З любов'ю і ненавистю до Папи

28.11.2006
З любов'ю і ненавистю до Папи

Протести у Стамбулi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Сьогодні розпочинається чотириденний візит Папи Римського Бенедикта XVI до Туреччини. Для понтифіка він буде найважчим випробуванням за увесь час його понтифікату. В Туреччині Папу очікують всі, але з цілком протилежними почуттями та намірами. На території цієї країни колись зароджувалося християнство, тут зводилися перші християнські храми, тут проповідували біблійні апостоли. Але сучасна мусульманська Туреччина далека від тих сентиментів, які все ще зберігаються у християнському світі до цих святих земель.

      Цими вихiдними у Стамбулi пройшли кiлькасоттисячнi манiфестацiї проти вiзиту Бенедiкта ХVI. Можливо, Папу й не сприйняли б аж настiльки «у багнети», якби вiн два мiсяцi тому  не був таким необачним у висловлюваннях щодо Магомета. Що вже говорити про звичайних турків, якщо навіть прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що не має наміру зустрічатися з Папою під час цього візиту. Це вже навіть не жест, а демарш. Тим більше що Туреччина наполегливо стукає до дверей Європейського Союзу, який наразі залишається клубом християнських країн. Ердоган заявив минулого четверга в інтерв'ю італійському громадському телебаченню RAI, що з задоволенням зустрінеться з Бенедиктом XVI, якщо той... запросить його до Ватикану. Тобто, ми радо будемо ходити в гості до вас, але ви до нас – зась!

      Приїзд понтифіка до Туреччини видається не лише суперечливим, а й небезпечним. До останнього часу трималася в таємниці офіційна програма візиту. Відомо лише, що Папа відвідає в Стамбулі найбільшу тамтешню святиню християнського світу — величний храм Хагія Софія (Церква Святої мудрості), або як її називають мусульмани, Айя-Софiя.

      Збудований в Константинополі римськими імператорами в  IV столітті, цей храм упродовж тисячі років був найбільшою будівлею світу та найбільшим християнським храмом до зведення кафедрального собору в іспанському місті Севілья. Хагія Софію вважають восьмим дивом світу. Звідти прийшло християнство до Києва. Впродовж тисячі років храм був центром східного, візантійського, християнства. Взяття турками Константинополя та перетворення 1453 року Хагія Софія на мечеть стало однією з найбільших трагедій православ'я та християнства взагалі. За зразками Софії турки століттями будували свої найбільші мечеті.

      1935 року турецький уряд вирішив перетворити храм на музей, щоб християни не могли претендувати на його повернення. На території Айя-Софії дотепер «квартирує» у скромному приміщенні Вселенський патріарх православної  церкви Варфоломій І. Турецькі націоналісти, які не погоджуються з відвідинами Папи однієї з найвизначніших пам'яток християнського світу, 22 листопада взяли штурмом та на певний час окупували Софію. Поліція під час очищення храму заарештувала 40 найагресивнiших iз них.

      Константинопольський патріарх Варфоломій І за кілька днів до початку візиту Папи висловив сподівання, що Бенедикт XVI під час візиту до Туреччини заступиться за права релігійних меншин у цій країні. Він поскаржився в інтерв'ю італійському тижневику «Фамілія Крістіана», що в Туреччині піддаються дискримінації як католики, так і православні. Варфоломій І зауважив, що в Туреччині християни та євреї становлять лише один відсоток населення, тому їхнього голосу не чути. Патріарх сказав, що хоча християни живуть на цих землях уже 17 століть, але їхні права не визнаються, церковну власність конфіскують. «Таких проблем не існувало навіть у часи Османської імперії», – зауважив він. І нагадав, що таке відбувається в країні, яка хоче увійти до родини вільних європейських народів.

      Під час візиту Папи до Туреччини не виключають можливості замаху на його життя. У Туреччині він буде одягати куленепробивний жилет та буде пересуватися броньованим автомобілем. Правильніше, одним із трьох броньованих автомобілів, які їздитимуть разом, щоб не було відомо, в якому саме з них перебуває понтифік. Лідер турецьких ультранаціоналістів Кемаль Керінціш повідомив, що в дні візиту Папи в Туреччині будуть відбуватися великі антихристиянські демонстрації. Ще до візиту в Стамбулі з'явилися образливі плакати з двоголовим драконом із хрестом, головами якого є Бенедикт XVI та Варфоломій І. Турецьке громадське телебачення відмовилося висвітлювати перебіг папського візиту.

      Неофіційно відомо, що Папа відвідає Стамбул, Анкару та Ефес. Кульмінацією візиту стане його зустріч iз православним патріархом Варфоломієм І, під час якої очiкується пiдписання спільної екуменічної декларації. Також заплановані дві зустрічі з турецькими католиками, яких у країні нараховується приблизно 30 тисяч.

      Курйозом можна вважати прохання Мехмета Алі Агджі, який здійснив замах на життя попереднього Папи Івана Павла ІІ, до начальника в'язниці звільнити його на час візиту Бенедикта XVI, щоб він зміг... привітати понтифіка перед входом до Хагія Софія. Італійська газета «Републіка» видрукувала лист терориста, в якому він попереджає: «Папо Ратцінгере, до тебе звертається той, хто щось добре знає. Твоє життя тепер у небезпеці. Зовсім не приїзди до Туреччини». За кілька днів до візиту Папи в Туреччині відбулися масштабні антитерористичні навчання. Схоже, що поліція та служби безпеки також щось знають.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>