Аби в халепу не потрапить — рейтинг треба знати

05.12.2006

      Гравці скажуть,  ризикує той — хто п'є шампаське. Цікаво, чи поділяють їхню думку, наприклад, клієнти горезвісної «Еліта-Центру» або вкладники банків, котрі «повелися» на високі відсотки, бажані квадратні метри і,  як наслідок, не отримали  ні вкладених коштів, ні очікуваних квартир і прибутків, бо ті, хто їх приймав, — швиденько «луснули», прихопивши позичені гроші.

      Залишається лише кричати: мене «згвалтували». При тому не згадуючи, що це зробили за вашим бажанням.

      Чому таке стається? Насамперед це пов'язано з нашою довірливістю і незнанням цивілізованих умов у царині кредитування.

      Є таке поняття: кредитний ризик. Так-от, у світі, перед тим як надати,  позичити, інвестувати комусь кошти, цікавляться, а який кредитний рейтинг має позичальник, які боргові зобов'язання він готовий виконувати і хто встановлював йому рейтинг.

      У нас теж є рейтингові агентства, котрі нададуть вам незалежну інформацію про позичальника і ваші перспективи у плані інвестування, а далі ви вирішуєте, варто чи ні.

      Нещодавно провідне національне рейтингове агентство України «Кредит-Рейтинг» офіційно оголосило про прийняття кодексу діяльності агентства, розробленого на основі рекомендацій IOSCO ( Міжнародна організація, що об'єднує регуляторів ринків цінних паперів).

      «Для нас — це не просто декларація намірів або данина модi. Ми прагнемо працювати у площині світових стандартів і запроваджуватимемо їх у своїй роботі. До речі, що і робили протягом усього існування агентства (понад п'ять років. — Авт.)», — сказав директор агентства Станіслав Дубко. Цей документ засвідчує  незалежність агентства, котре оцінює суб'єктів підприємницької діяльності та усуває можливі конфлікти інтересів, дає можливість незалежно, відкрито і чесно оцінювати ризики.

      Крім того, буде дотримано суворої відповідальностi рейтингового агентства перед інвесторами та емітентами, збережено конфіденційну інформацію про позичальника.

      Що дає цей рейтинг? Передовсім він сприяє виконанню трьох важливих цілей. Незалежна оцінка дає можливість захистити інвестора, знизити ризик, а також забезпечити функціонування справедливого, прозорого та ефективного розвитку фінасового ринку. Світові стандарти, якими користується агентство, дозволять інвесторам приймати адекватні рішення щодо інвестування в ту чи іншу галузь, послуги будь-що. І найважливіше, вони сприятимуть залученню іноземних інвестицій до вітчизняної економіки і їхнього захисту від можливих ризиків.

      «Головна мета кодексу — забезпечити захист інвестора шляхом надання йому об'єктивної, повної та своєчасної інформації щодо позичальників та емітентів, які діють на ринку капіталу, гарантуючи при цьому чесність рейтингового процесу», — констатував президент агенства «Кредит-Рейтинг» Олександр Гінзбург.

Володимир СНІГИР.