Зметикували на п'ятьох

23.11.2006
Зметикували на п'ятьох

На операцiї пересадки нирок п'ятьом людям працювали дванадцять хiрургiв. (Фото з сайту www.hospital.karelia.ru.)

      Людина, хвора на гостру ниркову недостатність, має лише два способи уникнути мученицької смерті від інтоксикації організму речовинами, що їх не змогли вивести з організму непрацюючі органи. Перший — довічна «дружба» з апаратом штучної нирки, який раз на тиждень чи раз на декілька днів очищує кров від токсинів. Процедура гемодіалізу не з приємних, але без чергової «чистки» людина почувається ще гірше. Другий — пересадка здорової нирки на місце скаліченого органу. І добре, якщо орган когось із родичів підходить для операції. В іншому випадку пацієнтові доводиться по декілька років чекати своєї черги на трансплантацію нирки або ж сподіватися на можливість «скооперуватися» з іншими невдахами і зробити так, щоб родичі пацієнтів допомогли всій групі.

      Так, фахівці Медичного центру Джона Хопкінса в Балтіморі вперше в світі провели одночасну пересадку нирок відразу п'ятьом пацієнтам. Як повідомляє «Медпортал», у багатогодинній операції були задіяні п'ятеро пацієнтів, яким треба було пересадити нирку, чотири їхні родичі, готові стати донорами, та один добровільний донор.

      Пацієнти жили в різних штатах і до операції не були знайомі одне з одним. Родичі чотирьох пацієнтів були готові віддати рідним свою нирку, однак не могли цього зробити через несумісність тканин. Ім'я п'ятого хворого записали до національного списку очікування донорських органів, однак медики не могли підібрати трансплантат, який би для нього підійшов. 

      Ситуація кардинально змінилася, коли з'явився п'ятий — добровільний — донор, повідомляє «Медпортал». На щастя пацієнтів, до медиків звернулася жінка із Західної Вірджинії, яка зголосилася безоплатно віддати свою нирку будь-якому пацієнтові зі списку очікування. В результаті склалася ідеальна комбінація — п'ятьох хворих та п'ятьох донорів привезли до одного медичного центру, і кожна людина віддала свою нирку абсолютно чужій людині, отримавши натомість від чужої людини орган для порятунку свого родича. Усі, крім американки, — добровольця. Вона вдовольнилася тим, що врятувала чиєсь життя без жодного обміну чи компенсації. Непросту операцію, яка тривала десять з половиною годин, одночасно проводили відразу 12 хірургів у декількох операційних залах. А в підготовці хірургічного втручання брали участь десятки лікарів, санітарів, фармацевтів, психологів, фахівців з технічного забезпечення й соціальних працівників.

      Останню масову пересадку нирки американці здійснили три роки тому. 2003 року хірурги Медичного центру Хопкінса вперше виконали операцію з одночасної пересадки нирок трьом пацієнтам.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

      За статистичними даними, в Україні живе більше 25 тисяч хворих з хронічною нирковою недостатністю. У клініках України працює 275 апаратів «штучна нирка». Пацієнти роками чекають своєї черги на трансплантат, а кількість добровільних донорів залишається дуже малою. Майже 80 відсотків хворих страждають на глибоку депресію через свою хворобу і проблеми, пов'язані з нею.