Врятуй нове життя

30.11.2006
Врятуй нове життя

Без такого кювезу врятувати крихітку вагою до кілограма лікарям не під силу. (Фото Наталки ПІДГІРНОЇ.)

      З 1 січня 2007 року Україна має перейти на європейські стандарти щодо новонароджених. Нові правила ВООЗ, які має перейняти наша держава, передбачають виношування малюків, які народилися після 22-го тижня, тоді як дотепер «вирішальним» строком вважалися 28 тижнів. Столичні лікарі-акушери зізнаються, що виходжування немовлят з критично низькою вагою — справа надзвичайно важка. Адже ці діти з'являються на світ iз недорозвиненими легенями (а це впливає на роботу мозку), порушеною координацією рухів (через що діти не можуть ковтати), та слабким імунітетом (хвороби «чіпляються» до таких немовлят від самого народження). Тому відразу після появи на світ недоношені діти мають перебувати у спеціальних умовах під наглядом фахівців.

      На жаль, сьогодні держава може профінансувати допомогу крихітним діткам тільки на 30—40 відсотків від потреби. Тому благодійний фонд «Сяйво» розпочинає акцію «Врятуй нове життя», метою якої є підтримка новонароджених, які потребують інтенсивної терапії. Кожен, хто до 21 грудня відправить SMS-повідомлення з кодом 55 на номер 7500, переведе 2,5 гривні зі свого рахунку на рахунок благодійного фонду. Зібрані кошти підуть для придбання апаратури, потрібної для порятунку життя малюків.

      За словами лікарів, 90 відсотків маленьких пацієнтів, яким вчасно надається спеціалізована допомога, виростають здоровими, а без спеціального обладнання малюки мають шанс вижити лише у п'яти відсотках випадків. І саме зі спеціальним устаткуванням наші лікарні мають проблеми... За словами головного лікаря Київського обласного центру охорони здоров'я матері та дитини, заслуженого лікаря України Лариси Журавльової, центр, у якому щороку лікуються близько 400 новонароджених, має у своєму розпорядженні лише шість реанімаційних місць. При цьому тільки одне реанімаційне ліжко забезпечене необхідною апаратурою, решта — застарілі або недообладнані. Окрім медичного устаткування, маленькі тендітні створіння потребують ліків, які б підтримували їхнє життя. Одна доза препарату «Куросурф», який перешкоджає злипанню альвеол легенів малюків та сприяє насиченню легенів киснем, коштує 500 доларів. Курс лікування складає 1 — 4 дози, тому разом виходить сума, яку може викласти з кишені не кожна середньостатистична сім'я. Звідси й результат: за перші дев'ять місяців поточного року необхідну допомогу «Куросурфом» отримали тільки восьмеро дітей, тоді як потребували допомоги більш як 80 немовлят...

      За словами фахівця, причин народження нездорових дітей дуже багато, але головна з них — слабкий стан здоров'я матерів. Останнім часом можливість народжувати отримали жінки, які перенесли в дитинстві операції на серці, нирках та інших внутрішніх органах, хворі на діабет і ожиріння... Але, як стверджує Лариса Журавльова, серед медично-генетичних факторів, які негативно впливають на здоров'я дітей, «почесне» місце займає рання вагітність: «Тому наше завдання — підготувати підлітків до дорослого життя. Адже бувають випадки, коли 18-річна дівчина має вже 3—4 переривання вагітності». Задля зменшення народження хворих діток пані Журавльова пропонує обстежувати на наявність спадкових недуг обох майбутніх батьків, які вирішили продовжити свій рід. «Проблема полягає в тому, як пара ставиться до вагітності», — каже лікар.

      Дійсно, українцям не вистачає серйозності в цьому питанні — наші співгромадяни не надто толерантно ставляться до жінок, які з певних причин не можуть мати дітей. Коли жінка не може виносити або народити здорову дитину, найближчі люди все одно підштовхують її до рішення завагітніти (а раптом усе буде гаразд?), не розуміючи, що це матиме невиправні наслідки для здоров'я породіллі.

      Крім того, нерідко самі майбутні мами спричиняють погіршення здоров'я своїх малюків. «Три чверті наших жінок палять та мають інші згубні звички, — розповідає пані Журавльова, — Дуже важко, коли жінка лежить у нас на лікуванні і час від часу ходить палити. Іноді родичі приносять спиртне...».

      Про іншу причину народження недорозвинених дітей — аборти на ранніх термінах вагітності — розповідає заступник начальника відділу охорони здоров'я матерів та дітей МОЗ України Валентина Педан: «Зараз до чинного законодавства внесено зміни — ми робимо аборти тільки до 22 тижнів. А в нас часто-густо апаратура така, що не може діагностувати вроджену ваду у плода до цього терміну. В деяких випадках і лікарі не мають такого досвіду. Раніше в нас був час — від 22 до 28 тижнів, коли ми ще могли запропонувати мамі перервати вагітність. А зараз? Уявіть, яка відповідальність лягає на лікаря, коли він пропускає хворобу Дауна й інші тяжкі вроджені вади, не сумісні з життям». Валентина Педан розповідає, що часто й сама жінка пізно стає на облік, а потім просить зробити їй аборт. «Як ми можемо? Це вже сформована дитина, вона повинна жити!» — коментує пані Педан.

      Втім, для того, аби дитина зі слабким здоров'ям вижила, одного лише ентузіазму медиків замало. Тому сьогодні так важливо залучити якомога більше благодійників для збору коштів на закупівлю дорогого обладнання. Реанімаційні ліжка і кювези («інкубатори» для дітей) потрібні вже сьогодні...