Від урн — до суду

28.11.2006
Від урн — до суду

Олександр Нікулін вiдстоюватиме свою позицiю в судi. (Фото автора.)

      День голосування почався для кіровоградців з екстріму. Вночі з'явилася інформація, що один із головних претендентів на посаду міського голови Олександр Нікулін знятий з виборів за 20 хвилин до опівночі. Але інформація до дільничних комісій надійшла з міської ТВК у телефонному режимі, і вибори почалися без штампу в бюлетені — «вибув». На кількох же дільницях штампи проставили до 7-ї ранку, і вражені були вже виборці: зник улюблений кандидат!

      Але головна інтрига розгорнулася серед ночі напередодні виборів: за 20 хвилин до опівночі  комісія прийняла рішення про два порушення  кандидата на міського голову Олександра Нікуліна і зняття  його з перегонів. Голова територіальної виборчої комісії Леонід Багно на нічне засідання прибув у кареті швидкої допомоги і брав участь у засіданні, лежачи. Але і його голосу не вистачило для легітимності засідання . Дев'ять із 15  членів комісії зібралися вночі на розправу над одним із кандидатів. «Рішення може вважатися легітимним, якщо прийняте не менш ніж двома третинами членів усієї комісії», — наголосив учора на спеціальній прес-конференції член ЦВК Олександр Чупахін. Отже, штаб Нікуліна готується до судової тяганини — позовну заяву було подано того ж дня.

      За що ж уже вдруге за виборчу кампанію зняли  Олександра Нікуліна? Залишки агітації на стовпах за добу до виборів, невчасне повідомлення у ТВК про пікет  — за подібні дрібні порушення в Кіровограді можна було знімати як мінімум ще 20 кандидатів.

      Відзначимо: рішення було прийнято за зачиненими дверима, без представників ЗМІ та кандидатів. Далі ще цікавіше: двері ТВК до ранку так і не відчинилися. Судові виконавці, кандидати в мери, журналісти рішення ТВК на власні очі  не бачили до вечора 26 листопада.

      А от на дільниці витяг із постанови ТВК про те, що потрібно ставити штамп «вибув», почали привозити приблизно з 9-ї ранку. Але зовсім не представники тервиборчкому, а невідомі особи, серед яких, утім, журналісти впізнали сина одного з кандидатів — Олександра Табалова. Попри це, «вибув» проти прізвища Нікуліна таки встигли  поставити, але вже з 10—11-ї години. Проте на деяких дільницях голосували за знятого кандидата аж до 15.00.

      Євген Побережний, виконавчий директор Комітету виборців України, заявив: «Ситуація дуже складна, і всі дії ТВК ведуть до зриву виборів. Особливо з огляду на те, яким чином приймали  рішення у ТВК. По-перше, є питання стосовно кворуму комісії, що ухвалювала рішення щодо зняття одного з кандидатів. До речі, рішення цього ще ніхто не бачив і невідомо чи існує взагалі цей документ у природі, адже навіть кандидат не отримав його на руки».

      Утім вибори сяк-так завершилися. За паралельним підрахунком голосів, проведеним Комітетом виборців України, перемогу здобув екс-нардеп, комуніст Володимир Пузаков — 16 %. З невеликим відривом від нього — 26-річний «нашоукраїнець» Олександр Дануца — 15%.  Але найбільше кіровоградців — 80 відсотків — голосувало за знятого з виборів Олександра Нікуліна — їхні бюлетні, за рекомендацією ТВК і представників ЦВК, визнано недійсними.  Тобто мером 260-тисячного міста може стати представник Компартії, якого обрали лише шість тисяч кіровоградців. Загалом, як і передбачали, явка була низька — 26 листопада, за даними КВУ, проголосувало 23% виборців.

      Ні Олександр Нікулін, ні деякі інші кандидати визнавати вибори дійсними не збираються. Так що кіровоградське виборче дійство не завершилося.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>