Кримінальний апендикс

29.11.2006

      Жахає навіть попередній висновок експертів: в Україні досі не фіксували аналогічного випадку професійної некомпетентності лікаря. «Не фіксували — ще не значить, що подібного не було.» — уточнив я. Поінформоване джерело запевнило «УМ», що «таке молго б статися деінде, якби операцію виконував, приміром, токар чи лісоруб, а не дипломований хірург!». З етичних міркувань мій співрозмовник побажав залишитися інкогніто: слідство ж, мовляв, триває, і офіційне звинувачення горе-ескулапу ще не пред'явлене.

      А випадок жахає своїми наслідками. Подружжя К., навіть подумати не могло, що чи не найпростіша операція стане фатальною для їхнього сина. Центральна лікарня Куйбишевського району — не столична клініка з новітніми методиками й обладнанням, проте видалення апендикса тут ніколи не було проблемним. Доки під скальпель Віктора С. не потрапив восьмирічний Женя. Операція виявилася такою бездарною, провальною, некваліфікованою — важко й епітет підібрати,—  що невдовзі хірургам довелося ще дев'ять разів втручатися в дитячий організм. Дев'ять операцій, на превеликий жаль і жах батьків, не врятували дитину від каліцтва.    

      Наразі триває низка експертиз. Горе-хірург звільнився — звісно ж, за власним бажанням і ніде не працює. У селищі Куйбишеве кажуть, ніби на совісті Віктора С. не одне загублене під скальпелем життя; офіційно ж припущення пацієнтів Куйбишевської райлікарні поки що ніхто не підтверджує і не спростовує.

      Даний факт, зауважу, мав місце ще на початку року, однак прокуратура «відважилася» оприлюднити його лише тепер (як і у випадку з мешканцем села Дмитрівка Бердянського району 46-річним Віктором Лащенком, котрий помер, упродовж двох діб не дочекавшись викликаної «швидкої допомоги» — про це «УМ» писала 27 жовтня).