Кораблі, марки, президенти, антиглобалісти...

28.11.2006
Кораблі, марки, президенти, антиглобалісти...

Прем'єр-міністр Айгарс Калвітіс радiє кораблю «Монтерей», наче власному. (Фото РЕЙТЕР.)

      Латвія надзвичайно серйозно готується до першого на її території саміту НАТО, який пройде 28—29 листопада за участі дев'яти президентів і 15 прем'єр-міністрів. Окрім того, у складі закордонних делегацій буде багато авторитетних експертів та політиків з усього світу, зокрема колишній мер Нью-Йорка та майбутній кандидат у президенти США Рудольф Джуліані, відомий американський політик Збігнєв Бжезінський, спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, політолог Сергій Караганов та директор політики і стратегії Ізраїлю Узі Арад.

      Такого представницького десанту Рига ще не бачила. Назви 15 готелів, де розмістяться гості, ретельно замовчувалися — з міркувань безпеки.

      Латвія як новачок у НАТО та ЄС хотіла вразити гостей — з бюджету виділено 22 млн. латів (204 млн. гривень), але остаточний кошторис буде повідомлено лише після закінчення саміту. Зокрема, невідомо, наскільки «набешкетують» антиглобалісти, пише місцева газета «Час». Начальник головного управління поліції Риги Андріс Дзеніс напередодні повідомив, що заявок від антиглобалістів не надходило, тому всі акції будуть вважатися незаконними. Відповідно, і методи їх приборкання, треба так розуміти, застосовуватимуть найжорсткіші. Ризька газета «Дієна» втім повідомила, що до поліції таки надійшли дві офіційні заявки на проведення акції протесту під час саміту НАТО: перша — від активістів руху захисників навколишнього середовища «Грінпісу», а друга — від... самотнього ризького пенсіонера Артіса Апередса, який невдоволений своїм життям. За словами держсекретаря міністерства оборона Едгара Ринкевича, представники «Грінпіс» також звернулися з проханням забезпечити місце для стоянки їхніх кораблів та зарезервувати готель для активістів організації. Проте співробітники поліції безпеки збирають інформацію про можливі акції антиглобалістів та представників агресивно налаштованих організацій. Мова передусім — про місцеві радикальні російські організації, які ненавидять НАТО, але хочуть поскаржитися його керівництву «на утиски» в Латвії негромадян, тобто здебільшого російськомовних. Місцевих націонал-більшовиків на час саміту поліція планувала зібрати й повезти «відпочивати» в пансіонати за межами Риги. Тим більше що активних серед «лимоновців» — менше сотні. З європейськими радикалами поліція не може так вчинити. І з правових причин, і виходячи з їх кількості — до Риги їх може прибути тисячі, а то і кількадесят тисяч.

      Деякі високі закордонні гості довіряють латвійській поліції, але воліють покладатися на захист власних силових служб. Ще 19 листопада в порту Риги відшвартувалися американський крейсер USS Monterey та англійський есмінець HMS York. Ці натовські кораблі також гарантуватимуть безпеку під час саміту, передусім президента США Джорджа Буша та прем'єр-міністра Великої Британії Тоні Блера. «Все дуже серйозно — натовські кораблі обладнані за останнім словом техніки, а боєзапасу вистачить, щоб за лічені хвилини стерти з обличчя землі Ригу разом з її околицями», — написав кореспондент газети «Час», який минулого тижня відвідав кораблі разом з іншими представниками латвійських ЗМІ. USS Monterey і HMS York входять до складу 2-го флоту Сил швидкого реагування НАТО під командуванням контрадмірала Гроотхоусена. Його кораблі забезпечують постійну підтримку флоту НАТО та сприяють співробітництву між флотами інших країн-членів Альянсу. Головне завдання обох ризьких «візитерів» — захист від нападу з неба, однак під час саміту НАТО сучасні радари та обладнання суден використовуватимуть для забезпечення як повітряного простору Латвії, так і територіальних вод.

      Головною темою переговорів глав 26 країн-членів НАТО буде ситуація в Афганістані, де війська НАТО наштовхуються на всезростаючий опір талібів та інших збройних ісламських угруповань. Розвиток подій стає неконтрольованим, і сторони конфлікту несуть усе більші втрати. Буде обговорюватися ситуація в інших гарячих точках, де проводять свої місії військові контингенти країн-членів Альянсу: в Косовi, Дарфурі, Іраку та на Середземному морі. Розглядатимуться практичні питання військової здатності НАТО, зокрема з точки зору таких ключових моментів, як стратегічний транспорт, протиракетна оборона та інші ініціативи, які виходять на передній план у сучасних умовах, повідомляє офіційний сайт Альянсу www.NATO.int. До речі, всі новини, заяви, рішення та аудіо- і відеоматеріали саміту транслюватимуть iз Риги на цьому сайті у режимі реального часу. Іншим важливим питанням до розгляду буде розширення та поглиблення партнерства і співробітництва та проголошення політики відкритих дверей для країн, які не є членами Альянсу. Цей саміт стане особливим для Албанії, Хорватії, Македонії і Грузії, оскільки очікують, що ці країни отримають офіційне запрошення на вступ до Альянсу. Грузія стане першою з країн так званого СНД, перед якою відчиняться двері НАТО.

      Сьогоднішній саміт зацікавить суто мирну категорію людей — філателістів. 22 листопада в поштовому центрі «Сакта» у Ризі презентували поштову марку, присвячену саміту Альянсу. На презентації — що підкреслило урочистість готовності латишів до саміту — були присутні прем'єр-міністр Айгарс Калвітіс, глава МЗС Аттіс Пабрікс, міністр оборони Атіс Слактеріс, міністр сполучень Айнарс Шлесерс. Нова поштова марка призначена не лише для учасників саміту — її можуть придбати та використати для відправлення пошти всі бажаючі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>