Халява б'є рекорди

05.12.2006
Халява б'є рекорди

Гол-красень Максима Шацьких перемогу «Динамо» не приніс. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Наступного року не відбудеться жодного грандіозного форуму на кшталт чемпіонату світу чи Європи, тому навіщо перший тур другого кола чемпіонату України провели в цьому році, знає лише ПФЛ. Тим більше, важко зрозуміти зневагу до чвертьфіналів національного Кубка, які проводять у грудні. Не факт, що у березні поля й погода будуть кращими, але такі пристрасні та видовищні поєдинки, якими видалися перші матчі цієї стадії наприкінці минулого тижня, краще все ж проводити у більш комфортних умовах. Перш за все — для вболівальника. Але «небесна канцелярія» змилостивилася над українським футболом, і ми стали свідками досить якісного футболу на початку грудня на цілком пристойних полях.

      Центральним вважався поєдинок у Києві між «Динамо» й «Дніпром», який цілком виправдав свій статус. Дехто навіть порівняв його рівень з Лігою чемпіонів. Це була справді видовищна гра, але у Суперлізі гольові моменти реалізовують значно краще. Саме тому шанси команд після першої серії протистояння залишилися рівними, хоча господарі мали перевагу над суперником ще перед виходом на поле. Відсутність у основі дніпропетровців через дискваліфікацію їхніх багаторічних лідерів Володимира Єзерського та Сергія Назаренка — це суттєва фора для суперника. Підопічні Анатолія Дем'яненка, здавалося б, зробили все, щоб не просто виграти, а й створити запас міцності перед грою-відповіддю на «Метеорі». Натомість «біло-блакитні» знову розчарували своїх прихильників, які завдяки безкоштовному входу заповнили стадіон на три чверті й встановили новий рекорд відвідуваності чвертьфіналів.

      Один лише Шацьких міг оформити хет-трик, але обмежився одним голом, хоча й ефектним. У тому епізоді Максим зробив усе красиво і побіг до лави запасних виконувати «гойдання немовляти» з Андрієм Несмачним, у якого народилася донька. Але ж мав узбецький форвард і більш реальні нагоди для взяття воріт, але невдало виконував завершальний удар. Забивати могли і Гусєв, Юссуф, Гавранчич, Мілевський. Натомість знову дала про себе знати довготривала проблема з центром оборони. Хіба у минулі роки можна було з упевненістю казати, що динамівська оборона бодай раз та зробить грубу помилку? Сталося це й у п'ятницю, коли Сергій Корниленко, ледь вийшовши на заміну, реалізував «побачення» з Шовковським. Із такими спробами створення штучного положення «поза грою» можна добряче одержати завтра і від другого складу «Реала». Хоча після матчу керманич «Динамо» Анатолій Дем'яненко сказав, що ніхто не давав команду робити «офсайд», це «самодіяльність» центральних захисників. Невідомо, чи зможуть віце-чемпіони навести лад у своїх порядках, але всі шанси пройти до півфіналу в «Дніпра» є. Його тренер Олег Протасов виказав задоволення результатом і тим, що футболісти зберегли інтригу протистояння.

      У квартет кращих кубкових бійців можна записати «Таврію», яка розтрощила дніпродзержинську «Сталь» на її полі. Підтекст цього матчу полягав у тому, що наставник господарів Сергій Дірявка є учнем керманича сімферопольців Михайла Фоменка.

      У протистоянні «Іллічівця» та «Металіста» у Маріуполі глядачі голів не побачили, що дає підстави вважати, що у Харкові підопічні Мирона Маркевича зможуть забезпечити собі вихід до півфіналу. Однак для азовців кубковий турнір — це єдиний шанс реабілітуватися за провал у чемпіонаті.

       Найцікавіший поєдинок відбувся у Севастополі, який уболівальники охрестили «дербі Партії регіонів». Кримський клуб, почесним президентом якого є Янукович, дав бій «Шахтарю» Ріната Ахметова і міг не лише зіграти внічию, а й виграти. Команда другої ліги, яку тренує гравець «золотих часів» «Дніпра» Сергій Пучков, справді на рівних протистояла чемпіону з Матузалемом, Елано, Срною та іншими гравцями основи. Наставник «флотського» колективу нескромно пообіцяв, що виграє у Донецьку 1:0 і суперникам доведеться пробивати серію пенальті. Хто знає, адже невідомо, в якому фізично-психологічному стані будуть «гірники» після матчу з «Олімпіакосом».

Хто доживе до весни?

      Криворізький «Кривбас» може повторити сумний шлях «Темпа», «Вереса» чи «Кременя»  i зникнути — так вважає екс-наставник команди Олександр Косевич. 1 грудня весь тренерський штаб та президент клубу Сергій Поліщук одностайно подали у відставку, дізнавшись, що генеральний спонсор команди з «Укргазпрому» в другому колі вирішив скоротити витрати, які й без того були найменші в лізі. Відтак 13 гравців, які перебувають на контракті, пішли на зимову перерву без зарплати за листопад та грудень і чітких перспектив на майбутнє. Орендовані ж футболісти вже шукають собі нові клуби. Це при тому, що в дитячій школі, яку свого часу створив Сергій Поліщук, тренується півтори тисячі дітей.

      Останній матч осінньої частини чемпіонату завершився у Львові нічиєю між «Карпатами» й «Арсеналом». Наставник столичної команди Олександр Заваров перебував у чудовому гуморі й вибачився перед львів'янами за те, що спочатку не хотів їхати на гру взагалі. І все ж господарі повинні були вигравати, оскільки група гравців гостей таки добре погуляла напередодні на весіллі колеги, та й гольові моменти «зелено-білі» мали. Було продовжено традицію, за якою «Карпатам» забивають колишні гравці команди. Після Єзерського з «Дніпра» тепер «подякував» місту Юрій Беньо. Нічия дозволила «Арсеналу» зустрічати нових спонсорів на почесному четвертому місці й під час зимової перерви планувати боротьбу за вихід у Кубок УЄФА. А перший післязимовий тур відбудеться 4 березня.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/4 фіналу.

Перші матчі

«Динамо» — «Дніпро» — 1:1

      12 500 тисяч глядачів

      Голи: Шацьких, 61 — Корниленко, 67

«Сталь» (Д) — «Таврія» — 1:4

      3 000 глядачів

      Голи: Ільяшов, 67 — Гоменюк, 47; Снитко, 57; Любенович, 63; Соляник, 78

«Севастополь» — «Шахтар» — 0:1

      5 000 глядачів

      Гол: Окодува, 28

«Іллічівець» — «Металіст» — 0:0

      6 000 глядачів

Чемпіонат України

      Вища ліга. Перенесений матч 13-го туру: «Карпати» — «Арсенал» — 1:1 (Сучков, 49 — Беньо, 70).

      Становище лідерів після 16-го туру: «Динамо» — 42, «Шахтар» — 38, «Металіст» — 29, «Арсенал» — 25, «Дніпро» — 24, «Карпати» — 23, «Таврія», «Металург» (Д) — 21.

      Перша ліга. Перенесений матч 17-го туру: «Кримтеплиця» — «Олександрія» — 3:1 (Піцур, 12; Старгородський, 68; Маклаков, 77 — Казанюк, 45).

      Становище лідерів після 20-го туру: «Закарпаття» — 50, «Оболонь», «Нафтовик» — 47, «Кримтеплиця» — 37, «Олександрія» — 35, «Енергетик» — 34, «Динамо-2» — 33.