Державний Укрексімбанк серед кращих за ефективністю управління

21.11.2006
Державний Укрексімбанк серед кращих за ефективністю управління

Віктор Капустін.

      У рамках підтримки ініціативи ООН щодо проведення в різних країнах Всесвітнього дня якості, Рада експертів Асамблеї ділових кіл у рамках Міжнародної програми «Лідери 21-го століття» визначила лауреатів рейтинг-проекту ефективних управлінських рішень «Топ-менеджер України». Серед відзначених у номінації — топ-менеджер банківської справи, голова Правління ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Віктор Капустін.

      «Це не моя нагорода — це нагорода всього банку, нашого колективу. Ми сподіваємося на те, що це не остання нагорода в цьому році, є ще деякі нагороди, які ми, гадаю, отримаємо до кінця року. Я вважаю, що отримані банком нагороди цілком заслужені, тому що банк останні роки дуже добре працює. На кінець 2006 року ми вийшли з дуже гарними показниками, останні кілька років, на мою думку, були чудові. Ми кожен рік подвоювали наші активи, депозитний портфель, наші прибутки, платежі до бюджету. У нас найкраща ефективність, тобто найкраще співвідношення між операційними витратами і операційними доходами», — зазначає голова Правління Укрексімбанку Віктор Капустін. Для нього, як для високопрофесійного банкіра не має різниці, якої власності є банк, яким він керує. «Укрексімбанк працює в тому ж середовищі, що і будь-який іншій банк. Ми підпадаємо під ті ж нормативи Національного банку України, що й інші, тому, на мою думку, немає значення, який банк — державний, чи приватний», — відзначає Віктор Капустін.

      Це вже третя нагорода, яку отримує державний банк лише восени 2006 року. У жовтні провідний світовий банк JP Morgan Chase (м. Нью-Йорк, США) визнав Укрексімбанк кращим в Україні за якість розрахунків у доларах США. У вересні авторитетний міжнародний журнал Global Finance визнав Укрексімбанк найкращим банком в Україні, згідно з ексклюзивним дослідженням «Найкращі банки ринків, що розвиваються, — Центральна та Східна Європа».

      Успішність роботи Укрексімбанку доводить, що держава може бути ефективним власником. Цього року Укрексімбанку виповнюється 15 років. Досягнення та здобутки банку очевидні. «15 років — це дуже довгий період. У житті банку були різні часи, як добрі, так і не дуже. Але команда професіоналів, що працює в банку від дня його заснування, довела, що Укрексімбанк надійний і успішний. Фактично за останні роки ми вийшли з сьомого місця в рейтингу українських банків на четверте. Це є значним досягненням. У мене є дуже хороші підстави сподіватися на те, що в наступному році ми продовжимо такий темп розвитку і тому я і весь колектив задоволені роботою банка», — каже Віктор Капустін. Щодо планів на наступний рік, то Віктор Володимирович зазначив: «У наступному році ми сподіваємося на ті ж темпи зростання, які банк показав у цьому році. Крім того, я вважаю, що ми зможемо перейти до безпосереднього створення експортного кредитного агентства. До кінця січня 2007 року ми повинні узгодити з урядом усі питання щодо його заснування. Якщо уряд схвалить наші пропозиції, то наступний рік буде роком не просто кількісних, а й якісних змін». Також важливим питанням для банку є його докапіталізація. Голова Правління Укрексімбанку зазначив, що до кінця року держава виділить банку 50 млн. гривень, а в бюджеті на наступний рік на ці цілі закладена сума в розмірі до 500 млн. гривень. Керівництво держави, усвідомлюючи, що розвиток державних банків шляхом збільшення їхніх статутних капіталів сприяє розвитку економіки України, останнім часом приділяє цьому питанню більше уваги, ніж раніше. Віктор Капустін як професіонал банківської справи відзначає, що поповнення статутного капіталу Укрексімбанку на 500 млн. гривень принесе 7—8 млрд. гривень в економіку України та не менше 1 млрд. гривень до бюджету країни.

Максим ЛЕПЕХА.