «Знання — це не тільки сила, а й прибуток». Отже, пам'ятка для господарів:

 

      Правило перше. Запам'ятайте, що поросята у віці до 4 місяців від природи мають винятково високі темпи та енергію росту. Якщо ж вони відстануть у рості саме в цьому віці, то надалі вже неможливо отримати добрі результати при відгодівлі. Які суперкорми ви б не використовували в більш пізньому віці поросят — не отримаєте того, що могли б отримати. Це як при будівництві: зекономите на фундаменті — впаде вся будівля, навіть якщо побудуєте її з міцного мармуру та золота.

      Правило друге. Для максимально продуктивного і рентабельного використання свиноматок поросят відлучають на 25—28 день. І вже на 4—7 день починають давати їм перші прикорми. Ця практика розповсюджена і загалом себе виправдовує. Але травна система поросят у перші дні життя розвинена слабо: у шлунковому соці немає соляної кислоти і мало ферментів. Тому перетравлення кормів проблематичне. За статистикою, шлунково-кишкові розлади та спровоковані ними захворювання найбільш розповсюджені і є основною причиною загибелі поросят: 60—70 відсотків від загальної кількості падежу! Тому поросят необхідно обов'язково готувати до введення кормів.

      Правило третє. У перші дні після народження поросят єдиним і обов'язковим кормом для них є молоко свиноматки, а в перші ж години після опоросу — молозиво. Справа в тому, що поросятка народжуються абсолютно без гуморального імунітету до захворювань. Під час поросності захисні антитіла свиноматки не передаються поросятам, оскільки їх не пропускає плацента. А от протягом першої доби стінки кишечника новонароджених є доступними для білків: гамаглобулінів та зв'язаних з ними антитіл, які проникають по крові й створюють пасивний імунітет до хвороб, у першу чергу — до інфекцій дихальних шляхів та системи травлення. І вже через 36 годин проходження гамаглобулінів через стінку кишечнику повністю припиняється! Та й склад молозива, особливо білків, із часом стрімко міняється: якщо перед опоросом молозиво має 19% білка, то вже через 3 години — 17,5%, через 6 — 15%, через 10 — 10%, а через добу — лише 7,2%. А білок є основним джерелом енергії та будівельним матеріалом для м'язів поросят та росту в цілому! Новонароджені поросята мають дуже незначні запаси енергії, тому згодовування молозива набирає важливого значення і з точки зору підтримання температури тіла поросят, особливо при холодній погоді.

      Правило четверте. На 3—4 день після молозива поросятам рекомендовано давати передстартовий корм. Це не корм у класичному розуміння цього слова, а засіб привчання поросят до корму. Та важлива ланка, яка допоможе без стресу, без порушення процесів травлення привчити поросят до сухих кормів та комбікормів. Не секрет, що дуже часто саме при відлученні й переході на інші корми поросята страждають проносами, починають різко втрачати вагу, потерпають від зневоднення організму і, як результат, хворіють і можуть гинути.

      Сьогодні на ринку України передстартовий корм для поросят розпочав випускати відомий виробник кормів та преміксів: АТ «Київ-Атлантик Україна». Це підприємство і його продукція для всіх видів тварин, птиці та риби вже добре зарекомендували себе в сотнях і тисячах господарств. А сьогодні «Київ-Атлантик Україна» з гордістю представляє новинку — передстартовий корм для поросят ПК 50-0.

      Цей корм розроблено і виготовлено на найсучаснішому обладнанні підприємства, з дотриманням усіх вимог та у відповідності з Держстандартами України. Він має форму гранул по 2 мм, які містять у собі якісний молочний білок (до 20%), цукор та невелику кількість ароматизатору (щоб поросяткам було смачно і цікаво його їсти). Тут відсутні будь-які ліки та інші сторонні речовини. Норми згодовування цього корму невеликі — всього 600—700 г на порося, а ціна — лише 3 грн. за кілограм. Затрати мінімальні, а результат — міцні поросята, з добрим апетитом та здоровою системою травлення.

      До речі, повернiмося до висловлювання Черчилля про свиней, які дивляться на нас, «як на рівних». Отже, цікавий факт: 2/3 імунної системи свиней (і людей також!) міститься у шлунково-кишковому тракті! Тому такий важкий стресовий період у житті поросят, як перехід із молока свиноматки на корми, вирішує долю подальшого здорового перетравлення кормів і переробки їх не в гній, а в м'ясо та сало, тобто у ваш прибуток.

      Саме тому передстартовий корм для поросят ПК 50-0 — це саме та «копійка», яка береже карбованець. (До речі , імпортні аналогічні передстартові корми дорожчі в два рази).

      Спеціалісти АТ «Київ-Атлантик Україна» завжди готові надати вам кваліфіковані консультації, шановні господарі, і запрошують вас до взаємовигідної співпраці!

      Головний офіс: 01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, 8, оф. 74. Тел.: (044) 284-60-61, 285-72-75

      Виробництво: 08800, Київська обл., м. Миронівка, вул. Степова, 8. Тел.: (04474) 5-17-47, 5-16-09, 5-19-69.