«Повернення назад не буде»

24.11.2006
«Повернення назад не буде»

«Антикризову» коалiцiю на фуршетi в Марiїнському представляв Олександр Мороз. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Із багатьох причин святкування другої річниці Помаранчевої революції було скромним. Подібно до звичайних революціонерів, які відзначили День свободи купками на площах або вдома в колі своїх однодумців, учинили й політики. Вони відмовилися влаштовувати мітинги. А ввечері зібралися на прийом, що його організував у Маріїнському палаці Президент Віктор Ющенко.

      Окрім «помаранчевих», туди було запрошено також опонентів дворічної давнини, у тому числі й Віктора Януковича. Бо, як відзначив глава держави на прийомі, «одним із моїх переконань є те, що сьогоднішнє свято належить всій Україні, всім українським громадянам незалежно від їхнiх поглядів».

      Однак Янукович на запрошення не відгукнувся. Бо вважав цей прийом «святом учасників Помаранчевої революції». За його словами, організаторам прийому треба було підійти до цієї днини так, щоб «цей захід об'єднував політиків і громадських діячів країни навколо слова «свобода». «Якщо мова йшла про державне свято, там повинні були бути представлені всі політичні сили — не тільки учасники Майдану», — відзначив Прем'єр, і додав, що на прийом не запросили урядовців і голів комітетів (йдеться про «синьо-білих» політиків).

      А от із «губернатором» Запоріжжя Євгеном Червоненком трапилася геть протилежна історія: у нього було бажання прийти на прийом, однак він не мав запрошення. Спершу охорона не пропускала Ющенкового бодігарда зразка виборчої кампанії 2004 року, однак потім (певне, пам'ятаючи про інцидент зі співробітником держохорони у Кабміні) таки відкрила Червоненкові дорогу.

      Подібний клопіт мали і журналісти. У Маріїнський не пускали людей у джинсах (виняток — депутатка-співачка Руслана). А кореспонденти «Української правди», скажімо, нарікають на те, що їх зовсiм не пустили на захід. Їм сказали, що інтернет-видання перебувають «поза правовим полем». Так воно і є, однак раніше журналісти цього сайту, який чи не найбільше визначає інформаційно-політичний простір України, вільно проходили на заходи за участi глави держави.

      Журналісти, яким пощастило більше, ніж  «УП», зауважили на святі ще один цікавий момент: глава секретаріату Президента Віктор Балога зі своїм заступником Яценюком дружньо спілкувалися, дуже сміялися, а під кінець розбили келихи. Мабуть, на щастя.

      У вступному слові Віктор Ющенко заявив:  «Як глава держави я гарантую і підтверджую незмінність курсу національних, демократичних і ліберальних реформ. Кажу це твердо і однозначно. Повернення назад не буде. Народ стоїть на сторожі своєї свободи».

 

ЗВЕРНЕННЯ

      У своєму телезверненні до українського народу Президент Віктор Ющенко підкреслив велику роль Помаранчевої революції для історії України та її демократії. Він також похвалив уряди Тимошенко та Єханурова за те, що «руками розгребли пороги, які заважали жити країні». Ющенко зазначив, що розглядає «керівників обох помаранчевих урядів і кожного, хто працював для країни», як своїх соратників. Президент також відзначив, що вітатиме «об'єднання національних демократичних сил країни» і готовий підтримати «нову політичну силу, яка збереже і розвине наші традиції», — заявив глава держави.

      Щодо іншого табору, то Ющенко «готовий співпрацювати з новою виконавчою владою». «І без дипломатії кажу Віктору Федоровичу Януковичу — відмовтеся від політиків, які хочуть реваншу і конфлікту. І тим, хто у владі, і тим, хто в опозиції, я нагадую: господар і сила в нашій країні — це народ. Не гроші. Не технологи і не маніпуляції», — звернувся до Прем'єра Президент. В.Ю. закликав чинний уряд розвинути ті «умови», які він отримав. «Народ і Президент не допустять ані повернення в минуле, ані повернення бандитських понять і чорних схем, — закликав Ющенко. — Нова влада повинна заспокоїтись і почати працювати для людей».

 

РЕАКЦІЯ

      Юлія Тимошенко цими днями перебувала з візитом у Німеччині, тож слова Президента про об'єднання націонал-демократичних сил оперативно прокоментувала з-за кордону. «Президент та інші політики переконались, що безпідставними були надії на широку коаліцію та Універсал, — зазначила лідерка БЮТ, — що лише союз справді демократичних сил може привести Україну до демократії».

      «Наша Україна» не ревнує Президента до нового політичного проекту. «Я переконаний, що такі заяви Президента мають на меті тільки одне — об'єднання демократичних сил. Він про це говорив відразу після президентських виборів. Цю ж мету переслідує і «Наша Україна», яка пішла на вибори блоком», — прокоментував слова Ющенка Петро Порошенко, один із провідників НСНУ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>